Hot Now

Femeile se reprofilează către IT în medie la 29,8 ani și predomină în specializări precum Business Analysis, UX Design, Database Development și Software Testing

31 03 2021, Portal HR , Comenteaza, 616 afisari

  • 29,8 ani – vârsta medie la care femeile se reprofilează către domeniul IT
  • Business Analysis, UX Design și Database Development, Software Testing – cursurile SIIT în care predomină femeile
  • Minimum patru luni – perioada necesară de pregătire pentru un job de junior în IT
  • Banking și contabilitate – domenii din care pleacă tot mai multe femei către IT

Femeile se orientează către o profesie în domeniul IT în medie la vârsta de 29,8 ani și predomină în specializări precum Business Analysis, UX Design, Database Development și Software Testing, potrivit unui studiu asupra cursurilor organizate între 2015 și 2020 de către Școala informală de IT (SIIT), unul dintre cele mai importante branduri de educație non-formală din industria IT din România.

Aproximativ 40% (în jur de 3.000 de persoane) dintre cursanții pe care Școala informală de IT i-a avut între 2015-2020 au fost femei. Dacă femeile se reprofilează către domeniul tehnologiei în medie la 29,8 ani, bărbații fac această schimbare în medie la 28,1 ani.

Banking și contabilitate – domenii din care pleacă tot mai multe femei către IT

Cursurile SIIT la care predomină femeile sunt cele de analiză de business (73% femei), UX Design (68%), dezvoltare de baze de date (54%) și testare software (50,4%).

“Am putea spune că femeile predomină la acele cursuri unde este nevoie de creativitate și gradul de relaționare cu clienții este mai mare. Femeile își doresc o carieră în domeniul IT pentru că este un mediu în care familia reprezintă o prioritate, iar lucratul de acasă era ceva obișnuit și înainte de pandemie. Pe lângă asta, zilele libere necesare adesea mamelor nu ridică o problemă. De asemenea, sunt tratate în mod egal cu bărbații și multe dintre ele sunt încurajate de familie să facă această schimbare. Femeile care își schimbă profesia orientându-se către IT provin din toate domeniile, dar observăm o ușoară creștere în segmente precum banking și contabilitate” afirmă Ioana Blaga, program manager Școala informală de IT.

La finalul anului 2018, în România erau 175.000 de persoane care lucrau în domeniul informațiilor și comunicațiilor, dintre care 70.000 erau femei, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Între patru și șapte luni – minimul necesar de pregătire pentru un job de junior în IT

În general, cursanții SIIT reușesc să obțină o poziție de junior în IT după aproximativ patru-șapte luni de frecventare a Școlii informale de IT. O parte dintre studenți aleg și cursurile de introducere (cu durată de două luni), în timp ce alții doar pe cele de pregătire (aproximativ patru luni).

Dacă o persoană nu avea niciun fel de cunoștințe IT înainte de a face schimbarea în carieră, poate participa și la cursurile de introducere în IT. În acest caz, obținerea unui loc de muncă poate dura între șapte luni și un an de la startul cursurilor. Este un proces normal; aceeași perioadă este necesară atât femeilor cât și bărbaților. Uneori, femeile au mai multă răbdare, sunt mai perseverente și atente la detalii ceea ce le ajută să își găsească mai repede un job. Perioada de angajare pornește de la ultima lună în cadrul cursului și poate dura până la aproximativ șase luni după finalizarea lui. Acest fapt este valabil adesea și în cazul celor care termină o facultate de profil. De asemenea, durează mai mult atunci când discutăm de persoane cu un nivel ridicat de experiență în alte domenii, care au avut la angajare o poziție mai înaltă decât cea de entry-level”, explică Ioana Blaga.

Despre Școala informală de IT

Școala informală de IT (SIIT) a fost lansată în 2013 și a devenit este unul dintre cele mai importante branduri de educație alternativă în domeniul IT din România. De-a lungul celor șapte ani, peste 5.500 de persoane au absolvit cursurile SIIT în cele mai mari șapte hub-uri IT din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu și Craiova) și din Republica Moldova.

Adauga comentariu

Cele mai noi

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter