Hot Now

6 Poziții ale unui Project Management Career Path – un scurt exemplu

30 05 2014, Narciss Popescu , Comenteaza, 4.928 afisari

Iată un exemplu de poziții ale unui career path în project management cu câteva responsabilități care nu sunt exhaustive. Este un exemplu destul de răspândit în business și promovat de diferite organizații profesionale de project management.

Junior Project Manager (Project Manager I) – sub supervizarea unui project manager senior, a unui program manager sau direct sub protfolio manager, este responsabil de un proiect mic sau de o fază sau mai multe faze ale unui proiect mare. Responsabilitatea se referă la activitățile de project management (inițiere, planificare, execuția planurilor, monitorizare și control și closing) pe tot ciclul de viață al proiectului. Ca notă, categorisirea proiectelor în mici, medii sau mari ar trebui făcută în cadrul organizației pe niște criterii specifice (buget, resurse, complexitate etc).

Standard Project Manager (Project Manager II) – sub managementul unui program manager sau a portfolio managerului, gestionează mai multe proiecte în paralel sau un proiect mare.

Senior Project Manager (Project Manager III) – sub managementul direct al portfolio managerului (și, în unele cazuri speciale, sub program manager), gestionează proiecte mari cu o prioritate ridicată sau care necesită un înalt grad de integrare. În plus față de responsabilitățile unui project manager standard, nu în puține cazuri este implicat încă din faza de concept a proiectului, din perioada de pre-bid sau pre-sales. Uneori proiectele pe care este project manager au vizibilitate directă la executivul companiei și, în consecință, poate comunica în mod direct cu C-level informații referitoare la statusul proiectului sau poate fi invitat în diverse ședințe de board.

Program Manager – este responsabil pentru managementul coordonat al mai multor proiecte (și, în unele cazuri, și operațiuni), cu scopul de a maximiza outcome-ul și de a minimiza costurile lor (poate presupune sincronizare de road-map-uri, integrare, sharuire de resurse etc). Project managerii proiectelor din program îi raportează direct pe perioada derulării programului, acționează ca nivel de escalare și are o mare componentă de management al stakeholderilor, în special cei externi.

Portfolio Manager – În general, este responsabil de alinierea proiectelor și programelor din divizia lui cu strategia de business a organizației și de maximizarea ROI-ului din aceste proiecte și programe. În organizațiile mari sunt, de regulă, mai multe portofolii/divizii, proiectele putând fi grupate în portofolii în funcție de diferite criterii: tehnologie, clienți, piețe etc. La limită, în organizatiile mai mici, portfolio managerul poate avea în subordine toate proiectele din organizație. Interacționează în mod curent cu executivii organizației și stakeholderii majori din organizație pentru a stabili planuri strategice și obiective ale organizației/departamentelor.

Citește restul articolului pe Comunitatea Management de Proiect.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii

Zona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter