Hot Now

Concediu de odihnă 2017

16 01 2017, Avocatnet , Comenteaza, 4.014 afisari

Fiecare salariat trebuie să beneficieze anual de un concediu de odihnă, pe care angajatorii sunt obligați să îl acorde, iar angajații să îl efectueze. Prin acest articol vă prezentăm principalele reguli pentru obținerea acestui tip de concediu.

Orice salariat are dreptul la un timp de repaus de la muncă. În acest sens, Codul muncii prevede că dreptul la concediul de odihnă este garantat tuturor angajaților, iar aceștia nu pot renunța la beneficiu.

Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat”, prevede Codul muncii. Programarea efectuării concediului se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor. De exemplu, programările pentru 2017 s-au făcut până la finele anului 2016.

Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de trei luni pe categorii de personal sau locuri de muncă. Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de trei luni. În cadrul perioadelor de concediu stabilite (…) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia„, se precizează în Codul muncii.

Angajatorul trebuie să fie atent în momentul programărilor, deoarece acesta este obligat să facă în așa fel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin zece zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Deși concediul este garantat prin lege, acesta poate fi întrerupt, în anumite condiții. Pe de o parte, din motive obiective, salariatul poate solicita acest lucru. Iar pe de altă parte, „angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă”, așa cum stabilește Codul muncii.

Dacă angajatorul întrerupe concediul, acesta trebuie să suporte toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale pentru revenirea la locul de muncă, dar și eventualele prejudicii suferite de angajat ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

Durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile

Codul muncii prevede durata minimă a concediului de odihnă anual plătit. Mai exact, salariații trebuie să beneficieze de concediu pentru cel puțin 20 de zile lucrătoare pe an. Angajatorii sunt obligați să ofere această perioadă minimă de odihnă, dar ei pot decide să acorde chiar mai multe zile libere.

Durata efectivă a concediului se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile. Astfel, se poate decide acordarea a peste 20 de zile de concediu, fie din iniţiativa angajatorului, fie în urma negocierilor cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor.

În legislația muncii se vorbește și despre un concediu de odihnă suplimentar de minimum trei zile lucrătoare pentru anumite categorii de salariaţi. Este vorba despre persoanele care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi minorii cu vârste între 15 şi 18 ani. Concret, aceștia trebuie să primească anual cel puțin 23 de zile libere plătite.

Zilele libere ce nu se includ în concediul de odihnă

Sărbătorile legale nelucrătoare şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

Anul acesta, angajații beneficiază de 14 zile libere legale nelucrătoare, prevăzute exclusiv în Codul muncii. Acestea se obțin în plus față de cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.

Având în vedere că doar trei dintre cele 14 zile de sărbătoare legală pică în weekend, înseamnă că, în 2017, persoanele care lucrează conform unui program de lucru obișnuit se bucură efectiv de cel puțin 31 de zile în care nu merg la muncă (20 de zile de concediu de odihnă și 11 libere legale ce pică în intervalul luni-vineri al săptămânii). Mai multe detalii sunt aici.

Salariații mai au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, dar și la libere neplătite pentru rezolvarea altor situaţii personale. Acestea nu se includ, de asemenea, în durata concediului de odihnă.

Indemnizația de concediu

Salariatul este plătit si în timpul concediul de odihnă. Astfel, acesta are dreptul la o indemnizație care trebuie să fie cel puțin egală „cu salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”, așa cum se stabilește prin Codul muncii.

Pentru aflarea cuantumului indemnizației se au în vedere drepturile salariale amintite mai sus din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul. Se calculează media zilnică a acestora și se înmulțește cu numărul de zile de concediu.

Suma stabilită astfel trebuie să fie plătită de angajator cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu a salariatului.

Află toate informațiile de care ai nevoie citind articolul de pe Avocatnet: Concediu de odihnă 2017: Ce trebuie să ştii atunci când vrei să-ți iei liber de la servici.

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter