Secțiune susținută de

Cum să fim fericiți… muncind

Portal HR \ Actual \ Cum să fim fericiți… muncind

Când vine vorba de fericire, în plan personal sau profesional (deși ar fi de argumentat dacă putem pune într-adevăr o linie de demarcație între ele), lucrurile nu sunt niciodată simple. Teoretic, munca ne poate ajuta să descoperim un sens și un scop în viață, făcându-ne astfel… mai fericiți. De fapt, lucrurile ar putea sta exact pe dos, sugerează psihologul Shawn Achor în prezentarea TED pe care v-o recomandăm azi.

Înainte de a vă lăsa să vă delectați cu această prezentare, o să menționăm câteva din ideile care ne-au atras atenția și care ne-au pus pe gânduri:

– din punct de vedere statistic, nevoia de a elimina tot ceea ce iese din „tipar” este una cât se poate de „sănătoasă”. În realitate, însă, doar studiind ceea ce nu se încadrează în „medie” putem descoperi mai mult despre ce și cum suntem, despre ceea ce ne face fericiți, motivați, creativi etc.

– ceea ce vedem nu este realitatea, ci imaginea proiectată prin lentila minții noastre. Dacă am putea schimba lentila, am putea să începem să fim… mai buni, mai motivați, mai productivi, mai creativi etc.

– 90% din nivelul de fericirii pe care l-am putea atinge (și atunci când este vorba de muncă, evident) nu este dat de condițiile exterioare, ci de modul în care mintea noastră procesează informația din exterior. (Mai precis: dacă sunteți nemulțumiți de jobul pe care îl aveți, s-ar putea ca problema să nu fie jobul sau organizația, colegii sau managerul.)

Dacă vreți să descoperiți cum ne poate ajuta știința fericirii să muncim mai ușor și să fim fericiți făcând ceea ce facem, urmăriți toată prezentarea lui Shawn Achor: The happy secret to better work.

 

Data articol: august 30, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam