Hot Now

Cum imi pot da seama ce cariera mi se potriveste?

13 01 2011, Portal HR , Comenteaza, 5.949 afisari

Am primit aceasta intrebare de la cititoarele noastre de pe Unica.ro:

Am 18 ani, aproape termin liceul…si nu imi pot da seama ce cariera sa urmez……ajung la concluzia ca nimic din ceea ce consta in realizare profesionala..nu ma pasioneaza….ce sa fac?

Noi ii raspundem:

Primul impuls a fost sa iti raspundem la intrebarea ta cu o alta intrebare: dar tu ce vrei sa te faci? Se intampla adesea sa ne punem singuri in contexte stresante si tensionate atunci cand, cu putina analiza si luciditate, nu exista de fapt nicio problema.

Ideea ca in momentul in care incepem/terminam facultatea ar trebui sa stim foarte clar ce cariera trebuie sa urmam este, din pacate, una din acele “porunci” absolute impusa prin cultura, educatie si obiceiuri careia cu greu ne putem sustrage. Cu greu, dar asta nu inseamna ca e imposibil.

Faptul ca discursul specific realizarilor profesionale si carierei nu iti spune in clipa de fata nimic nu este deloc o problema. Din contra, am putea spune noi, ar putea fi chiar o solutie. Pentru ca asta inseamna ca poti sa pornesti mai departe pe orice drum alegi singura ca vrei sa mergi fara sa te lasi constransa de idei primite ca atare si nefiltrate prin sistemul tau de valori si prioritati.

Faptul ca ai ajuns acum intr-un punct trecand prin anumite experiente ar trebui sa te ajute sa decizi ce vrei sa faci mai departe, dar asta nu implica recursul automat la etichete si valori din afara. Daca nu stii ce vrei sa faci, incearca diverse lucruri, fara insa sa-ti propui ceva ce nu-ti doresti: o cariera, un renume etc. Experimenteaza, fa lucruri pentru ca ti se par interesante, pentru ca te scot din zona „calduta” de inertie sau pentru ca iti aduc aminte de ceea ce iti placea sa faci atunci cand lumea din jur nu se astepta de la tine sa faci o cariera. Poate sa fie vorba de implicarea intr-un proiect de voluntariat, de asumarea unui job mai putin “la moda” sau de continuarea unui proces de invatare, lista este deschisa.

Cautarea unui scop poate sa fie in sine un scop, dupa cum sens poti gasi intr-o multitudine de intamplari, idei, proiecte, evenimente etc, chiar daca ele nu se incadreaza in tiparele cuminti ale previzibilului.

Indiferent de ce vei decide sa faci, trebuie insa sa stii ca odata cu bucuria incercarii trebuie sa iti asumi si responsabilitatea pentru existenta ta (si nu ne referim aici numai la supravietuirea din puntul de vedere al mijloacelor materiale de care ai nevoie, ci la ceea ce devii prin ceea ce vei face). Alege singura, dar alege bine.

Adauga comentariu

Cele mai noi

La o simplă accesare a celui mai utilizat motor de căutare, spre exemplu, pentru ”influencer”, obții rapid (în doar 0,49 de secunde) 473.000 de rezultate. Poți afla că există Social Media Stars Index, care îi ordonează pe cei mai importanți dintre ei, și că, de curând, ANAF a declanșat o campanie de verificări ce vizează […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 8 decembrie, între orele 14.00-16.00, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema: Povești despre date, tehnologie, diversitate, egalitate și incluziune. La această ediție se vor aduce exemple concrete de transformare a afacerii prin tehnologia aliniată la principiile “Diversity Equality and Inclusion” și de instalare […]

Detalii

–          Peste 60% din angajații români care își caută un alt job se consideră subapreciați la locul de muncă actual –          Aproape 19% consideră că și-au îmbunătățit abilitatea de a atrage venituri –          61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanță Ediția de toamna a studiului Randstad Workmonitor indică […]

Detalii

Creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două – trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare, reiese din a doua parte a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România. Majoritatea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter