Hot Now

7 cadouri pe care un coach bun ți le face

26 01 2018, Cristina Otel , Comenteaza, 1.608 afisari

Chemarea spre coaching am simțit-o demult. Să tot fie niște ani. Ocupată fiind cu tot felul de formări ca trainer, certificări, specializări, proiecte de desenat și de implementat în organizație, nu am reușit să mă ocup și de partea asta.

În vară însă, după niște semne pe care Universul mi le-a dat ???? , m-am înscris la școala de coaching a lui Alis. Ca să fiu foarte sinceră, nu e ce mă așteptam să fie. E muuult mai intens și mai fain! De fapt, eu nici nu aș numi-o școală de coaching pentru că ceea ce se întâmplă acolo e mai degrabă o călătorie transformațională.

Și, dacă stai să te gândești, nici nu prea avea cum să fie altfel. Procesul de coaching este unul în care, ca să îi poți fi clientului partener de drum, trebuie să înțelegi cum e să fii în locul lui, să înțelegi ce poate simți, ce poate gândi, ce îl poate împiedica, cum e când ajunge la esența problemelor sale și la conștientizarea faptului că are resurse să le rezolve.

Deși pot avea multe în comun, spre deosebire de terapie, care e mult despre trecut și vindecare, coaching-ul e despre prezent și viitor, despre cum mergi înainte cu resursele pe care le ai deja.

Ce face un coach bun?

Un coach bun, care respectă meseria și o face cu pasiune, din dorința de a ajuta, îți va oferi mai multe cadouri.

Crede necondiționat în potențialul tău – Ca să te poată însoți cu adevărat, el va avea convingerea că ai toate resursele ca să îți rezolvi problema, să construiești ceva, să îți atingi obiectivele sau să iei decizii.

Te ajută să îți accesezi resursele – Rolul unui coach este să te ajute să și accesezi acele resurse și să îți iei zborul independent, fără să mai ai apoi nevoie de el.

Te lasă pe tine să vâslești barca – Coach-ul nu își satisface propriile curiozități despre situația ta, ci te lasă pe tine să conduci. El urmează, prin întrebări și observații, firul roșu pe care tu i-l întinzi. Agenda va fi mereu a ta, obiectivele și rezultatele la fel. Cu alte cuvinte, un coach bun te urmează, nu te conduce și nu ia decizii în locul tău. Și da, chiar dacă pare nedrept că nu dă sfaturi, e mai bine așa.

Te ajută să identifici interferențele care te împiedică să obții performanță – Cele mai valoroase întrebări în procesul de coaching sunt cele de self awareness, care te ajută să te descoperi și să te înțelegi mai bine. Prin procesul de coaching el îți lărgește fereastra perceptivă și te mută de la a lucra pe efecte la a identifica și trata cauza problemei.

Te privește ca pe un egal – Dacă în training, de exemplu, poziția trainerului și a cursantului nu sunt egale, trainerul având niște cunoștințe suplimentare pe care tu ai nevoie să le accesezi/înveți, în coaching, tu și al tău coach sunteți parteneri egali.

Citește tot articolul aici: 7 cadouri pe care un coach bun ți le face

 

 

Adauga comentariu

Cele mai noi

Talentul continuă să fie un element cheie, iar în noua realitate a muncii, capacitatea de a crea condiții colaborative pentru talente crește în importanță. Centrele de inovație importante continuă să se dezvolte și în afara ecosistemului Silicon Valley. Abilitatea de a crea conditii pentru dezvoltarea acestora face diferența între economii cu valoare adaugată mare și […]

Detalii

Majoritatea consumatorilor (83%) spun că firmele ar trebui să fie proactive și preocupate constant de politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG), iar 76% arată că vor întrerupe relația cu companii care nu tratează bine angajații, mediul înconjurător sau comunitatea în care își desfășoară activitatea, potrivit sondajului “Consumer Intelligence on ESG” realizat de […]

Detalii

Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei vacanțe reușite sunt lecturile. Dacă nu v-ați hotărât încă ce să puneți în bagaj, avem noi câteva sugestii proaspăt ieșite din tipar. 1. Mentalitatea de cercetaș de Julia Galeff Despre carte: Când vine vorba despre convingerile oamenilor, știm că ei văd ce vor să vadă. Cu alte […]

Detalii

În perioada 6-15 iulie 2021, tineri din 10 țări europene explorează împreună care sunt abilitățile de care următoarele generații vor avea nevoie pentru a se adapta la joburile din viitor, în cadrul unei mobilități co-finanțate prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Zece organizații de tineret care activează la nivelul Uniunii Europene, Republica Macedoniei de Nord […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter