Hot Now

Cum scăpăm de relațiile de muncă abuzive

07 12 2011, Ana Glavce , Un comentariu, 6.256 afisari

Dacă citind articolul despre semnele abuzului la serviciu te-ai gândit că e posibil să fii implicat într-o astfel de situație, e firesc să îți pui întrebarea: Ce e de făcut?

În primul rand este deosebit de important să-ți dai seama dacă ești într-adevăr victima unui abuz. Înainte de a decide că ești victima unei relații abuzive este esențial să te privești pe tine însuți cu cea mai mare sinceritate; un terț neutru și neimplicat (de preferință calificat: coach, terapeut, consilier de carieră) te poate ajuta să evaluezi corect și obiectiv situația. Uneori felul în care percepem o interacțiune sau imaginea pe care o avem despre noi înșine ne pot juca feste; este deci foarte important să eliminăm aceste posibile erori de percepție din ecuație.

Unul dintre cele mai devastatoare efecte ale abuzului este erodarea stimei de sine; recuperarea  acesteia devine în asemenea cazuri o prioritate absolută: fără încredere și stimă de sine, orice tentativă de părăsire a relației abuzive poate părea o aventură grea, dacă nu imposibilă.

Chiar dacă decidem să nu părăsim relația abuzivă, recunoașterea ei și poziționarea noastră corecta ne poate ajuta să gestionăm mai bine respectiva relație: nu trebuie să uităm că victima poartă și ea o parte din responsabilitate (fie și numai prin faptul că nu opune rezistență); drept urmare, este foarte posibil ca prin ajustări ale comportamentului, victima unui abuz să poată influența într-o oarecare măsură comportamentul “agresorului”.

Cunoașterea tiparelor relației este de asemenea importantă; în multe cazuri, o relație abuzivă decurge prin repetarea ciclică a patru etape:

1. Creșterea tensiunii: Relația se tensionează, comunicarea se degradează, victima simte teama și începe să intre în defensivă;

2. Incident: Abuz emoțional și verbal; Furie; Intimidare; Acuze;

3. Reconciliere: Abuzatorul se scuză; blamează victima pentru incident; neagă că ar avea vreo responsabilitate; minimalizează incidentul și acuză victima de percepții greșite sau sensibilitate excesivă;

4. Calm (“Luna de Miere”): Incidentul este “uitat; abuzatorul se poartă frumos (uneori excesiv); contrastul față de etapele 1 și 2 este evident; persoana abuzată crede că într-adevăr a fost cauza incidentului sau a exagerat și cedeaza “amabilității” cu care este tratată.

Este foarte important să știm că indiferent de circumstanțe sau de rezultatele pe care le obținem în muncă, niciun șef (oricât de mare sau de competent) sau coleg nu are dreptul să ne jignească sau să ne “pedepsească” emoțional; Avem dreptul să primim feedback corect și, bineînțeles, există posibilitatea să trebuiască să ne despărțim de un job pentru care nu suntem în întregime competenți.

Exista și situații în care suntem tentați să percepem un feedback negativ la adresa noastra ca fiind un comportament abuziv, deși dacă am avea puterea să ne evaluăm obiectiv am înțelege că nu este cazul. Asta este însă o altă poveste…

Comentarii (1)
  1. eu spune:

    Daca nu in semnele abuzului la serviciu, dar in acest articol, in schema de proces, revad niste etape prin care am trecut. Recunosc ca am nevoie de o oglinda, realitatea poate fi relativa, depinde cum privesti. Si fiecare are sau poate avea o vina. De exemplu mi s-a intamplat sa mi se restringa aria de competente si de implicare in activitatea de la birou. Pentru ca uneori suntem in situatia in care nu un manager defineste cine, ce anume face, ci lasa ca echipele de proiect sa constituie ad-hoc. Pina intr-acolo incat ti se spune, cand sunt deschise discutii pe diferite teme, sa ti se spuna sa nu te bagi. Astfel incat poti ajunge in situatia sa ramai pe dinafara si la un moment dat sa ti se spuna ca de fapt nu prea faci nimic. Help!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter