Hot Now

4 întrebări pentru interviuri mai eficiente

28 04 2015, Career Advisor , Comenteaza, 3.965 afisari

Cei care derulează multe interviuri sunt probabil obișnuiți cu senzația de „deja-vu” cu care ies din majoritatea discuțiilor pe care le au cu candidații. Ca recrutori, dacă am reuși să ne extragem puțin din rutina zilnică și să ne privim din afară, am putea observa cum se derulează în fața ochilor noștri, în fiecare zi, aceeași piesă de teatru în care se schimbă doar protagonistul principal.

Intrăm în interviu echipați cu întrebări, candidații vin pregătiți cu răspunsuri. S-a scris și s-a vorbit atât de mult despre ce și cum să faci într-un interviu pentru a face impresie bună, încât sunt foarte puține situațiile în care „spectacolul” iese din tipar, oricât de mult ne-am strădui să nu lăsăm conversația să meargă înspre locurile comune.

Odată ce am conștientizat această problemă, este firesc, totuși, să căutăm mereu alte variante pentru a-i scoate pe candidați din previzibil (fără a-i duce în zona penibilului) și pentru a-i vedea cum gândesc și cum acționează în afara paradigmei obișnuite a interviului clasic.

Articolul pe care vi-l recomandăm azi propune 4 întrebări (sau tipuri de întrebări) pe care le putem insera în conversație pentru a obține acest efect de demontare a spectacolului. Iată despre ce întrebări este vorba:

1. Ce scurtături folosești pe tastatură pentru a-ți ușura munca?

Evident ca nu ne vor interesa ca atare combinațiile de taste pe care le folosește cel din fața noastră pentru a face Copy/Paste, de exemplu. Ne interesează mai degrabă să vedem ce soluții găsește pentru a ieși din rutină sau pentru a-și eficientiza sarcinile redundante.

2. Ce crezi că ți-ar spune managerul tău direct că ar trebui să nu mai faci/ să începi să faci de mâine?

Ceea ce ne interesează aici este capacitatea de auto-analiză, măsura în care candidatul se poate vedea prin ochii celorlalți. Un răspuns telegrafic sau insuficient argumentat ar trebui să ne dea serios de gândit.

3. Care a fost primul tău job?

Modul în care un candidat vorbește despre primul loc de muncă poate spune foarte multe despre motivația, valorile și caracterul acestuia. Totul e să știm să ascultăm și să punem întrebările de sondare cele mai eficiente.

Descoperiți și a patra întrebare utilă pentru a rupe monotonia interviului citind tot articolul 4 Questions to Get Candidates Out of Performance-Mode.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii

Zona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter