Hot Now

Cursuri de business online – ce și unde poți învăța

22 08 2012, Portal HR , 2 comentarii, 14.586 afisari

La o căutare pe Google după „cursuri online de business” apar pe prima pagină o serie de websiteuri care oferă astfel de resurse. Aceste site-uri sunt:  www.bizschool.ro, www.academiadeafaceri.ro, www.mbaonline.ro, www.academiaonline.ro (pe care însă nu l-am mai evaluat pentru că este aceeași variantă pe care o știm de acum câțiva ani și lipsesc materialele de curs), www.ecursuri.ro.

Există, evident, diferențe între aceste site-uri. În primul rând, www.bizschool.ro este un proiect finanțat prin proiectul POSDRU, deci cursurile sunt gratuite, tot gratuite sunt și cursurile de pe www.ecursuri.ro. Între cele două diferența este de abordare. Pe ecursuri.ro materialele sunt, de fapt, texte fără interactivitate. Am luat la întâmplare un capitol dintr-un curs de machiaj (stim, nu e de business, dar am zis să încercăm un subiect aleatoriu… :-)). La finalul paginii există o serie de comentarii, marea majoritate pozitive iar o parte atrag atenția asupra calității textului. Tot pe ecursuri.ro există și o serie de teste, pentru cel de anatomie (pe care am vrut să-l încercăm) comentariile nu sunt dintre cele mai bune, se pare că multe răspunsuri sunt greșite așa încât nu l-am mai parcurs.

Concluzia noastră despre www.ecursuri.ro: intenția este bună, sunt o serie de teme tratate bine însă altele au deficiențe. Site-ul suferă la capitolul omogenitate, sunt foarte multe cursuri pe diverse subiecte însă nu pare specializat pe ceva anume. Cursurile sunt doar materiale scrise de diverși colaboratori. Un site bun pentru începători, fără pretenții. În mod clar acest site nu oferă „cursuri online de business”.

www.bizschool.ro este un proiect finanțat prin POSDRU așadar cursurile sunt  gratuite. Primul lucru pe care l-am accesat a fost catalogul de cursuri. Organizarea catalogului este foarte bună, cursurile au rating de la 1 la 5 iar titlurile sunt interesante. Navigarea prin catalog este foarte facilă însă ne-ar fi plăcut o grafică mai atractivă. Un alt element important îl reprezintă faptul că numărul de locuri este limitat la 6000 (un număr impresionant de cursanți) însă, surprinzător, pe site mai sunt anunțate doar 877 de locuri libere. Există și o serie de beneficii pe care le oferă bizschool în cazul în care cineva devine absolvent, dacă discountul la abonamentul pentru Business Magazin are sens n-am înțeles de ce există discount la Clickshop.ro (altfel o facilitate foarte bună dar fără legătură cu cursurile de business). Ne-am înscris la cursurile demo care pot fi vizualizate după ce utilizatorul se înregistrează, însă accesul la tot catalogul de cursuri se face abia după ce utilizatorul devine eligibil, adică să fie manager într-un IMM (sunt o serie de condiții explicate la fiecare pas al înregistrării).

Cursurile demo au fost o surpriză după experiența ecursuri.ro, am avut parte de cursuri online așa cum știam noi că trebuie să arate niște cursuri online de business, adică o combinație fericită între elemente multimedia (sunete, texte, imagini) și interacțiuni. Am parcurs un curs de vânzare în care am fost puși în rolul vânzătorului și aveam de luat decizii. De la început am știut că acest curs are rating 2 din 5, deci ușor, ceea ce s-a și dovedit în momentul în care l-am parcurs. Ne-a plăcut așa încât am mers mai departe și am căutat prieteni care să știe despre acest proiect și care să aibă cont activ.

Am rămas foarte plăcut impresionați de cursurile de engleză și de cursurile în limba română de la SkillSoft. Am remarcat o serie de cursuri cu rating 2 și înțelegem perfect de ce au doar rating 2 din 5. Ne-a plăcut foarte mult faptul că la finalizarea cursului se generează automat o diplomă care poate să fie postată și pe Facebook printr-un singur click. Pe de altă parte, pentru a finaliza un curs trebuie trecută testarea. Există o serie de cursuri de bazele managementului foarte utile oricărui manager.

Concluzia noastră despre www.bizschool.ro: Un proiect foarte bine făcut, ne-a lăsat impresia de proiect făcut de profeșioniști (apreciem munca de marketing din spatele acestui proiect). Ne-au plăcut foarte mult cursurile de engleză care au singurul neajuns că folosesc voce sintetizată. Foarte bune cursurile SkillSoft care însă necesită anumite setări tehnice care pot pune ceva probleme. De îmbunătățit grafica catalogului. Nu am văzut comentarii la cursuri în site și vedem acest lucru ca un minus. Bizschool promite să devină un site cu mult potențial, așteptăm să vedem ce se va întâmpla după ce vor atinge numărul de 6000 de cursanți. Ușor confuză poziționarea acestui site dar este de înțeles datorită targetului pe care și l-au propus, unul foarte dificil de atins.

www.academiadeafaceri.ro, www.mbaonline.ro le vom trata împreună pentru că sunt site-uri asemănătoare, cu aceeași abordare. Ambele  oferă cursuri contra cost așa încat ne-am așteptat la o abordare profesionistă. La academiadeafaceri.ro am sesizat sistemul de rating pe care l-am văzut și la Bizschool numai că aproape toate au rating 5 (ceea ce ne-a ridicat niște semne de întrebare). Supriza a fost să constătăm că, atât la mbaonline.ro cât și la academiadeafaceri.ro cursurile sunt departe de a fi online, sunt texte exact ca la ecursuri.ro. Textele însă sunt îngrijite și sunt chiar subiecte de business. Ne-a plăcut că la fiecare curs există un asistent, adică știm cine a realizat materialul de curs.

La mbaonline.ro abordarea este realativ asemănătoare însă lipsește acel asistent și ratigul cursului. Materialele pe care le-am accesat sunt ușor de urmărit, informația este bine structurată și există o diversitate de subiecte pe teme de business. Prețurile cursurilor la academiadeafaceri.ro sunt puțin mai mari decât prețurile cursurilor de pe mbaonline.ro.

Concluzia noastră despre www.academiadeafaceri.ro: Materialele sunt destul de bune, accesul este facil și există toate informațiile necesare pentru a lua decizia de a cumpăra. Nu am remarcat ce aduce în plus față de o carte. Pentru cei care se simt bine cu o tabletă și vor să citească pe acest site, atunci îl recomandăm.

Concluzia noastră despre www.mbaonline.ro: Materialele sunt destul de bune, înregistrarea este facilă, se poate achiziționa destul de rapid un curs dar are un minus față de academiadeafaceri.ro pentru că nu are plata cu card bancar (un instrument online folositor dacă vrei să livrezi conținut online).

Rămânem cu impresia foarte bună lăsată de www.bizschool.ro pentru zona de cursuri online (singurul site unde cursurile chiar sunt online), ne-ar fi plăcut să vedem mai multe cursuri însă pe site sunt anunțate și alte subiecte, le așteptăm. Ne-a plăcut și www.academiadeafaceri.ro pentru modul în care este prezentat site-ul, pentru grafică (ne-a plăcut mai mult decât cea de la bizschool și mbaonline) și pentru materiale. Dezamăgirea a fost că aceste cursuri nu sunt deloc online ci sunt materiale în format text și niște seminarii online despre care nu am înțeles foarte multe lucruri.

După ce am participat la un webinar de la bizschool unde experiența este foarte apropiată de experiența în clasă și unde s-a folosit unul dintre cele mai bune aplicații de virtual classroom GoToTraining, avem motive suficiente să recomandăm fără reținere www.bizschool.ro (însă trebuie să fiți eligibili), mai ales că beneficiați de cursuri gratuite.

Comentarii (2)
 1. Cristi Lucan spune:

  Pentru a putea intelege cum se desfasoara cursurie noastre oferite pe site-ul http://www.AcademiadeAfaceri.ro sunt necesare o serie de detalii suplimentare.

  Asa cum stim cu totii si ca orice curs acestea contin in cea mai mare parte text si in acelasi timp si imagini, scheme, tabele cat si suporturi audio la cursurile de limbi straine. In formatul nou de curs care a inceput deja sa fie implementat la primele cursuri punem accent pe un continut bogat in multimedia si se regasesc foarte multe imagini si video-uri care completeaza informatiile din curs.

  Pe partea de activitati de curs avem aplicatiile practice, simularile de cazuri reale si studiile de cazuri reale din Romania unde cursantii sunt pusi in rolul de manager de exemplu, li se prezinta o problema dintr-o companie si sunt pusi sa gaseasca solutia. De asemenea pot comunica cu colegii de curs si cu asistentul de curs atat public in cadrul activitatii cat si prin intermediul dialogurilor private.

  La unele cursuri se practica mentoratul in care cursantul lucreaza in sistem 1 la 1 impreuna cu asistentul de curs si sunt realizate materialele de lucru din acel domeniu, de exemplu la PR cursantii scriu comunicate de presa, realizeaza analize de imagine, rezolva situatii reale din agentiile de PR.

  Asistentul de curs care este prezentat pe site nu este doar autorul cursului ci si persoana care sustine cursul si lucreaza impreuna cu cursantii impartasind din experienta lor ca si specialisti in domeniu. Cel mai mare plus este faptul ca asistentii de curs sunt specialisti cu experienta practica care lucreaza in domeniu si nu sunt profesori care au doar experienta catedrei si mai putin sau chiar deloc practica in domeniu.

  Pentru mai multe detalii despre cursuri si cum se invata contactati Centrul de Asistenta, detaliile de contact regasindu-se pe site.

  Cristi Lucan – Marketing Manager

  • Portal HR spune:

   Vă mulțumim pentru precizări. Așa cum specificați și dumneavoastră, acum implementați anumite elemente pe care însă noi nu le-am regăsit când am făcut analiza. O să revenim după un timp și o să vedem în ce măsură putem discuta despre cursuri online de business sau despre o încercare de blended learning. Oricum, succes în demersurile dumneavoastră, competiția este bună pentru cursanții finali. Rămânem însă la părerea că diferențele între siteurile prezentate sunt destul de însemnate.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter