Secțiune susținută de

Competente pentru munca virtuala

Portal HR \ HR Pedia \ Competente pentru munca virtuala

Daca va ganditi din ce in ce mai des la un job care sa va permita sa munciti de acasa (sau de oriunde), vestea buna este ca incet incet este foarte posibil ca numarul acestor oportunitati sa creasca si la noi. E nevoie de o schimbare de mentalitati si de o abordare diferita a relatiei angajator – angajat (pornind in primul rand de la ideea de rezultate si nu de timp petrecut intr-un birou), cu atat mai greu de pus in practica intr-o societate traditionala (cum este a noastra).

Vestea mai putin buna este insa ca dorinta de a avea mai multe libertate in job si de a lucra de oriunde nu e suficienta pentru ca aceasta paradigma sa functioneze. In pofida avantajelor pe hartie pe care ea le aduce companiilor (reduceri de costuri) si angajatilor (motivatie crescuta), se pare ca modelul muncii „virtuale” nu se potriveste oricui.

Ceea ce specialistii din vest denumesc prin termentul de „telecommuting” necesita abilitati diferite de cele utile in munca traditionala dintr-un birou si cu program fix. Studii recente au scos la iveala care sunt, in practica, trasaturile necesare pentru ca munca sa nu fie doar „virtuala” ci si productiva. Printre altele, sunt mentionate independenta (in sensul unei capacitati sporite de a se baza in primul rand pe sine) si auto-motivatia.

Pe de alta parte, atunci cand vorbim despre echipe virtuale, un grad prea mare de independenta poate sa dauneze. In acest caz este nevoie si de o combinatie interesanta (si probabil cu atat mai greu de evaluat) de incredere in sine si nevoie de a colabora si comunica eficient cu ceilalti prin intermediul mediilor specifice de comunicare.

O alta abilitate considerata esentiala pentru muncitorul virtual este tolerarea ambiguitatii. Uitati, asadar, de acest gen de job daca nu va simtiti bine in absenta unui program strict, unor instructiuni clare si, in general, daca va este greu sa faceti fata imprevizibilului.

Foarte interesant ni s-a parut comentariul din articol referitor la feedback. Departe de lumea biroului, oferirea si acceptarea feedback-ului se pot transforma in activitati cu un grad ridicat de risc. Nimic nu mai amortizeaza o critica in aceasta situatie, astfel incat cei care nu ii fac fata ar face mai bine sa evite munca de acasa.

Nu in ultimul rand, articolul discuta cateva din modalitatile prin care se poate evalua gradul de potrivire a unui potential angajat cu un job care presupune munca virtuala. Citeste tot articolul Are Your Employees Cut Out for Virtual Work pentru a le descoperi.

Data articol: iulie 13, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam