Secțiune susținută de

Mai multe contracte individuale de muncă

Portal HR \ HR Pedia \ Mai multe contracte individuale de muncă

Cu siguranţă că actuala arhitectură economică dă bătaie de cap atât angajatorilor cât şi angajaţilor. Cu salariile reduse, pentru suplimentarea veniturilor, dacă apare oportunitatea, ne-am gândit că e bine ca angajaţii să ştie cum pot avea, legal, două sau mai multe joburi, toate cu contract individual de muncă.

Odată cu acest articol, inaugurăm şi seria de colaborări, pe subiecte ce ţin de legislaţie, cu SPV Legal, Societate civilă de avocaţi. Astfel, în fiecare zi de luni, partenerii SPV Legal vor propune o temă de discuţie aici, pe Portal HR, dar vor răspunde şi la întrebările voastre legate de subiecte de natură juridică în cursul săptămânii.

Tema zilei de azi este prezentată de avocat Ana Maria Hriţuc, partener SPV. Ea ne va vorbi despre cum putem avea, legal, mai multe locuri de muncă în acelaşi timp.

Începând cu 1 mai a.c., odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, au suferit modificări și dispozițiile referitoare la cumulul de funcții.

Astfel, potrivit noilor reglementări, o persoană are dreptul să încheie mai multe contracte individuale de muncă (CIM-uri) cu același angajator sau cu angajatori diferiți, beneficiind de câte un salariu corespunzător pentru fiecare dintre aceste contracte. Elementul de noutate adus de legiuitor este acela că a fost eliminată obligativitatea pentru salariatul care cumulează mai multe funcții de a declară fiecărui angajator locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază.

Contractele individuale de muncă pot fi încheiate atât pe durată nedeterminată cât și determinată, cu timp normal sau parțial de muncă.

Nu se limitează numărul CIM-urilor încheiate de către cei care cumulează mai multe funcții dar trebuie să se țină cont atât de obligativitatea existenței timpului de odihnă într-o zi sau săptămâna de lucru precum și de faptul că salariatul trebuie să respecte obligația de fidelitate și de neconcurenţă, astfel încât să nu prejudicieze pe niciunul dintre angajatorii săi.  Salariatul, la angajatori diferiți, poate să exercite funcții, activități sau chiar profesii și meserii identice, similare dar și total diferite în funcție de pregătirea să profesională şi experienţă.

În situația în care salariatul încheie mai multe CIM-uri la același angajator, trebuie să respecte prevederea legală care limitează durată maximă a timpului de muncă la 48 ore/săptămâna, inclusiv orele suplimentare, în acest sens urmând ca al doilea CIM să se încheie pentru prestarea unei activități diferite față de cea din primul contract. Desigur, în situația încheierii de CIM-uri cu angajatori diferiți, această problemă nu există.

Prevederile de mai sus acoperă și situația desfășurării muncii la domiciliu, un astfel de salariat putând încheia, cu respectarea dispozițiilor speciale stipulate în actualul Cod al Muncii, două sau mai multe CIM-uri cu același angajator sau cu angajatori diferiți.

Data articol: octombrie 17, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam