Secțiune susținută de

Ce înseamnă cariera într-o piață matură

Portal HR \ Opinia consultantului \ Ce înseamnă cariera într-o piață matură

Se mai întâmplă, din timp în timp, să mă întâlnesc cu străini veniți în România, care își caută oportunități de carieră. De multe ori sunt partenerii de viață ai expaților veniți în România pentru diverse proiecte care durează 2 – 3 ani, timp în care își doresc să își continue cariera.

Săptămânile trecute, după o asemenea întâlnire, am ramas cu o concluzie care sper să îmi fie schimbată curând: mai e mult până departe.

Am vazut în decursul timpului profile foarte diverse, dar ce m-a surprins plăcut a fost flexibilitatea cu care s-au mișcat între domenii diferite, pe funcții diferite și au crescut în direcții în care, aparent, ar fi fost foarte dificil să crească. Dacă ar fi venit către mine să mă întrebe care sunt șansele de a obține jobul actual, după 19 ani de când recrutez pe piața din România, aș fi zis că este imposibil. Sau că ține, cel mult, de noroc.

Realitatea în care au trăit ei spune altceva. În decursul carierei lor au avut parte de 2 – 3 manageri care au crezut cu adevărat în ei, mai mult decât credeau ei înșiși. Și au indrăznit să privească lucrurile puțin mai flexibil, mai riscant, aparent. Le-au dat însă o șansă de a demonstra, pe care, în general, au fructificat-o la maxim. Probabil o profeție auto-împlinită care a funcționat în zona pozitivă.

După cum se văd de la mine lucrurile, momentul în care putem spune că piața noastră este una matură va fi acela în care voi auzi pe cineva care îmi spune că este visul vieții ei sau lui să fie Office Manager sau Assistant Manager. Și nimic mai mult de atât.  Este bucuros să facă asta din ce în ce mai bine, până la finalul carierei. E drept că asta presupune că responsabilitățile și nivelul de venit să fie similare cu cele din țările mai dezvoltate. În ceea ce privește ultima parte, cred că începem să ne apropiem de adevăr.

Adaug, însă, la asta acum, după întâlnirile recente, încă un criteriu. Voi ști că suntem o piață matură atunci când voi vedea din ce în ce mai multe profile de profesioniști care au pornit din contabilitate, pentru a trece prin analiză de vânzări, apoi project management, urmat de achiziții, ca să ajungă într-un final într-un rol de Finance Manager.

Sper să apuc să zic asta până ies la pensie. :-)

Data articol: mai 29, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam