Hot Now

5 joburi pentru introvertiți

19 11 2013, Maria Isopescu , Comenteaza, 7.036 afisari

În general, un introvertit trebuie să facă strict ceea ce îl interesează cel mai mult, să aibă jobul care i se potrivește pentru că adaptarea rapidă la situații este de fapt problema în cazul său și nu neapărat socializarea, care se întâmplă, dar într-un ritm personal.

Mulți introvertiți aud la un moment dat Credeam că ești un încrezut sau Credeam că ești un tocilar. Mulți am fost nevoiți să spunem Îl știi pe…? Nu e atât de antipatic pe cât credeam. De multe ori, antipaticul, antisocialul, dificilul de la biroul din spate este cel care ajută, este cel care rezolvă probleme.

Introvertitul știe să asculte, știe să observe, chiar dacă nu e în mijlocul camerei împărțind soluțiile astfel încât să se audă.

Care sunt joburile cele mai potrivite pentru un introvertit?

5. Programator IT

Pentru introvertiți, dezvoltarea tehnologiilor a venit ca o mănușă. Capacitatea de integrare în echipe fiind o chestiune greoaie pentru un introvert, nu pentru că nu-i plac oamenii, atenție, ci pentru că vorbește mai puțin și preferă solitudinea, a sta față în față cu un computer și a vorbi cu  cineva, fără ca acela să fie gălăgios, e un vis împlinit.

4. Graphic Designer

Un job perfect pentru creativii introverți. Chiar dacă e nevoie să asiste la întâlnirile cu clientul, are mai mult postura de ascultător, care îi convine foarte mult, el venind apoi cu exemplele fizice pe care le poate executa în liniște. În 2010, 29% lucrau pe cont propriu și tot atunci se estima că procentul acestora va crește până în 2020 cu 13%.

3. Contabil

Cifre și abilități organizatorice. Un introvert este un bun organizator, contrar aparențelor, chiar tipicar și se simte în elementul lui când este păstrată o ordine a lucrurilor. Când introvertitul este scos din acea ordine, se repliază destul de greu, având nevoie de timp pentru a-și reconsidera strategiile. În plus, toată lumea știe că un contabil trebuie să lucreze în liniște, este o cutumă în a-i acorda spațiu și timp.

2. Traducător

Translator și editor pentru documentele scrise, fie că activitatea se desfășoară într-un notariat sau pentru un website ori pentru o editură. Majoritatea lucrează pe cont propriu și de acasă.

1. Market Research Analyst

Axat pe date, ajută companiile să aibă datele necesare pentru vânzări, evoluția pieței, elaborează metodologii de lucru, chestionare, eșantioane, verifică introducerea datelor și este un bun cunoscător al pieței din punct de vedere statistic.

Sigur că domenii ca ingineria, cercetarea, economia, industria IT, știința, arta (scriitorii, pictorii, fotografii etc) sunt cele mai potrivite.

Dar există și exemple de introvertiți care au reușit să devină chiar speakeri de succes, cum ar fi Susan Cain, autoarea unui best seller pe care îl și recomand celor care vor să înțeleagă că a fi introvertit nu înseamnă a fi nebun sau ciudat –  Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking (varianta în limba română Linişteee! Puterea introvertiţilor într-o lume asurzitoare a apărut recent la Editura Paralela 45).

Cartea a apărut pe 24 ianuarie 2012 și, după o lună, autoarea a vorbit pentru prima oară la una dintre celebrele conferințe TED, spunând apoi că a trebuit să se transforme într-o ființă oximoronică: introvertul public. 🙂

Clipul din seria Ted Talks, Susan Cain – The power of introverts, a ajuns cel mai repede dintre toate la 1 milion de vizualizări, la 9 luni după aceea devenind unul dintre cele mai vizualizate din toate timpurile intrând în top 20 din cele 1380 de clipuri Ted de succes.

Urmăriți clipul aici:

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter