Secțiune susținută de

Cum se ține evidența orelor de lucru prestate de salariați

Portal HR \ HR Pedia \ Cum se ține evidența orelor de lucru prestate de salariați

Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, potrivit ultimelor modificări aduse Codului muncii. Pentru că cerința nou impusă în Cod a ridicat întrebări din partea angajatorilor cu privire la modul cum trebuie ținută o astfel de evidență, redacția noastră a cerut un răspuns de la lnspecția Muncii pe acest subiect.

La 7 august 2017 a intrat în vigoare o prevedere de legislația muncii ce le impune angajatorilor să țină evidențe mult mai detaliate pentru timpul de lucru al salariaților.

Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru„, scrie acum în Codul muncii, unde până pe 7 august erau valabile prevederi care nu impuneau evidența pe orele zilnice de muncă.

Și pentru că amenda prevăzută nu este deloc de neglijat, respectiv între 1.500 și 3.000 de lei, cei care trebuie să se ocupe de aceste forme de birocrație la nivel de firmă și-au pus numeroase întrebări legate de cum anume trebuie să facă, mai nou, aceste evidențe, astfel încât inspectorii de muncă să fie mulțumiți de ce găsesc în controale.

Pentru a lămuri situația, redacția noastră a cerut un punct de vedere oficial din partea Inspecției Muncii referitor la aceste evidențe detaliate ale timpului de lucru. Potrivit lămurii oferite, nu are importanță cum sunt ținute aceste evidențe, ci să fie ținute (obligație pe care o aveau firmele și până acum).

Citește tot articolul pe Avocatnet:  Cum se ține evidența orelor de lucru prestate de salariați? Iată răspunsul Inspecției Muncii

Data articol: august 27, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam