Hot Now

Concediul de creştere – noile reguli pentru recalcularea indemnizaţiei

28 06 2016, Portal HR , 2 comentarii, 2.975 afisari

Data de 1 iulie va aduce o serie de schimbări majore în privinţa concediului pentru creşterea copilului, una dintre ele fiind recalcularea indemnizaţiei pentru părinţii ce se vor afla în concediu la acea dată. Regulile concrete pentru recalculare sunt incluse în două acte normative publicate vineri în Monitorul Oficial.

Reglementările referitoare la acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, care va fi modificată vineri de Legea nr. 66/2016.

De altfel, pentru a putea fi puse în practică, noile prevederi aveau nevoie şi de norme metodologice de aplicare, astfel că acestea au fost cuprinse într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473 din 24 iunie. Concret, este vorba despre Hotărârea Guvernului nr. 449/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, document ce va intra în vigoare vineri.

În plus, tot vineri a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 474 şi Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) nr. 1099/2016 privind aprobarea Instrucțiunilor de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Acest document completează, practic, noutăţile aplicabile de la 1 iulie.

Persoanele aflate în concediul de un an, în concediul fără plată şi în plata stimulentului de inserţie

Modificările cadrului legal se vor aplica inclusiv părinţilor care se vor afla, la data de 1 iulie, în concediul pentru creşterea copilului sau în plata stimulentului de inserţie, conform Legii nr. 66/2016. Astfel, aceste persoane se vor bucura de o recalculare.

Mai exact, persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) şi în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani – precum şi în plata stimulentului de inserţie – îşi vor putea modifica opţiunea în baza unei cereri şi a actelor cu care se dovedeşte suspendarea realizării veniturilor impozabile pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani).

„Pentru persoanele care se află în concediul pentru creșterea copilului până la vârsta de 1 an și plata indemnizației lunare aferente, pentru prelungirea acordării drepturilor, cererea (…) se depune cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016, scrie în Ordinul MMFPSPV nr. 1099/2016. De precizat că persoanele aflate în concediul fără plată sau cele care primesc stimulentul de inserţie vor putea depune cererea până la 1 august.

Află toate informațiile de care ai nevoie citind articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet: Concediul de creştere: S-au publicat noile reguli pentru recalcularea indemnizaţiei.

Comentarii (2)
  1. Cristina spune:

    Eu am optat de la inceput pentru 2 ani, ce se vor implinii in mai 2017.
    Trebuie sa mai depun si eu doc de recalcul sau se va face din oficiu, cum a fost precizat initial? Multumesc.

    • Portal HR spune:

      Pentru un răspuns corect și avizat, vă recomandăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii

Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română vine la cea de-a 12-aediție a evenimentului anual HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză,organizat de Wall-Street.ro. Publicația Wall-Street.ro te invită pe 23 februarie 2023 la „HR 2.0 – Ce îi motivează peangajați în vremuri de criză”, unde va fi invitat ca […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter