Hot Now

Cristina Oțel: „Succesul înseamnă să faci ceea ce îţi place”

25 09 2014, Career Advisor , Comenteaza, 3.606 afisari

Cum arată viața cuiva care își intitulează blogul personal Family, career and everything in between? Curiozitatea noastră este cu atât mai mare cu cât, pe măsură ce trece timpul și discutăm cu și mai mulți profesioniști aflați în diferite momente de cumpănă ale vieții profesionale (și implicit și personale), una din întrebările recurente este exact aceasta: „Cum să împac viața de familie cu cariera și cu ceea ce sunt eu dincolo de toate acestea?”.

Evident, avem câteva idei privind răspunsul la această întrebare, dar lucrurile nu sunt niciodată simple și nu ne-am aventura să oferim nimănui rețete. Ceea ce însă considerăm că merită investigat din plin este modul în care aceste 3 dimensiuni ale vieții sunt echilibrate de alții din jurul nostru. Avem șanse mai mari așa, credem noi, să ne descoperim propria definiție a succesului și să transformăm ecuația familiei, carierei și vieții într-una cu rezultat pozitiv.

De la ideea aceasta am pornit în interviul cu Cristina Oțel, mămică și trainer și… multe altele :-). Răspunsurile ei la întrebările cu care am provocat-o dar și articolele pline de oxigen de pe blogul ei ne-au convins încă o dată că echilibrul este posibil, atâta vreme cât muncești zilnic pentru el și înveți să îți așezi frumos prioritățile. Ca să vă convingeți, haideți să vedem cum face asta Cristina:

Care a fost traseul tău profesional până acum? Cum şi de ce ai ales să lucrezi în training?

Am venit în Bucureşti în 2005, imediat după facultate. Am lucrat aproape un an într-o firmă mică de publicitate outdoor ca asistent, dar am umblat mult şi pe teren căutând locaţii potrivite pentru reclame şi aşa am învăţat oraşul repede. Din 2006 lucrez într-o multinaţională. Am început ca Senior Administrative Assistant pentru un vice preşedinte venit de la sediul din State. El a fost şi cel care m-a îndrumat spre training, deşi nu mă gândisem niciodată că aş putea vorbi în faţa altora, ba chiar îmi era teamă. Am descoperit însă că îmi place şi de atunci şi până azi, parcursul a fost cel pe care mi l-am şi dorit, Training Specialist, Senior Training Specialist, iar acum Training Manager. În Decembrie 2013 mi-am lansat pagina personală, cristinaotel.ro, unde împărtăşesc printre altele şi informaţii legate de dezvoltarea personală şi profesională.

IMG_7656(1)Cum arată o zi tipică? Dar o zi atipică?

Ziua tipică e una în care mă trezesc prima, ca să am puţin timp pentru mine. Merg la birou, unde, adesea sunt în sala de curs, fie că e training livrat de mine, fie că e predat de una din colegele novice din echipa de trainer pe care o coordonez, ca să le ofer sprijin şi îndrumare. Ajung acasă, schimb bona din “tură” şi mă joc cu băieţelul meu până vine soţul meu acasă şi preia el joaca, iar eu mă mut în bucătărie. Seara apuc să mă ocup câte puţin de blog şi să citesc.

Ziua atipică e una care se abate de la cele de mai sus, când sunt participant la un curs, când se îmbolnăveşte cel mic, când soţul meu e plecat sau în vacanţe, ca să închei într-o notă optimistă.

Cine te-a influenţat în viaţa profesională până acum? Cum te-a influenţat? Dar în viaţa personală?

Primul care m-a influenţat prin încrederea pe care a avut-o în mine şi prin libertatea pe care mi-a acordat-o a fost primul meu manager din multinaţională, cel despre care vorbeam mai sus. A văzut în mine abilităţi pe care nu ştiam că le am şi m-a încurajat să mă îndrept spre training. Am lucrat împreuna aproapre 2 ani. El s-a întors în State, dar păstrăm legatura. O alta persoană care m-a influenţat e unul din primii traineri externi cu care am colaborat şi care m-a sprijinit în procesul de certificare în Leadership Situaţional Individual, curs pe care îl predau şi azi. Sunt primul trainer certificat din afara companiei lor de training şi mă mândresc cu asta.

20140919_120012(1)In viaţa personală, m-au influenţat părinţii şi bunicii mei, prin felul în care m-au crescut, fraţii mei, care mi-au arătat că o soră mai mare are de invăţat de la fraţii mai mici şi care mă sprijină în proiectul meu. Soţul meu, care mă ajută să am timp şi pentru mine, şi băieţelul meu, care m-a schimbat irevocabil de cand s-a născut.

Când ai timp să scrii pe blog?

Am creat pagina ca să am un loc unde să împărtăşesc experientele mele cu cititorii. Blogul e abia la început de drum, are aproape un an. Am reuşit să creez o comunitate mică în jurul lui, însă ca publicul să crească, să capete încredere şi să devină fideli paginii e nevoie de o investiţie constantă de timp. În general scriu seara, dar numai după ce mă joc cu băieţelul meu şi în weekend. Uneori, când am şi timp şi inspiraţie, reuşesc să scriu mai multe articole, dar asta se întâmplă rar.

Cum se împacă familia şi cariera? Cum iţi „aşezi” priorităţile?

Se împacă. Nu e uşor, dar de cele mai multe ori reuşesc să le ţin în echilibru. Încerc să limitez statul peste program la birou şi să petrec cât mai mult timp cu cel mic. Se întâmplă să mai susţin prezentări, uneori în weekend, şi plecăm împreună toţi 3 şi ei mă aşteaptă afară până îmi termin treaba.

Ce înseamnă pentru tine succesul?

Succesul înseamnă să faci ceea ce îţi place, să fii mulţumit, să nu pierzi dorinţa de a deveni mai bun decât eşti şi să fii astfel model pentru alţii.

La ce ai fi dispusă să renunţi ca să îţi atingi obiectivele/să ai succes?

Dacă ar trebui să o fac, aş renunţa la lucrurile şi activităţile care nu mă ajută în atingerea obiectivelor importante pe care mi le-am stabilit. Pot să iţi spun însă la ce nu aş renunţa: la familie, sănătate şi timpul în care îmi încarc bateriile ca să pot funcţiona. Din exces de zel, încercând să le fac pe toate, am ajuns să simt şi ce înseamnă epuizarea.

Daca ar fi sa scrii o scrisoare pentru eul tau de acum 10 ani, ce ai scrie?

“Să ai încredere în tine, să îndrăzneşti să pui întrebări chiar dacă ţi se par stupide şi să ai cât mai puţine prejudecăţi. Lasă-te surprinsă. Să fii curioasă, să citeşti şi mai mult, să înveţi, să descoperi oameni noi, si să cauţi mereu să te dezvolţi.

20140715_134055.000Încearca să fii puţin mai tolerantă la greşelile altora şi să le acorzi răbdare. Îţi vor mulţumi cândva.

Şi încă ceva…să rămâi la fel de ordonată şi organizată pentru că o să îţi prindă bine, crede-mă.”

Dacă ar fi să scrii o scrisoare pentru eul tău de peste 10 ani, ce ai scrie?

“Continuă să ai încredere în oamenii cu care lucrezi, ajută-i să găsească răspunsuri la întrebările pe care le au.

Nu înceta să îţi sprijini mereu echipa şi să le acorzi oamenilor autonomia să facă singuri lucrurile la care se pricep. Fii prin preajma în caz că au nevoie de o încurajare.

Continuă să ai răbdare ca mamă, să îl înveţi pe Alex să ia decizii singur. Chiar…să îi arăţi cutia cu desenele pe care le-a facut. Ce a zis cand i-ai dat colecţia dialogurilor de când avea 2-3 ani? Sper că s-a amuzat.

Şi nu uita că în curând se fac 10 ani de când ai publicat primul articol pe pagină. Să sărbătoreşti cum se cuvine!”

Începând de luna aceasta, Cristina Oțel scrie și pe PortalHR despre training și dezvoltare personală. Citește primul articol de pe PortalHR: Trainer intern sau trainer extern?.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Revista Biz a lansat ediția a 13-a a clasamentului celor mai active branduri în social media din România aduce în prim-plan 50 de branduri care fac performanță în digital. Top Social Brands 2021 este o analiză unică a peisajului social media din România, care scoate în evidență noile tendințe în domeniu, inovațiile realizate de brandurile […]

Detalii

În România, KPMG a lansat cea de-a 6-a ediție a „Ghidului privind detașarea internațională a lucrătorilor”, care include informații detaliate despre modificările aduse de noua Directivă privind detașările internaționale în fiecare stat membru. Chiar dacă anul 2020 a schimbat radical mobilitatea internațională așa cum o știam, a adus și noi obligații în ceea ce privește […]

Detalii

Săptămâna aceasta, pe 9-11 iunie, are loc DevTalks Reimagined, cel mai amplu eveniment de tehnologie din România. Păstrând formatul de expo-conferință, evenimentul va reuni developeri, ingineri, manageri, freelanceri și pasionați de tehnologie pentru a lua parte la o experiență complexă desfășurată pe parcursul celor 3 zile: o agendă cu 15 scene tehnice, susținută de peste […]

Detalii

Mai mult de trei sferturi dintre companii intenționează să-și perfecționeze / recalifice până la 25% din forța de muncă în următorii trei ani. Până la 5,7 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create în toată Europa până în 2030 ca urmare a investițiilor accelerate în domeniul digital și al sustenabilității, însă liderii […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter