Hot Now

Cariera in resurse umane?

04 07 2011, Career Advisor , Comenteaza, 10.017 afisari

Mioara ne-a intrebat:

Ce sanse am la 35 ani, fara experienta si studii de specialitate, sa imi pot face o cariera in HR, lucrand ca junior recruiter , bineinteles in conditiile in care as gasi un angajator dispus sa fructifice calitatile pe care le detin? As gasi un angajator?

Noi ii raspundem:

Din pacate (sau din fericire) si in astfel de situatii nu exista o ecuatie exacta a succesului cu ajutorul careia sa putem face si un calcul de probabilitati, astfel incat un raspuns cat se poate de sincer la intrebarea ta trebuie sa fie ceva de genul: greu de spus.

Desi ca in oricare alt domeniu si in HR exista parcursul traditional de cariera care incepe de la varste cat mai apropiate de absolvirea unei facultati, asta nu inseamna ca drumurile se inchid pentru cei care isi descopera interesul pentru aceasta zona profesionala dupa mai multe (si indelungate cautari).

Ceea ce este de facut, ca in oricare alta situatie in care iti propui o schimbare majora, este sa o planifici in pasi mici, cu asteptari setate pe masura. Astfel, este foarte probabil ca aplicatiile tale pentru o pozitie de Junior Recruiter sa nu aiba foarte mult succes, un motiv in plus sa cauti o cale alternativa de „intrare” in aceasta meserie.

Din pozitia pe care o ocupi (indiferent de natura ei) poti incerca, eventual, sa iti manifesti interesul pentru activitatea de recrutare din companie si sa te implici (in masura in care exista posibilitatea) in proiecte de acest gen. Acest lucru nu presupune deci nici abandonarea activitatilor de pana acum si nici parasirea actualului angajator, ci mai degraba o imbogatire a job-ului tau actual cu responsabilitati noi.

Abia daca acest lucru nu este posibil/permis/dorit in cadrul organizatiei in care lucrezi, e indreptatita nevoia de a schimba locul de munca dar nu in mod direct pentru o pozitie in recrutare ci, din nou, pentru una similara cu cea ocupata pana la momentul acesta, doar intr-un mediu mai deschis catre dorintele si motivatiile angajatilor, unde probabilitatea unei schimbari functionale este mai consistenta.

Intre timp, pana se deschide o portita, poti incerca sa acumulezi cat mai multe cunostinte din domeniul resurselor umane (si, in particular, din recrutare). In functie de modul tau preferat de invatare, poti face acest lucru participand la cursuri specifice sau prin studiu individual. Aceasta dezvoltare a cunostintelor nu trebuie insa confundanta cu un pasaport pentru intrarea in aceasta meserie, ea fiind mai degraba un castig intrinsec si nu o moneda de schimb.

Revenind la intrebarea ta despre sanse, un lucru putem spune cu siguranta: ele exista. Cat despre dimensiunea reala, ea ramane de „masurat” in practica si prin incercare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii

Zona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter