Hot Now

Concediul pentru îngrijirea copilului şi cel de risc maternal

06 03 2014, Portal HR , 2 comentarii, 4.397 afisari
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav
 
Un alt concediu de care pot beneficia persoanele asigurate în sistemul de sănătate este concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani și, în cazului copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
 
Astfel, unul dintre părinți va beneficia de indemnizația pentru un astfel de concediu cu condiția ca acesta să îndeplinească stagiul minim de cotizare – o lună  în ultimele 12 luni pentru care se acordă concediul. De aceleași drepturi vor beneficia și persoanele asigurate în sistemul de sănătate care au adoptat, au fost numiți tutore, li s-au încredințat copii în vederea adopției sau le-au fost dați în plasament.
 
Această indemnizație se acordă în baza certificatului medical eliberat de medicul de familie și a certificatului pentru persoanele cu handicap (atunci când este vorba despre un copil cu handicap pentru afecțiunile intercurente), în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 
Durata unui astfel de concediu este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Totuși, în cazul în care copilul este diagnosticat cu o boală infectocontagioasă neoplazie, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav poate depași cele 45 de zile calendaristice. În astfel de cazuri, durata concediului medical va fi stabilită de medicul curant și, după depășirea a 90 de zile calendaristice, va fi necesară aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
 
Cuantumul brut al indemnizației în cazul concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
 
Concediul și indemnizația pentru risc maternal

Concediul pentru risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele pentru protecția sănătății și securității lor și/sau a fătului ori a copilului lor.

 
Aflați mai multe informații despre concediul de risc maternal citind tot articolul de Cătălina Cibotariu de pe Legestart.ro.
Comentarii (2)
  1. Raluca Horotan spune:

    Buna ziua

    Numele meu este Raluca Horotan si sunt medic rezident specialitatea radiologie si imagistica medicala. M-am angajat in 1 ianuarie 2013, iar din 19 feb 2014 am intrat in concediul prenatal ( 126 zile prevazute de lege), am nascut in 8 aprilie 2014, si am optat pentru 2 ani de concediu de crestere al copilului.

    In data de 9 martie 2016 trebuie sa imi reiau activitatea. Dar sunt din nou insarcinata ( actual 28 sapt). Oare pot intra direct in cele 126 zile prevazute de lege cu data de 9 martie sau ar mai trebui sa ma intorc la servici? In aceste 126 zile cum voi fi platita ?

    Eu am fost incadrata cu un salariu de 1300 brut la 1 ianuarie 2013. Indemnizatia a fost 1050 lei. Cum se va calcula indemnizatia pentru al doilea copil?

    Daca optez si acum tot pentru 2 ani de concediu de crestere dar ma intorc mai devreme la servici, as putea beneficia de stimuletul pentru revenire sau e valabil doar pentru concediul de 1 an?

    Va multumesc anticipat!

    Cu stima,

    Raluca Maria Horotan

    • Portal HR spune:

      Pentru lămuriri, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet (partenerii noștri pe probleme de legislația muncii).

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter