Hot Now

Cât de importantă este fotografia din CV

24 05 2023, Oana Vasiliu , Comenteaza, 110 afisari

Fotografia din CV poate fi importantă în unele culturi și în unele domenii de activitate, dar noile tendințe în HR recomandă să nu se includă o fotografie în CV, deoarece aceasta poate conduce la discriminare în baza aspectului fizic. Mai mult, platforma profesională LinkedIn permite încărcarea unei fotografii, dacă este necesară o verificare în prealabil a aspectului fizic. 

Sunt însă locuri de muncă unde imaginea este importantă pentru o profilare completă a candidatului. În astfel de cazuri, ar fi bine ca fotografia să fie realizată într-un mod profesional și să fie de bună calitate.

Ce este discriminarea în baza aspectului fizic

Discriminarea în baza aspectului fizic în HR se referă la tratarea unei persoane într-un mod nedrept sau defavorabil, bazată pe caracteristicile sale fizice, cum ar fi înălțimea, greutatea, culoarea pielii, vârsta sau alte trăsături fizice. Acest tip de discriminare poate avea loc în procesul de recrutare și selecție, precum și în timpul angajării și în cadrul relațiilor de muncă.

De exemplu, un angajator care respinge un candidat pentru un loc de muncă pe baza înălțimii sau greutății sale, în loc să ia în considerare calificările și competențele acestuia, poate fi considerat că a practicat discriminarea în baza aspectului fizic. 

Discriminarea în baza aspectului fizic poate fi subtilă sau explicită, dar poate fi la fel de dăunătoare și discriminatorie ca și alte forme de discriminare. Acest tip de discriminare este ilegală în multe țări și poate atrage sancțiuni, iar companiile ar trebui să ia măsuri pentru a preveni acest tip de discriminare și pentru a asigura un proces de recrutare și selecție just și echitabil pentru toți candidații, indiferent de aspectul lor fizic.

Dacă decideți să includeți o fotografie în CV, este important să urmați câteva sfaturi pentru a alege o fotografie potrivită:

  • Alegeți o fotografie recentă: Fotografia ar trebui să fie una recentă, astfel încât să reflecte aspectul actual al vostru.
  • Alegeți o fotografie profesională: Fotografia ar trebui să fie realizată într-un mod profesionist și să transmită o imagine serioasă și pozitivă despre voi.
  • Alegeți o fotografie cu fundal neutru: Fundalul ar trebui să fie neutru, astfel încât să nu distragă atenția de la subiect.
  • Alegeți o fotografie în care să fiți îmbrăcat corespunzător: Îmbrăcămintea ar trebui să fie adecvată poziției pentru care aplicați.
  • Evitați pozele cu alte persoane: Fotografia ar trebui să fie una în care sunteți singur în cadru, astfel încât să nu creeze confuzie cu alte persoane.
  • Alegeți o fotografie de dimensiuni potrivite: Fotografia ar trebui să fie de dimensiuni potrivite și să nu fie distorsionată sau pixelată.

În general, o fotografie potrivită pentru CV ar trebui să transmită o imagine profesionistă și pozitivă, iar alegerea acesteia ar trebui să fie făcută cu grijă și atenție.

Există și câteva exemple de fotografii care ar putea să nu fie potrivite pentru a fi incluse într-un CV, de exemplu, fotografii în care apăreți într-o postură inadecvată sau neprofesionistă, cum ar fi o fotografie în care sunteți la petrecere sau în vacanță, într-o rochie de seară sau îmbrăcați casual sau cele care sunt mult prea personale sau care nu au nicio legătură cu poziția pentru care aplicați, cum ar fi o fotografie cu familia sau cu animalele de companie. Din aceiași categorie, mai sunt și fotografiile cu fundal sau context neadecvat, cum ar fi o fotografie cu graffiti și mesaje obscene sau cu oameni străini în fundal, sau de la mare.

În general, ar trebui să evitați orice fotografie care ar putea să transmită o imagine inadecvată sau neprofesionistă despre dumneavoastră, deoarece aceasta ar putea să afecteze șansele de a fi selectat pentru interviu.

Fotografiile editate excesiv pentru CV

Există și situații când un HR te poate întreba despre fotografia pe care ai ales-o pentru CV, dacă există discrepanțe majore între felul în care arătați în prezent și persoana din fotografie. În general, aspectul fizic nu ar trebui să fie un factor determinant în decizia de angajare, cu excepția cazurilor în care este o cerință esențială a poziției.

Cu toate acestea, o cosmetizare excesivă a unei fotografii profesionale poate ridica o serie de întrebări astfel încât să poată înțelege dacă există o diferență semnificativă și, în caz afirmativ, de ce. 

Adauga comentariu

Cele mai noi

Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director vânzări, vor face parte din echipa de senior management Flanco Mirela Petruș a preluat conducerea departamentului de HR al retailerului Începând cu luna mai, Flanco Retail a extins echipa de senior management a companiei cu doi noi membri. Astfel, Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director […]

Detalii

Autor: Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului de Impozit pe venit si contribuţii sociale, EY România Directiva (UE) 2023/970 din 10 mai 2023, denumită în continuare „Directiva”, reprezintă o inițiativă majoră adoptată de Parlamentul European și de către Consiliu în cadrul eforturilor de combatere a inegalităților de gen. Conform statisticilor furnizate de Eurostat, observăm că o […]

Detalii

Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe […]

Detalii

Experiența angajaților, parcursul lor în organizație – de la recrutare și până la exit interview -, nevoile acestora într-o piață a muncii post-pandemie, digitalizarea departamentului de HR și integrarea inteligenței artificiale în activitățile angajaților sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter