Hot Now

Un CV pentru secolul 21

29 09 2016, Career Advisor , 3 comentarii, 4.212 afisari

Nu e nicio problemă dacă nu ești pregătit(ă) să faci schimbarea de la CV-ul tradițional la una din modalitățile la modă acum de prezentare a experienței, dar trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale atunci când ești în căutare de job și/sau trimiți aplicații la anunțuri pentru poziții vacante.

Dincolo de ceea cum crezi tu că ar trebui să arate un astfel de document, nu uita că:

 1. Sunt șanse mari ca CV-ul tău să fie „citit” prima dată de un sistem ATS care filtrează conținutul în funcție de anumite câmpuri setate anterior de potențialii angajatori;
 2. A doua „citire”, chiar dacă este făcută de un specialist HR, trebuie să reușească să atragă atenția cât mai repede (poate nu în 6 secunde, dar cu siguranță în câteva minute);
 3. A treia „citire”, cea făcută de managerul direct al poziției pentru care se recrutează, durează adesea mult mai puțin, de unde importanța critică a informațiilor aflate pe prima pagină.

Iată câteva din recomandările noastre pentru cei care sunt conștienți că trăim în secolul 21 și, oricât de mult ne-ar displace acest lucru, viteza este esențială:

 1. Nu aglomera începutul CV-ului cu prea multe date de contact (nu mai foloseste nimeni adresa fizică pentru a trimite scrisori; este suficient să menționezi orașul în care trăiești și, dacă este cazul, flexibilitatea pentru relocare și în ce zonă, telefonul mobil și o adresă de mail care să nu fie de la serviciul actual și pe care să o verifici cel puțin o dată pe zi).
 2. Renunță la prezentări la persoana a III-a ale experienței, la rezumate profesionale cu cuvinte devenite locuri comune; este suficient să incluzi un scurt obiectiv profesional care să articuleze clar genul de poziție și/sau domeniul care te interesează.
 3. Începe detalierea experienței profesionale cu cel mai recent loc de muncă, deci invers cronologic (nu încetează să ne mire CV-urile care, în secolul 21, listează experiența profesională în ordine cronologică), include câteva responsabilități cheie (nu este necesar să pui toată fișa postului) și 1-2 realizări deosebite despre care poți oferi detalii concrete în timpul interviului.
 4. Ar fi ideal ca CV-ul să nu depășească 2 pagini, altfel riști să plictisești. Dacă, totuși, volumul de informații necesită o a treia pagină, asigură-te că nu detaliezi excesiv joburi de la începutul traseului profesional și evită listarea tuturor diplomelor obținute sau cursurilor profesionale la care ai participat vreodată.
 5. Evită să incluzi în CV liste de persoane care pot oferi referințe despre activitatea ta profesională. Dacă va fi necesar, poți oferi această informație direct evaluatorului.
 6. Alege o extensie standard pentru CV-ul tău. Oricât de „frumos” ți s-ar părea, un CV în Powerpoint va fi greu dacă nu imposibil de citit de un sistem automat, preferă Word protejat sau, dacă vrei, PDF (deși sunt situații în care ATS-urile nu „citesc” astfel de documente).

Nu rata interviuri din cauza unui CV înțepenit în vremuri demult apuse, actualizează-ți azi CV-ul pentru secolul 21 folosind sugestiile noastre.

Mult succes!

 

Save

Comentarii (3)
 1. Tiberiu spune:

  Salut

  Am incercat sa folosesc CVAdvisor si nu am reusit. Dupa ce am resetat parola (prin procedura de recuperare), mi s-a afisat un mesaj despre nu stiu ce email list care nu functioneaza.

  Am incercat sa generez un cont nou, aplicatia m-a refuzat.

  Sper sa imi raspundeti cat mai repede.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Legislația privind prevenirea și sancționarea discriminărilor și cea privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați au fost modificate de un act normativ ce se aplică de luni. Astfel, de-acum e considerată formă de discriminare și hărțuirea morală la locul de muncă, salariații hărțuiți putând fi despăgubiți, în urma deciziei unei instanțe […]

Detalii

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter