Secțiune susținută de

Concediul pentru îngrijirea copilului şi cel de risc maternal

Portal HR \ HR Pedia \ Concediul pentru îngrijirea copilului şi cel de risc maternal
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav
 
Un alt concediu de care pot beneficia persoanele asigurate în sistemul de sănătate este concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani și, în cazului copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
 
Astfel, unul dintre părinți va beneficia de indemnizația pentru un astfel de concediu cu condiția ca acesta să îndeplinească stagiul minim de cotizare – o lună  în ultimele 12 luni pentru care se acordă concediul. De aceleași drepturi vor beneficia și persoanele asigurate în sistemul de sănătate care au adoptat, au fost numiți tutore, li s-au încredințat copii în vederea adopției sau le-au fost dați în plasament.
 
Această indemnizație se acordă în baza certificatului medical eliberat de medicul de familie și a certificatului pentru persoanele cu handicap (atunci când este vorba despre un copil cu handicap pentru afecțiunile intercurente), în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 
Durata unui astfel de concediu este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Totuși, în cazul în care copilul este diagnosticat cu o boală infectocontagioasă neoplazie, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav poate depași cele 45 de zile calendaristice. În astfel de cazuri, durata concediului medical va fi stabilită de medicul curant și, după depășirea a 90 de zile calendaristice, va fi necesară aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
 
Cuantumul brut al indemnizației în cazul concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
 
Concediul și indemnizația pentru risc maternal

Concediul pentru risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele pentru protecția sănătății și securității lor și/sau a fătului ori a copilului lor.

 
Aflați mai multe informații despre concediul de risc maternal citind tot articolul de Cătălina Cibotariu de pe Legestart.ro.
Data articol: martie 6, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam