Hot Now

Concedierea: Ce riscă salariatul care lipsește de la muncă în perioada de preaviz?

10 04 2017, Portal HR , 2 comentarii, 4.672 afisari

Absențele nemotivate în perioada de preaviz la concediere nu suspendă în niciun caz termenul de preaviz. Numai că cel care nu mai vrea să vină la muncă, deși este obligat, va primi la final mai puțini bani, va avea un minus la calculul vechimii în muncă și, în anumite situații, poate fi obligat să-l despăgubească pe angajator pentru prejudiciul produs pentru că nu s-a prezentat la datorie. Suspendarea termenului de preaviz se produce însă dacă avem de-a face cu suspendarea contractului de muncă.

Angajatorul care concediază un salariat este obligat prin Codul muncii să-i ofere un preaviz de cel puțin 20 de zile lucrătoare, dacă concedierea se face pentru că salariatul e inapt din punct de vedere fizic, dacă nu corespunde profesional sau pentru că s-a desființat postul pe care-l ocupă. Însă cei care sunt în perioada de probă pot fi concediați chiar și de pe-o zi pe alta, fără preaviz, tot așa cum pot decide să plece de bunăvoie, fără preavizul pentru demisie.

Dacă nu i s-a oferit salariatului acest drept, atunci decizia de concediere nu poate să-și producă efectele juridice, lucru pe care l-a subliniat și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) acum ceva timp, printr-o decizie pe care am prezentat-o aici. Firește că angajatorul poate să-i ofere preaviz la concediere salariatului și dacă nu-l obligă legea.

Tot ICCJ a mai explicat cu acea ocazie că nu se poate să compensăm această perioadă de preaviz la care are dreptul salariatul anunțat că va fi dat afară. Mai mult decât a oferi efectiv preavizul, durata acestuia (care trebuie să nu fie sub minimul legal) trebuie expres menționată în decizia de concediere, altfel angajatorul va trebui să dovedească în instanță că a acordat perioada în mod efectiv.

Rolul acestei perioade este să-i ofere, cât de cât, salariatului un răgaz pentru a-și căuta de muncă, neputând fi trimis acasă de pe-o zi pe alta, în moduri abuzive și discreționare. Totodată, această perioadă de preaviz presupune că respectivul raport de muncă merge mai departe, până la un anumit punct. Asta înseamnă că respectivul angajat trebuie să meargă în continuare la muncă, are aceleași drepturi și obligații, este plătit, iar angajatorul are față de acesta aceleași obligații.

În mod normal, când un angajat absentează nemotivat de la locul de muncă, contractul său este considerat suspendat, iar salariatul nu poate avea pretenția să fie remunerat pentru lipsa de la datorie. Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern”, stabilește Codul muncii la art. 51 alin. (2).

Citește tot articolul pe Avocatnet: Concedierea: Ce riscă salariatul care lipsește de la muncă în perioada de preaviz?

Comentarii (2)
 1. Silvia spune:

  ”Rolul acestei perioade este să-i ofere, cât de cât, salariatului un răgaz pentru a-și căuta de muncă, neputând fi trimis acasă de pe-o zi pe alta, în moduri abuzive și discreționare. Totodată, această perioadă de preaviz presupune că respectivul raport de muncă merge mai departe, până la un anumit punct. Asta înseamnă că respectivul angajat trebuie să meargă în continuare la muncă, are aceleași drepturi și obligații, este plătit, iar angajatorul are față de acesta aceleași obligații.”
  Cum poate un angajat aflat in preaviz sa vina si la munca timp de 8 ore (plus orele efectuate pe drum, dus – intors) si sa aibe si timp sa-si cauate un alt loc de munca? Ceea ce presupune cautare pe siteurile specializate, prin anunturi in ziare si din cunoscut in cunoscut. Plus sustinerea interviurilor.
  Din cite stiam eu, la acordarea preavizului se specifica timpul de lucru pe care trebuie sa-l efectueze in perioada preavizului angajatul in cauza: 4 sau 6 ore.

  • Portal HR spune:

   Articolul menționează că suspendarea contractului de muncă apare în situația absențelor „nemotivate”. Din experiența noastră, fiecare angajator stabilește cu cel disponibilizat necesitatea prezenței la muncă și numărul de ore, dar, pentru un răspuns complet despre durata de muncă, de la specialiști în legislație, vă recomandăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter