Hot Now

Ce companii au resimțit cel mai mult beneficiile reducerii CAS cu 5%

23 03 2015, Portal HR , Comenteaza, 2.166 afisari

Băncile, companiile din industria IT și cea petrolieră au resimțit cel mai mult beneficiile măsurii fiscale de reducere cu 5% a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator, potrivit unei analize Accace, una dintre principalele companii de externalizare și consultanță de afaceri din Europa Centrală și de Est. La polul opus, în cazul companiilor mici, odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, acestea au înregistrat creșteri ale costurilor salariale, măsura de diminuare a CAS fiind practic anulată.

Măsura fiscală de reducere cu 5% a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimțite diferit la nivelul fiecărui angajator.

De exemplu, în cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 RON, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 RON pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 RON la 3.684 RON/lună. Astfel, după 6 luni, angajatorul a obținut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 RON/angajat.

Pe de altă parte, companiile mici, cu angajați având salariul minim pe economie, au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 900 RON la 975 RON.

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, când pentru un salariu de 900 RON/lună costul total salarial era 1.150 RON, pentru salariile plătite de angajator începând cu luna ianuarie 2015, angajatorii au înregistrat un cost salarial suplimentar de 46 RON/lună. Practic, se observă că, după 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cât mai degrabă de o creștere per ansamblu cu 3 RON/angajat.

„Putem constata astfel că efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt în special în companiile unde nivelul salarial este ridicat și foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar, IT sau extracția petrolului și a gazelor, în timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim, au înregistrat chiar creșteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014”, a apreciat Andreea Păun, Payroll Supervisor în cadrul Accace.

Banii economisiți din reducerea CAS, direcționați către plata salariilor și nu către investiții

Companiile care au beneficiat de un surplus de disponibilități bănești, ca urmare a reducerii CAS, au reacționat diferit față de această măsură, în cele mai multe cazuri angajatorii luând decizia să nu investească suplimentar, ci banii economisiți din reducerea CAS să fie folosiți pentru plata salariilor lunare.

„Chiar dacă pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranță în următoarea perioadă și pe termen lung acest lucru se va reflecta în măsuri precum crearea de noi locuri de muncă, acordarea de beneficii angajaților performanți, investiții în echipamente și tehnologie. Mai mult, măsura reducerii CAS datorată de angajator este cu adevărat apreciată și de investitorii străini, care însă speră ca acest lucru să nu ducă în viitor la creșterea altor taxe care să acopere această diminuare”, a adăugat Andreea Păun.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter