Hot Now

Agonia si extazul muncii

28 12 2010, Portal HR , 2 comentarii, 6.487 afisari

La ce ne gandim atunci cand ne gandim la munca? Probabil ca de cele mai multe ori imaginile care ne vin in minte sunt legate de serviciu, de termene limita, de sefi dificili, de promovari la care ravnim, de mariri de salariu pe care ne este greu sa le cerem. Si lista poate continua.

De cate ori insa ne gandim la ceea ce facem de fapt, la sensul actiunilor si atitudinilor noastre, la modul in care prin ceea ce muncim ii influentam pe cei din jur si ne schimbam fata lumii in care traim? E realist sa gandim ca ne vom gasi cu totii menirea ideala sau e doar o idee primita pe care o folosim fara sa o analizam suficient?

Cladim cariere pentru ca asa e obiceiul sau ne alegem drumurile profesionale tinand cont de impactul semnificativ pe care il au deciziile pe care le luam asupra echilibrului si autenticitatii noastre?

Alain de Botton ne invita la un exercitiu de „filosofare” pe aceste teme. Ne povesteste despre modul in care un job pe care nu il alegem din pasiune seamana cu o casnicie de fatada, despre meseriile care nu sunt la moda, dar care fac lumea sa mearga, despre pasiunile copilariei si pierderea spontaneitatii, despre consilierii in cariera si limitarile lor, despre mituri si meritocratie si despre multe alte idei care alcatuiesc paradigma vietii noastre profesionale si… personale.

Nu porniti de la premiza ca filosofia este apanajul snobilor si taramul academic de manifestare al unor idei sterile. In realitate, filosofia se justifica doar in masura in care ne usureaza deciziile si ne justifica alegerile.

Empty is the argument of the philosopher which relieves no human suffering” (Epicur) Cat se poate de adevarat atunci cand vine vorba de abordarea lui De Botton si din cartea sa The Pleasures and Sorrows of Work.

Inspirati-va pentru deciziile din anul care sta sa inceapa ascultand toata conferinta aici.

Sau urmariti o prezentare a cartii aici:

Comentarii (2)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu. Stefan Murgeanu said: Agonia si extazul muncii http://portalhr.ro/?p=1081 […]

  2. Raluca Mohanu spune:

    Foarte inspirata alegere – Alain de Botton, pentru mine este un exemplu despre cum filosofia poate „cobori” in realitate sau cum de fapt filosifia este (despre) viata noastra de zi cu zi.

    Si ca raspuns la intrebare, la ce ma gandesc cand spun munca – este si agonie si extaz. Este si „transpiratie”, stress, neliniste, oboseala dar cu siguranta mult mai multa pasiune, bucurie, libertate, contributie…

    Totodata, o alegere personala si o responsabilitate.

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter