Hot Now

Adina Nichitean (Zitec): „Pun foarte multă pasiune în ceea ce fac și asta cred că e esențial atunci când pornești la drum”

21 05 2015, Portal HR , Comenteaza, 3.646 afisari

Cine spune că joburile în IT nu sunt pentru femei? Interviul de azi cu Adina Nichitean, Head of Magento Solutions la Zitec, o să spulbere orice urmă de îndoială atunci când vine vorba de răspunsul la această întrebare. Dincolo de dorința de a înțelege cum își face loc o femeie în acest teritoriu mai degrabă masculin, am discutat cu Adina pentru a înțelege cum e posibilă o ascensiune profesională atât de rapidă, care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum gândește un profesionist care spune că principala sursă de inspirație în ceea ce face sunt… colegii.

Care a fost traseul tău profesional până acum?

În 2011 am terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare și am participat la internship-ul Drupal, organizat în cadrul Zitec. Am avut ocazia să învăț astfel multe lucruri noi despre bunele practici de programare, dar și despre fluxul unui proiect și lucrul în echipă. După terminarea internship-ului, m-am alăturat echipei Zitec, ca Junior Software Developer, pe un proiect complex – Paravion.

Meeting-roomA fost perioda în care am acumulat cele mai multe cunoștințe, lucrând sub îndrumarea unui membru senior al echipei. Timp de aproape 2 ani, am învățat continuu și m-am implicat în diverse proiecte, atât ca developer cât și pe partea de coordonare, ca Senior Software Developer. Din luna ianuarie a acestui an m-am axat în special pe management, din postura de Head of Magento Department.

Cum ți-ai dat seama că software development este domeniul potrivit pentru tine?

Încă din liceu am fost atrasă de matematică și informatică, iar cunoștințele dobândite s-au împletit cu pasiunea, astfel că drumul ales a fost unul firesc.

Care au fost provocările când ai pornit pe acest drum?

HammockTrecerea de la teoria învățată în facultate la practică a fost o primă provocare. Când începi să lucrezi efectiv pe un proiect trebuie să gândești totul din mai multe perspective: cea a clientului, care de multe ori nu are cunoștințe de programare, dar și cea a business-ului clientului, astfel încât proiectul dezvoltat să îi ajute afacerea să crească.

Primul proiect Magento la care am lucrat a fost o altă provocare de care îmi amintesc cu plăcere, la fel și responsabilitățile care au apărut pe parcurs, odată cu trecerea pe partea de coordonare.

Ce se ascunde în spatele titulaturii Head of Magento Solutions?

Multă muncă, nu neapărat mai multă decât înainte, însă categoric mai diversificată și cu responsabilități mai mari. Noi lucrăm cu toții ca o echipă, fiecare își poate asuma roluri diferite în cadrul proiectelor. Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare – și responsabilitate în același timp – este să ajuți la creșterea profesională a membrilor echipei, să împărtășești din cunoștințele și experiența dobândită în timp.

Cum ai reușit să menții un ritm de creștere profesională atât de rapid?

Cred că ritmul de creștere a fost unul susținut, am fost constant interesată să învăț lucruri noi, să aprofundez ceea ce știam deja. În plus, pun foarte multă pasiune în ceea ce fac și asta cred că e esențial atunci când pornești la drum.

Este IT-ul o lume a bărbaților? Cum își face loc o femeie în ea?

Este adevărat că în IT lucrează mai mulți bărbați. Dar dacă o femeie este pasionată de acest domeniu și are cunoștințele necesare, își găsește cu ușurință locul.Grand-Ballroom

Cine te inspiră în munca ta?

Colegii. Am învățat foarte multe de la cei cu care am lucrat de-a lungul timpului, pe diferite proiecte, și cred că întotdeauna ai ceva de învățat de la ceilalți.

Pe cine inspiri cu ceea ce faci?

Îmi place să împărtășesc din cunoștințele mele cu ceilalți și o fac ori de câte ori am ocazia, în special cu colegii veniți la internship.

Care sunt alegerile din viața profesională pe care regreți că le-ai făcut?

Nu pot spune că există o decizie profesională pe care să o regret. Pentru mine, traseul profesional a fost unul firesc, deciziile pe care le-am luat au venit de la sine și în timp s-au dovedit a fi alegerile corecte.

Ce urmează pentru tine din punct de vedere profesional?

Sper să lucrez în continuare în acest domeniu și să mă perfecționez. Îmi doresc să organizez un internship și să îi învăț la rândul meu pe alții, să le împărtășesc din experiența acumulată. De asemenea, unul dintre obiectivele pe acest an este să creștem departamentul, să ne implicăm în evenimentele organizate de comunitatea Magento și să contribuim activ la creșterea business-ului.

Ce ai sfătui pe cineva care dorește să urmeze același traseu profesional?

I-aș spune că, în primul rând, e nevoie de entuziasm. E important să te trezești dimineața și să te gândești cu plăcere la ce urmează să faci în ziua respectivă. Apoi e bine să fie preocupat să învețe continuu, să fie deschis la nou și să accepte provocările inerente care apar în acest domeniu.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter