Secțiune susținută de

Cum poate HR-ul sa sustina inovatia in organizatii?

Portal HR \ HR Pedia \ Cum poate HR-ul sa sustina inovatia in organizatii?

Adesea, obiectivele organizationale au nevoie, pentru a fi atinse, de abordari noi, originale sau cel putin inovatoare care schimba rutina si obisnuitul si aduc diferenta semnificativa de care e nevoie intr-un mediu profund competitiv. Din pacate insa un numar suficient de mare de angajati cu capacitatea inovatoare nu garanteaza in mod nemijlocit manifestarea spiritului inovator in organizatii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in timpul proceselor de recrutare efortul de a identifica potentialul creativ si orientarea catre originalitate/inovatie este adesea dat la o parte de pe lista prioritatilor in favoarea indicatorilor mai pragmatici de genul incadrarii in bugete.

HR-ul nu se poate, asadar, limita la a aduce in organizatie oameni talentati si cu idei. E nevoie de mult mai mult pentru a sustine o cultura cu adevarat propice manifestarii inovatiei. Acesta este subiectul studiului Corporate Leadership Council de pe HR Toolbox pe care vi-l propunem azi: Ce pot face organizatiile pentru a facilita inovatia si cum pot procesele de HR sa sustina inovatia  intr-o organizatie?

Abordarea este, asa cum ne-au obisnuit, una de genul: „asa da” pe baza studiilor si statisticilor in care au fost implicate organizatii de top cu rezultate vizibile pe dimensiunea „inovatie„.

Iata cateva din ideile care ne-au placut si care merita retinute in efortul HR-ului de a facilita aparitia si functionarea mecanismelor inovatoare in organizatii:

1. Crearea unui mediu tolerant la risc este esentiala pentru manifestarea impulsului inovator.

2. Aplicarea proceselor de HR care favorizeaza inovatia implica, printre altele: modificarea design-ului organizational pentru facilitarea inovatiei, concentrarea eforturilor de recrutare pe candidati cu potential inovator, punerea la punct a programelor de training care scot la iveala manifestarile inovatoare, motivarea in consecinta a eforturilor inovatoare etc.

3. De la valoarea ideilor gresite, la leadership-ul tolerant, pana la structuri matriceale de raportare, exista tactici diferite a caror aplicare inspirata si adaptata la context poate duce la cresterea si manifestarea potentialului inovator in organizatii.

Descarca si citeste tot studiul Embedding Innovation in the Workplace pentru a afla ce poate HR-ul sa faca atunci cand e nevoie de inovatie.

Data articol: decembrie 6, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam