Secțiune susținută de

De ce nu pot fi angajată?

Portal HR \ Opinia consultantului \ De ce nu pot fi angajată?

Laura ne-a întrebat:

Doresc să înțeleg politica HR. Sunt în căutarea unui loc de munca. Am lucrat aproape 17 ani în domeniul bancar (de la compartimentul informatică – contabilitate – front office – responsabil agenție – director sucursala). Aplic la posturi vacante potrivit profilului meu, am postat CV-ul pe mai multe site-uri de recrutare, foarte rar sunt chemată la interviuri și apoi… nimic. Nu ințeleg: este vorba de vârsta mea , de domeniul în care am activat mai mult, de ce anume este vorba de nu pot să fiu și eu angajată?

Noi îi răspundem:

Credem că e puțin probabil ca cineva să vă poată oferi o explicație exactă (și universal valabilă) a motivelor pentru care nu reușiți de ceva vreme să vă angajați. Motivele pot fi variate și pot diferi în funcție de pozițiile la care ați aplicat, de filtrele de selecție și de potențialii angajatori (și politicile lor de recrutare).

În unele cazuri este posibil să fie vorba de pragul vârstei (care, din pacate, este o realitate). În altele poate să fie vorba de o reticență a angajatorilor în fața profilului dumneavoastră având iî vedere anii de pauză (aproape 2) și/sau o nelămurire legată de faptul că după ce ați ocupat o poziție de Director sucursala ați trecut pe una de Operator calculator.În alte situații, lipsa răspunsului (mai ales dacă ați fost la un interviu) poate să fie pusă pe seama lipsei de profesionalism a evaluatorului.

Cu siguranță că exista explicații pertinente pentru schimbarile din cariera dumneavoastră (mai ales cele recente), dar mulți angajatori preferă să nu se lanseze în investigații de acest gen, mai ales în situația în care au la dispoziție multe profile relevante pentru pozițiile pe care le fac publice (si e foarte probabil ca domeniul bancar să nu duca lipsă de profesioniști interesați de o schimbare).

În plus, ca și în alte zone profesionale, există fără îndoială și aici o cerere mai mare decât oferta, astfel încât e posibil ca în procesul de selecție să aibă prioritate profilele active la momentul respectiv. Știm, e un cerc vicios care pe bună dreptate duce la frustrare și deși nu e o consolare, putem să vă confirmăm faptul că situații similare se întâlnesc și în alte țări/culturi.

Recomandarea noastra este să încercați să largiți aria de căutare aplicând poate și la poziții sub nivelul maxim de autoritate pe care l-ați ocupat și argumentându-vă coerent interesul  pentru o revenire în domeniul bancar, indiferent de natura jobului. Nu in ultimul rând, luați în calcul posibilitatea să căutați și să găsiți un loc de munca într-un domeniu complet diferit de cel în care ați lucrat mult timp dar în care să vă puteți folosi de ceea ce prezentam nu cu mult timp în urma ca fiind abilitățile transferabile.

Data articol: septembrie 19, 2011

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam