Hot Now

Cristina Crețu, FleurArtist: „Lucrurile făcute cu pasiune și drag sunt diferite”

12 12 2013, Portal HR , Comenteaza, 16.595 afisari

Cum decide cineva să renunțe la o carieră în sistemul bancar și să își urmeze pasiunea pentru flori făcând din asta un job full-time? Cum vorbește despre sine un profesionist care a luat o astfel de decizie? Cam așa: „Sunt o persoană optimistă, veselă, mă entuziasmez și exteriorizez adesea. De cele mai multe ori mă bazez mai puțin pe rațiune și mai mult pe intuiție, ceea ce s-a dovedit a fi alegerea cea mai bună în proiectele vieții. Îmi plac oamenii, tot ce are viața, iubesc culorile, natura și roadele ei. Îmi place să îmi exprim sentimentele, emoțiile. Până de curând am descoperit că pot contribui la emoțiile și bucuriile oamenilor prin aranjamente florale pline de înțeles și mesaje; sentimentul trăit este unul de neînlocuit, mai ales când primesc mulțumiri și aprecieri. Sunt autodidactă și exigentă cu mine și cu proiectele pe care le urmez, gândindu-mă că dincolo de ușă este un om la fel ca mine care are aceleași așteptări și că trebuie să fac tot ce îmi stă în putință ca să iasă totul perfect.”. Dar pentru a înțelege și mai bine cum se fac schimbările majore în viață și carieră, am stat de vorbă cu Cristina Crețu, un veritabil careere renegade, acum FleurArtist.

Cum ți-a venit ideea să faci o schimbare atât de mare în carieră?       

Ideea de schimbare era mereu în mintea mea, dar cred că teama de a da la o parte previzibilul comod precum și neîncrederea în mine, senzația că ca nu știu să fac altceva decât ceea ce am învățat într-o corporație m-au făcut prizonieră, alegând doar să visez că pasiunile mele vor deveni cândva ‘viață de zi cu zi’.

Mi-a plăcut întotdeauna să contribui la bucuriile și emoțiile oamenilor, să ‘scot frumosul la suprafață’. La un moment dat, ideile  s-au cristalizat într-un proiect și ulterior într-o afacere în care îmi place la nebunie ceea ce fac: interacționez cu oameni care apreciază esteticul și creativitatea ‘poveștilor mele’, oameni care iubesc frumosul și fac pași să și-l aducă în viața lor.

1Care au fost pașii pe care i-ai făcut pentru a lua decizia de schimbare? Ce te-a ajutat să iei decizia (cărți, idei, oameni)?

La o schimbare mă gândeam de mult timp însă nu eram pregatită să mi-o asum. În tot acest timp de “așteptare” am citit câteva cărți (“The 100 $ startup”- Chris Guillebeau, “Screw it, let’s do it”-Richard Branson, de exemplu) și mi-am îndreptat privirea și urechile către tinerii antreprenori și povestile lor.

M-am tot gândit cum aș putea să îmi exprim creativitatea și ideile, care să fie produsul în care să strâng toate aceste sentimente și gânduri bune. După câteva încercări, m-am îndreptat spre design floral, urmând ulterior cursuri de apofundare, iar cu timpul am început să ma identific din ce în ce mai mult cu această minunată meserie. Nu mi-a trebuit mult să capăt acea încredere în mine, încrederea de care aveam nevoie, gândindu-mă din ce în ce mai serios la acest lucru ca la un nou drum. Și iată-mă pe drumul pe care mi l-am dorit!

Cum au reacționat cei din jur, cunoscuții, familia când le-ai împărtășit dorința și ideile tale?

Cei care mă cunoașteau nu au fost deloc surprinși, ba mai mult, m-au încurajat, asigurându-mă că mi se potrivește foarte bine ceea ce am ales să fac de acum înainte și că am potențial. Alții au fost surprinși că părăsesc domeniul bancar (și cu acesta ‘confortul bancomatului’), identificându-mă cu mediul corporatist.

Pe cine te-ai bazat cel mai mult în acest demers și de unde ți-a venit curajul :-)?

La început m-am bazat pe mine, pe încrederea pe care am dobândit-o în tot acest timp, dându-mi seama că îmi place la nebunie ceea ce fac, că asta îmi doresc să fac de acum înainte și că sunt pregătită să fac pasul.

4.002Lucrurile făcute cu pasiune și drag sunt diferite: nu simți acea oboseală și demotivare ‘corporatistă’, simți că este minunat să muncești mult și să ‘te dăruiești’, astfel dispare conceptul de ‘muncesc pentru bani’.

Curajul l-am căpătat cu timpul, familia și prietenii au fost aproape de mine în tot acest timp și m-au încurajat, oferindu-mi feedback pe parcursul lansării/oficializarii noului meu domeniu de activitate, susținându-mă în proiectele mele.

Ce ai aflat despre tine din experiența asta? Cum te-a schimbat?

Este o experiență care mi-a dat încredere în imaginația și creativitatea mea, iar atunci când acestea sunt convertite în ceea ce fac, viața mea se umple de bucurie, de căldură și de bună dispoziție.

Sunt pe un nou drum în care, pentru că faci lucrurile din pasiune, nu îți dai seama când și cât ‘muncești’. E un drum care îmi oferă privilegiul de a mă bucura de lucrurile simple din viața mea, de zilele cu soare, de momentele petrecute cu familia mea, sentimente pe care le asociez cu libertatea.

Ce îi sfătuiești pe cei care vor să își schimbe radical cariera?

Să nu le fie teamă să incerce: în fiecare din noi stă ascuns un om creativ și cu viziune, toți putem fi foarte buni dacă facem ceea ce ne place, e important însă să ne descoperim aceste calități și să ni le încurajăm. Dacă nu sunt pregătiți să își transforme calitățile și pasiunile într-o nouă carieră, atunci să și le stimuleze la nivel de hobby și cu siguranță vor simți o vibrație diferită. “Nu se știe niciodată” este valabil pentru fiecare dintre noi.

Crede în tine! Mult succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter