Hot Now

7 cadouri pe care un coach bun ți le face

26 01 2018, Cristina Otel , Comenteaza, 1.997 afisari

Chemarea spre coaching am simțit-o demult. Să tot fie niște ani. Ocupată fiind cu tot felul de formări ca trainer, certificări, specializări, proiecte de desenat și de implementat în organizație, nu am reușit să mă ocup și de partea asta.

În vară însă, după niște semne pe care Universul mi le-a dat ???? , m-am înscris la școala de coaching a lui Alis. Ca să fiu foarte sinceră, nu e ce mă așteptam să fie. E muuult mai intens și mai fain! De fapt, eu nici nu aș numi-o școală de coaching pentru că ceea ce se întâmplă acolo e mai degrabă o călătorie transformațională.

Și, dacă stai să te gândești, nici nu prea avea cum să fie altfel. Procesul de coaching este unul în care, ca să îi poți fi clientului partener de drum, trebuie să înțelegi cum e să fii în locul lui, să înțelegi ce poate simți, ce poate gândi, ce îl poate împiedica, cum e când ajunge la esența problemelor sale și la conștientizarea faptului că are resurse să le rezolve.

Deși pot avea multe în comun, spre deosebire de terapie, care e mult despre trecut și vindecare, coaching-ul e despre prezent și viitor, despre cum mergi înainte cu resursele pe care le ai deja.

Ce face un coach bun?

Un coach bun, care respectă meseria și o face cu pasiune, din dorința de a ajuta, îți va oferi mai multe cadouri.

Crede necondiționat în potențialul tău – Ca să te poată însoți cu adevărat, el va avea convingerea că ai toate resursele ca să îți rezolvi problema, să construiești ceva, să îți atingi obiectivele sau să iei decizii.

Te ajută să îți accesezi resursele – Rolul unui coach este să te ajute să și accesezi acele resurse și să îți iei zborul independent, fără să mai ai apoi nevoie de el.

Te lasă pe tine să vâslești barca – Coach-ul nu își satisface propriile curiozități despre situația ta, ci te lasă pe tine să conduci. El urmează, prin întrebări și observații, firul roșu pe care tu i-l întinzi. Agenda va fi mereu a ta, obiectivele și rezultatele la fel. Cu alte cuvinte, un coach bun te urmează, nu te conduce și nu ia decizii în locul tău. Și da, chiar dacă pare nedrept că nu dă sfaturi, e mai bine așa.

Te ajută să identifici interferențele care te împiedică să obții performanță – Cele mai valoroase întrebări în procesul de coaching sunt cele de self awareness, care te ajută să te descoperi și să te înțelegi mai bine. Prin procesul de coaching el îți lărgește fereastra perceptivă și te mută de la a lucra pe efecte la a identifica și trata cauza problemei.

Te privește ca pe un egal – Dacă în training, de exemplu, poziția trainerului și a cursantului nu sunt egale, trainerul având niște cunoștințe suplimentare pe care tu ai nevoie să le accesezi/înveți, în coaching, tu și al tău coach sunteți parteneri egali.

Citește tot articolul aici: 7 cadouri pe care un coach bun ți le face

 

 

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter