Dincolo de controlul emoțiilor
În multe curente de dezvoltare personală, auzim sintagma “controlul emoțiilor”. Ca și cum emoțiile ar fi ceva invaziv, extern, oarecum destabilizator, care trebuie “ținut sub control”…
Ca o abordare alternativă, vă propun mai degrabă cunoașterea, trăirea și exprimarea adecvată a emoâiilor. Descoperim viața prin emoții și a ne maturiza emoțional înseamnă și a învăța să ne “ținem” propriile emoții. Să le trăim deplin, să le exprimăm, dar fără a ne confunda cu ele.
A intra în contact cu propriile emoții implică o călătorie lungă. Și nu neapărat ușoară, ci deseori copleșitoare, confuză, complicată. Dar merită, deoarece ne vom găsi pe noi, în autenticitatea noastră.
Care sunt emoțiile autentice?
Uneori este dificil să numim emoțiile autentice. Și atunci ne raportăm la ceea ce simțeam ca și copii mici, înainte de a învăța să ni le cenzurăm pentru că au fost descurajate de familie.
Sentimentele autentice pot fi reduse la patru:
- furie;
- tristețe;
- teamă;
- bucurie.
Sentimentul autentic ne ajută să soluționăm problema “aici și acum”. Când exprimăm un sentiment autentic, ne ajutăm să soluționăm situația într-un mod favorabil. George Thomson susține că fiecare sentiment are legătură cu un moment de timp.
Tristețea are legătură mai degrabă cu trecutul, cu sentimentul de pierdere. Dacă sunt trist într-un mod autentic după pierderea unei relații, de exemplu, plâng, vorbesc cu tristețe despre acest lucru. Astfel, mă ajut să îmi gestionez pierderea, să o accept și să merg mai departe. Recunoscând pierderea, pot depăși trecutul și pot începe să îmi construiesc viitorul dorit.
Furia autentică mă ajută să rezolv problemele în prezent. De exemplu, dacă nu primesc ajutorul medical de care am nevoie și mă înfurii, exprimarea adecvata a furiei mă poate ajuta să am grijă de mine acum.
Teama se referă mai degrabă la viitor. Într-o perioadă de criza economică, este posibil să simt teamă pentru siguranța mea financiară. Dacă această teamă se traduce într-o gestionare mai bună a resurselor mele și la un consum mai prudent, atunci mă ajut să trec mai bine prin acest moment dificil.
Bucuria, în schimb, pare atemporală. Mă bucur și pot prelungi acest moment. Este legată de prezent și de puterea de a trăi în prezent. De exemplu, mă bucur de întâlnirea cu un prieten drag, mă simt bine, mă relaxez, mă simt confortabil.
Se spune ca a numi un lucru înseamnă deja a deveni mai mult decât el. A ne numi emoțiile înseamnă deja a înțelege că, deși sunt parte din noi, noi suntem mult mai mult decât acele stări.
A ne accepta emotiile este un pas important in dezvoltarea personala.
Citește mai multe articole de Raluca Mohanu aici.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam