Hot Now

Acces nelimitat la internet pentru toți angajații

14 05 2014, Portal HR , Comenteaza, 4.625 afisari

În era rețelelor sociale, foarte multe companii mai au încă politici stricte referitoare la accesul angajaților la internet pe parcursul orelor de program și în spațiul biroului. Căt de multe organizații ați întâlnit în care acest acces să fie nerestricționat, nelimitat, disponibil pentru toți angajații? Din experiența noastră, sunt foarte puține.

Argumentele par solide la prima vedere. Timpul petrecut online înseamnă mai puțin timp pentru muncă, înseamnă (teoretic) productivitate scăzută, înseamnă termene limită depășite etc. Iar cercetările pe această temă susțin ideea timpului pierdut. Astfel, un articol de pe Forbes.com indică faptul că 64% dintre angajații cu acces la internet accesează în fiecare zi site-uri care nu au nicio legătură cu munca pe care o fac. Astfel, timpul pierdut navigând site-uri irelevante pentru job variază între 1 oră și chiar 10 ore pe săptămână. În top 3 al site-urilor care ne fac să pierdem timpul la birou sunt Tumblr, Facebook și Twitter.

Iată, deci, suficiente motive pentru a pune la punct o politică de limitare a accesului la internet pentru angajați. Sau nu?

Articolul de pe Trainingmag pe care vi-l recomandăm azi argumentează că, de fapt, accesarea site-urilor irelevante pentru job este chiar benefică pentru productivitate. Câteodată avem nevoie de o pauză și, dacă nu ne putem permite una fizică (ieșirea din spațiul biroului), una mentală poate fi binevenită. Cu mintea relaxată vom putea privi sarcinile pe care le avem de făcut într-o altă lumină, vom vedea erori pe care altfel nu le-am fi observat și vom fi mai eficienți.

În plus, o pauză de la tot ceea ce înseamnă muncă poate aduce idei noi și potența inovația/creativitatea în organizație. Nu în ultimul rând, accesul nelimitat și nerestricționat la internet este un mesaj de încredere. Așa cum nu avem nevoie de un program strict cu ore de venire și de plecare de la birou pentru a ne face treaba bine, nu avem nevoie nici de un control artificial al timpului în speranța că așa vom munci mai bine. Atâta vreme cât angajații își fac treaba bine, nu contează numărul de ore pe care îl petrec muncind și nici de câte ori intră pe Facebook în acest timp, iar orice politică de personal care „amendează” aceste pauze este o risipă majoră de resurse și poate avea pe termen lung o influență negativă asupra culturii organizaționale și reputației companiei.

Descoperiți mai multe argumente pentru accesul nelimitat la internet în timpul orelor de program citind tot articolul In-Office Internet Use: The Case for a Free-for-All.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii

Zona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter