Hot Now

Concediul pentru îngrijirea copilului şi cel de risc maternal

06 03 2014, Portal HR , 2 comentarii, 4.330 afisari
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav
 
Un alt concediu de care pot beneficia persoanele asigurate în sistemul de sănătate este concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani și, în cazului copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
 
Astfel, unul dintre părinți va beneficia de indemnizația pentru un astfel de concediu cu condiția ca acesta să îndeplinească stagiul minim de cotizare – o lună  în ultimele 12 luni pentru care se acordă concediul. De aceleași drepturi vor beneficia și persoanele asigurate în sistemul de sănătate care au adoptat, au fost numiți tutore, li s-au încredințat copii în vederea adopției sau le-au fost dați în plasament.
 
Această indemnizație se acordă în baza certificatului medical eliberat de medicul de familie și a certificatului pentru persoanele cu handicap (atunci când este vorba despre un copil cu handicap pentru afecțiunile intercurente), în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 
Durata unui astfel de concediu este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Totuși, în cazul în care copilul este diagnosticat cu o boală infectocontagioasă neoplazie, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav poate depași cele 45 de zile calendaristice. În astfel de cazuri, durata concediului medical va fi stabilită de medicul curant și, după depășirea a 90 de zile calendaristice, va fi necesară aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
 
Cuantumul brut al indemnizației în cazul concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
 
Concediul și indemnizația pentru risc maternal

Concediul pentru risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele pentru protecția sănătății și securității lor și/sau a fătului ori a copilului lor.

 
Aflați mai multe informații despre concediul de risc maternal citind tot articolul de Cătălina Cibotariu de pe Legestart.ro.
Comentarii (2)
 1. Raluca Horotan spune:

  Buna ziua

  Numele meu este Raluca Horotan si sunt medic rezident specialitatea radiologie si imagistica medicala. M-am angajat in 1 ianuarie 2013, iar din 19 feb 2014 am intrat in concediul prenatal ( 126 zile prevazute de lege), am nascut in 8 aprilie 2014, si am optat pentru 2 ani de concediu de crestere al copilului.

  In data de 9 martie 2016 trebuie sa imi reiau activitatea. Dar sunt din nou insarcinata ( actual 28 sapt). Oare pot intra direct in cele 126 zile prevazute de lege cu data de 9 martie sau ar mai trebui sa ma intorc la servici? In aceste 126 zile cum voi fi platita ?

  Eu am fost incadrata cu un salariu de 1300 brut la 1 ianuarie 2013. Indemnizatia a fost 1050 lei. Cum se va calcula indemnizatia pentru al doilea copil?

  Daca optez si acum tot pentru 2 ani de concediu de crestere dar ma intorc mai devreme la servici, as putea beneficia de stimuletul pentru revenire sau e valabil doar pentru concediul de 1 an?

  Va multumesc anticipat!

  Cu stima,

  Raluca Maria Horotan

  • Portal HR spune:

   Pentru lămuriri, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet (partenerii noștri pe probleme de legislația muncii).

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter