Hot Now

Cum sa fac impresie buna la noul loc de munca?

09 02 2011, Portal HR , Comenteaza, 6.570 afisari

Am primit aceasta intrebare de la una din cititoarele noastre de pe Unica.ro:

Stiu ca primele impresii conteaza foarte mult. In afara de vestimentatie, comportament etc. ce mai pot face pentru a fi si placuta de colegi, dar sa-mi mentin si un aer de profesionalism?

Noi ii raspundem:

Ca in orice situatie care presupune interactiunea cu ceilalti, e bine sa pornesti si la un nou loc de munca de la ideea ca de vreme ce e putin probabil sa te placa toata lumea, ceea ce merita sa incerci sa faci este sa dai consistent dovada de profesionalism. Desi modul in care se face acest lucru poate sa fie usor diferit in functie de context (sunt medii care incurajeaza “iesirea din comun” sau mai degraba “conformismul”), exista cateva modalitati prin intermediul carora iti poti usura integrarea intr-un colectiv nou:

1.     Nu intarzia sau asigura-te chiar ca ajungi cu cateva minute mai devreme. Vei avea astfel la dispozitie cateva clipe utile ca sa te obisnuiesti cu spatiul si sa te concentrezi pe ce urmeaza sa se intample.

2.     Incearca sa retii, pe cat posibil, numele persoanelor cu care faci cunostinta. O sa te ajute in deschiderea unor conversatii ulterioare.

3.     Concentreaza-te pe informatiile pe care le primesti si pune intrebari pentru a afla tot ce ai nevoie sa stii ca sa te descurci in primele zile.

4.     Abordeaza un ton firesc in discutie si raspunde cu deschidere si sinceritate la intrebarile pe care e posibil sa ti le adreseze noii colegi.

5.     Incearca sa identifici care sunt persoanele cheie din organizatie. Fa asta intr-un mod neostentativ, raspunzand invitatiilor de a participa la o “discutie la cafea”.

6.     Nu intarzia sa discuti cu cei de la IT (daca este evident ca tu trebuie sa faci asta) pentru setarea calculatorului. E important sa poti incepe sa raspunzi la mesaje si solicitari pentru a face dovada de interes si profesionalism.

7.     Familiarizeaza-te cu ritmul activitatii. Mai ales daca lucrezi intr-un spatiu deschis, exista momente ale zilei in care este evident ca ritmul se intensifica si altele in care majoritatea angajatilor isi permit scurte “pauze”. Incearca sa functonezi in acest ritm.

8.     Nu te izola in fata ecranului calculatorului dar nici nu iti petrece tot timpul stand de vorba cu colegii noi. Gaseste cel mai bun echilibru care sa iti permita sa dobandesti cunostintele oficiale despre companie dar si pe cele mai putin vizibile.

9.     Zambeste firesc. Nu-ti afisa zambetul pe fata de cand pleci de acasa. Importanta este naturaletea.

10.  Nu uita de ce ai acceptat jobul. Primele zile la un nou loc de munca pot sa te surprinda pozitiv sau negativ, dar acorda-ti suficient timp sa te obisnuiesti inainte de a incepe sa discuti subiecte sensibile cu persoane pe care nu le cunosti prea bine.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter