Hot Now

Cat de important este un master

06 01 2011, Portal HR , Comenteaza, 16.656 afisari

Gaby ne-a intrebat:

Cat de important este un master in cariera? Are rost continuarea unui master care nu mai coincide cu domeniul tau de interes?

Noi ii raspundem:

Relevanta pentru cariera aleasa este probabil unul din criteriile cel mai des folosite pentru selectarea unui program de studii aprofundate/master. Din acest punct de vedere, raspunsul la intrebarea ta poate sa fie unul relativ simplu. Daca stabilirea obiectivului sau obiectivelor de cariera survine la o vreme dupa alegerea si inrolarea intr-un program de acest gen, continuarea masterului are sens doar in masura in care iti serveste scopul.

Daca e insa sa luam in calcul diferenta intre scop si sens, discutia se complica. Chiar daca la prima vedere este posibil ca un master sa nu te sustina pe drumul spre obiectivul ales, el nu este in mod neaparat lipsit de sens. Trebuie intotdeauna sa ai in vedere posibilitatea ca scopul stabilit intr-o anumita perioada a vietii sa nu fie neaparat si scopul final. Privita din acest unghi, continuarea unui program de master aparent mai putin relevant poate sa fie considerata o experienta in sine care sa iti aduca trairi si cunostinte cu care nu te-ai fi putut imbogati altfel.

Dar hai sa clarificam putin lucrurile, pentru ca nu sta in intentia noastra sa facem o pledoarie pentru parcurgerea drumurilor care nu duc nicaieri. Revenind la ideea de baza, daca ti-ai definit cariera si obiectivele pe care le ai de atins iti sunt clare, daca stii de ce ai nevoie pentru a ajunge acolo si ce mai ai de invatat, daca ai siguranta ca ceea ce ai ales din punct de vedere profesional are sanse mari sa iti aduca implinirea pe care ti-o doresti, risipirea energiei intr-un program de master care nu mai seamana cu ce vrei nu-si are sensul.

Dupa cum poti vedea, paragraful de mai sus contine foarte multi „daca„. Si asta pentru ca orice decizie referitoare la cariera vine la pachet si cu un grad de nesiguranta cateodata greu de digerat. Pentru a te feri pe viitor de alegeri mai putin inspirate, merita ca hotararile legate de studiile suplimentare pe care iti propui sa le faci sa le treci printr-o sita foarte deasa care sa contina cel putin cateva intrebari (si raspunsuri) esentiale:

1. De ce vrei sa faci un master? (pentru ca ai nevoie de cunostintele pe care le dobandesti urmand acest program/ pentru ca da bine in CV/ pentru ca nu stii de unde din alta parte ai putea dobandi notiuni critice pentru meseria pe care ti-ai ales-o?)

2. Cand e momentul cel mai potrivit sa faci un master? (cum spuneam si mai sus, exista riscul ca o decizie luata la inceputul vietii profesionale sa nu mai corespunda cu realitatea carierei pe care ai descoperit ca ti-o doresti dupa o perioada de experienta practica. Din acest punct de vedere e posibil ca momentul terminarii facultatii sa nu fie cel mai potrivit pentru alegere programului de master relevant. Permite-ti o perioada de munca efectiva pentru a te dezmetici si a lua o decizie in cunostinta de cauza).

3. Ce iti ofera de fapt programul de master pe care iti propui sa il urmezi? (adesea exista un halou in jurul acestei forme de invatamant care te impiedica sa vezi detaliile semnificative: de la subiecte predate, la profesorii care le predau, de la racodarea la realitate, la suportul real pe care ti-l ofera in sensul gasirii unui job ulterior, sunt multe aspecte de luat in calcul. Doar pentru ca majoritatea celor din jurul tau fac un master la un moment dat, nu inseamna ca programul respectiv ti se potriveste si tie.)

4. Iti permiti un master? (nu e vorba aici numai de latura financiara, mai degraba merita sa te gandesti ca daca ti-ai propus sa faci ceva de genul acesta va trebui sa investesti o mare parte din energia si resursele tale pentru a maximiza beneficiile. Daca stii intuitiv ca nu iti vei permite sa dedici suficient timp si atentie acestor studii, atunci care mai este rostul lor, indiferent de continutul pe care ti-l ofera?)Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter