Secțiune susținută de

Cum a fost la Cross Cultural Communication Day, 2012

Portal HR \ Actual \ Cum a fost la Cross Cultural Communication Day, 2012

Business-Edu a organizat marți, 19 iunie, la Van Gogh Café, din București, un seminar de o jumătate de zi, dedicat comunicării interculturale, adresat acelora care lucrează în medii multiculturale și care doresc să își îmbunătațească abilitățile de comunicare interculturală.

Vorbitorii acestui seminar caracterizat prin interactivitate, atmosferă destinsă și exerciții practice utile au fost
 Dorin Bodea (Results Development), Slavița Cărmăzan (APT Resources) și Keith Parker (Ring Business Development).

În cadrul seminarului s-a pus accent pe comunicarea interculturală ca instrument ce facilitează și accelerează rezultatele în business.

Dorin Bodea (Results Development) este autorul volumului “Românii, un viitor previzibil?”, apărut la finele anului 2011, în care sunt grupate rezultatele unui studiu despre caracteristicile culturale la români, dezbaterea acestora şi proiectarea acţiunilor de construcţie a viitorului românesc. Dorin Bodea a vorbit, așadar, despre caracteristici culturale la români, începându-și prezentarea cu un citat din Constantin Brâncuși, pe care l-am găsit foarte inspirațional: “Lucrurile nu sunt greu de făcut, ceea ce este cu adevărat greu este să ne punem în starea de a le face.”

În continuare, Dorin Bodea a vorbit despre selful românesc, arătând că, în ierarhia percepțiilor românilor față de ei înșiși, pe primele locuri apar comportamentul civilizat, deschiderea spre învățare și spiritul de familie, iar pe ultimele locuri (ceea ce credem că nu facem): tendința de a invidia sau tendința de a căuta țapi ispășitori. La polul opus, îi vedem pe ceilalți ca nefiind integri și nici perfecționiști. Cu alte cuvinte, românul crede: ceilalți nu sunt cum sunt eu!

Concluziile studiului lui Dorin Bodea despre selful românesc se pot rezuma în trei probleme majore, care nu au deloc urmări benefice:

  1. diferența enormă dintre percepția de sine și aceea față de ceilalți
  2. tendința puternică de supraevaluare (inflația eului)
  3. orientarea preponderentă spre trecut

Slavița Cărmăzan (APT Resources) a vorbit despre multiculturalitate în contextul actual. În introducere, a invitat audiența să o descrie, pur și simplu, la prima vedere, dovedindu-ne că funcționăm individual, nu conform unor reguli, și că acțiunile nostre se bazează pe un mecanism: când intrăm într-o încăpere, observăm, selectăm lucrurile sau oamenii care au o anumită semnificație pentru noi, facem niște presupuneri, tragem concluzii, le raportăm la credințe și apoi acționăm! Concluzia: oamenii văd ceea ce sunt pregătiți să vadă. Trebuie să conștientizăm acest lucru și să fim deschiși.

Keith Parker (Ring Business Development) a vorbit, cu mult umor și savoare, despre valori, pornind de la valorile culturale și ajungând, treptat, la ideea că atunci când lucrezi cu reprezentanți ai unor culturi diverse, este important să le cunoști valorile și ceea ce îi face diferiți din punct de vedere cultural față de tine însuți și față de celelalte culturi. Și când spunem cultură – ne referim la valorile personale (provenite din educație), cultura de companie, cultura organizațională etc. Nu în ultimul rând, geografia are un rol esențial! Nu poți judeca un francez, un englez sau un german făcând abstracție de geografia – și, implicit, tradițiile – zonei din care provine.

Concluziile seminarului Cross Cultural Communication Day 2012, organizat de Business-Edu, sunt, printre altele, că trebuie să cunoaștem și să înțelegem valorile celor cu care intrăm în contact în viața profesională și să fim deschiși, în orice tip de demers.

Data articol: iunie 20, 2012

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam