Hot Now

În ce domenii preferă să se angajeze românii în 2016

31 08 2016, Portal HR , Comenteaza, 1.676 afisari

eJobs a realizat o cercetare despre domeniile preferate de angajare ale românilor în 2016, în funcție de gen, vârstă, experiență.

Profilul candidaților și interesele lor reprezintă date importante atât pentru cei interesați să-și găsească un job, cât și pentru companii. Este util ca din postura de candidat să îți cunoști competitorii, iar din postura de recrutor să știi ce preferințe au candidații pentru a veni cu acele oferte care să corespundă așteptărilor lor. eJobs a analizat preferințele candidaților în perioada iunie-iulie 2016, majoritatea persoanelor chestionate provin din București, din Nord Estul și Nord Vestul țării şi indică Tendințele în piața forței de muncă. Iată aici rezultatele studiului eJobs.

Ingineria, Contabilitatea şi Vânzările în Top 3 domenii preferate de candidaţi

La nivelul întregii țări, cele mai căutate domenii, în care respondenţii chestionarului eJobs doresc să lucreze sunt: Ingineria, aleasă de 9% dintre respondenţi, Contabilitatea-Finanțe, preferată de 7% dintre persoanele chestionate, urmate de Vânzări şi Resurse umane – Psihologie (6% dintre respondenţi pentru fiecare domeniu). Salariile peste medie din domeniul IT, situează acest domeniu pe locul 5 în topul preferințelor candidaților pentru angajare, pe aceeaşi poziţie fiind şi domeniul Achiziții-Logistică-Aprovizionare şi Management-Consultanță (5% dintre respondenţi pentru fiecare domeniu).

Bărbații aleg Transporturile, femeile – domeniul Secretariat-Administrativ

Domeniul de activitate cu cea mai pregnantă prezenţă masculină: 94% este Transporturile. Domeniul cu cea mai pregnantă prezenţă feminină: 89% este Secretariat – Administrativ.
IT-Hardware este pe locul doi în topul domeniilor în care lucrează bărbații, 83% dintre persoanele de sex masculin chestionate, declară că au job în tehnologia informațiilor. Şi domeniul Construcțiilor este dominat de 83% dintre bărbați.

Femeile au, însă, alte domenii preferate decât bărbații, fiind orientate, spre joburile de birou care necesită organizare. Pe primul loc, în cazul lor este domeniul secretariat-administrativ, unde lucrează de 89% dintre femeile chestionate, pe locul doi este Contabilitatea-Finanțe cu 87% dintre femei, iar pe locul trei – Resursele umane și Psihologia.  Majoritatea respondenților provin din București, din Nord-Estul, Nord-Vestul țării, dar și din zona de sud.

Publicitatea este preferată de Tineri, iar Agricultura, Producţia şi Managementul sunt dominate de Seniori

50% dintre cei care aleg să lucreze în Publicitate sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. 41,6% dintre cei care preferă să lucreze în Media Jurnalism şi 40% dintre cei care aleg IT-Hardware sunt de asemenea tineri sub 24 de ani.


56,4%
dintre cei care aleg să lucreze IT – Software şi 54,2% dintre cei care aleg să lucreze în Marketing sunt tineri între 25 şi 34 de ani.
41,6%
dintre persoanele care preferă un job în Achiziţii – Logistică – Aprovizionare şi  35,2% dintre cei care aleg domeniul Customer Support – Client Service au vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani.

Seniorii, cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani se regăsesc cu precădere în domenii ca Agricultură, Producţie şi Management, pentru fiecare domeniu au optat 33,3% respondenţi. În Construcții, Transporturi şi Inginerie lucrează îndeosebi persoane între 55 şi 65 de ani. 

Cei mai experimentați candidați sunt în Management

Domeniile de activitate în care putem găsi cei mai experimentați oameni (cu peste 5 ani vechime) sunt: Management-Consultanţă (80%), Construcţii (74%), Achiziții-Logistică-Aprovizionare (70%).
Există, însă, şi domenii în care se găsesc şi oameni cu experiență mai redusă (cu vechime mai mică de 5 ani):  Chimie-Petrochimie (69%), IT-Software (68%), Media Jurnalism (66,6%), Internet-eCommerce (65,2%), IT-Hardware (63%).

Citește tot articolul de Steluța Năstase, preluat de pe eJobs: În ce domenii preferă românii să se angajeze în 2016

Adauga comentariu

Cele mai noi

Legislația privind prevenirea și sancționarea discriminărilor și cea privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați au fost modificate de un act normativ ce se aplică de luni. Astfel, de-acum e considerată formă de discriminare și hărțuirea morală la locul de muncă, salariații hărțuiți putând fi despăgubiți, în urma deciziei unei instanțe […]

Detalii

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter