Secțiune susținută de

Cum cred tinerii că se pot forma liderii autentici în România?

Portal HR \ Actual \ Cum cred tinerii că se pot forma liderii autentici în România?

Promovarea valorilor precum implicarea, integritatea și încrederea sunt strategia după care Fundația LEADERS se ghidează în transformarea tinerilor în viitorii lideri ai societății românești. Oferind modele concrete de lideri autentici din cotidian și sesiuni de training în care sunt învățați cum să aplice teoria în practică, tinerii au fost provocați să formuleze propria definiție a conceptului de lider și cum cred ei că se poate forma acesta.

Printre tineri, alegerea valorilor și a modelelor este destul de dificilă iar opiniile acestora diferă în funcție de ceea ce le-au transmis dascălii în școală, familia sau mass-media.

La întrebarea: “Cum crezi că se pot forma liderii autentici în România?”, Diana, studentă în anul 3 la Medicină, spune că un lider poate fi format prin: “…multă muncă, ambiție, dorința de a fi cât mai bun în activitatea pe care o desfășori, dorința de a învăța cat mai multe din diverse domenii, dorința de a face ceva ca să rămână în urma ta, de a ști că ai făcut lucruri bune care ți-au folosit nu doar ție, ci și altor oameni cu care ai intrat în contact …”.

Scurta descriere a liderului sintetizează destul de bine percepția generală a tinerilor asupra formării liderilor. Majoritatea cred că liderii trebuie să dețină calitățile de mai sus, consideră că trebuie să existe programe care să susțină dezvoltarea lor și că trebuie să li se dea șansa viitorilor lideri să se afirme din timp.

Marian, student în anul 3 la ASE, completează spunând că:” …liderii autentici sunt cei care conduc cu sufletul, comunică cu drag, gândesc “out of  box”, sunt o sursă de inspirație pentru ceilalți, revin mereu cu idei noi care modifică viziunea inițială și loializează oamenii din echipă”.

“Teorie, practica si responsabilizare. Teorie care să furnizeze fundamentele, răspuns la întrebarile ce înseamnă, ce nu este, cum, de ce? etc. Toată teoria susținută de exemple practice din experiența unor lideri de succes.” –ne împărtășește Ramona, studentă în anul 4 la Construcții, conceptele referitoare la opinia ei despre formarea liderilor.

Ca practici de formare pentru lideri, tinerii cred că aceștia se pot forma prin: traininguri, mentoring, workshopuri, dar mai ales prin practică. Cred, de asemenea, că pentru a deveni lider îți trebuie “ceva nativ” și pregătire solidă. Irina, studentă în anul 2 la Universitate, ne sintetizează că: “Lideri autentici se pot forma prin puterea exemplului și prin aprecierea valorilor”.

Dezvoltarea conceptului de leadership este un factor esențial pentru pregătirea viitorilor lideri iar tinerii cred că aceasta este importantă pentru:”..o  persoană cu inițiativă și o atitudine care să-i mobilizeze și pe ceilalți la acțiune”, spune Sorin, student în anul 4 la Medicină. Diferitele programe și proiecte în care sunt implicați tinerii le solicită acestora competențe pe care nu au avut posibilitatea să le dobândeasca la cursurile oferite în școală, Laura, studenta în anul 3 la ASE  spunând că: “…mă confrunt des cu provocări în ceea ce privește stabilirea priorităților, delegarea sarcinilor, prin urmare, dezvoltarea stilului de a conduce m-ar ajuta să evoluez și să ridic la un alt nivel proiectele pe care le organizez.”

Tot pentru a-și putea dezvolta stilul de leadership, tinerii cred că trebuie să își dezvolte o viziune clară asupra ceea ce urmează să facă și că: motivarea, schimbarea și pasiunea sunt coordonatele negreșite ale dezvoltării ”…deoarece leadership-ul se manifestă ca relație între oameni, doar liderii eficienți reușesc să inspire, trebuie să implicam și alţi oameni, pe care să îi formăm, pentru a determina astfel o reacție în lanț. O viziune coerentă, determinată de pasiune devine, în cele din urmă, “muza.”, ne spune Oana, studentă în anul 3 la Universitate, pentru a accentua încă o dată ceea ce majoritatea opiniilor semnalează: acuta nevoie de dezvoltare în domenii cât mai diverse și, în particular, în domeniul leadershipului.

Studentii dornici sa isi dezvolte aptitudinile de lider se pot inscrie in cadrul programului LEADERS Education.

Aceasta este un program complex de dezvoltare în materie de leadership pentru studenți. Fiecare sesiune de training este organizată în jurul unui concept distinct, care să contribuie la dezvoltarea tinerilor și la formarea lor ca viitor lideri ai României. Programul aduce, pe lângă informațiile teoretice oferite într-o manieră profesionistă, și o latură practică în care lideri români din diverse arii de activitate (cultură, afaceri, medicină), le prezintă studenților modul în care au reușit să creeze echipe, să facă performanță, să inspire oameni sau să aducă progresul.

Data articol: aprilie 10, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam