Secțiune susținută de

Implicarea femeilor în IT din România, în ascensiune

Portal HR \ Actual \ Implicarea femeilor în IT din România, în ascensiune

Implicarea femeilor crește în domenii considerate, altădată, ale bărbaților. Spre exemplu, în IT, de-a lungul ultimului deceniu, numărul persoanelor de sex feminin este în plină ascensiune. În compania românească EXE Software, acesta depășește 35%, cele mai multe făcând parte din departamente de creație și dezvoltare software WEB, Mobile și BI, în timp ce departamentele de Marketing, Financiar și HR sunt acoperite integral de către femei. Mai mult, o parte dintre acestea ocupă poziții-cheie în interiorul companiei, fiind lideri de echipă.

Avem colege pasionate de munca lor, foarte bine pregătite, care reușesc să îmbine pasiunea pentru tehnologie cu partea creativă. Sunt atente la detalii, au capacitatea de a găsi soluții și dau dovadă de perseverență și răbdare. Femeile din EXE Software crează diversitate și oferă echilibru în cadrul echipelor noastre”, povestește Karina Tătui, HR Manager.

De altfel, EXE Software este o afacere de familie și, încă de la începuturi, din 2001, femeile au avut un rol important, după cum povestește CEO-ul Sorin Cosmescu: „Atunci, eram opt persoane, printre care și cei trei asociați (eu, fratele meu geamăn, Gabriel Cosmescu și vărul nostru, Răzvan Udrea), iar numărul era completat de soțiile a doi dintre noi, Mioara Udrea pe partea de programare și Gabriela Cosmescu pe management financiar, amândouă fiind esențiale în startul și parcursul nostru”.

Înapoi spre zilele noastre, creșterea constantă în ceea ce privește numărul tinerelor care devin studente la facultățile cu profil tehnic se reflectă și în forța de muncă, femeile ocupând aproximativ o treime din joburile de IT din țara noastră. În continuare, faptul că tot mai multe femei lucrează în IT oferă un exemplu în această privință și inspiră comunitatea feminină din țară.

Spre exemplu, Delia Baciu activează de 17 ani în companie, ca WEB and Mobile Development Team Lead, apreciind provocările de zi cu zi și faptul că lucrează într-un mediu internațional. Pe de altă parte, Ioana Floroiu, Business Intelligence Team Lead, care este la EXE Software de cinci ani, povestește despre motivațiile ei în domeniu: „Ceea ce îmi place foarte mult este satisfacția pe care o primesc, văzând cum rapoartele făcute de mine, care au în spate procese atât de complicate, ajung să fie folosite cu ușurință de oameni de business. Sunt ferm convinsă că este nevoie de mai multă implicare din partea femeilor în IT. Avem din ce în ce mai multe femei de succes în acest domeniu, nu văd nici un motiv pentru care nu am susține implicarea lor”.  

Raluca Grigore, VBA Macros Team Lead, face parte din companie de 15 ani, începând ca tester, continuând ca technical writer și, în cele din urmă, trecând pe programare în VBA. „Văd destul de puține tinere care se îndreaptă spre acest domeniu, preferându-le pe cele în care există un grad mai mare de interacțiune. Încă există o mulțime de prejudecăți și partea tristă ele că ele se reflectă și în diferențele salariale dintre bărbați și femei. Eu cred că noi, femeile, suntem mai ordonate și mai atente la detalii și acest lucru este un mare plus. Avem nevoie doar de ceva curaj și mai multă încredere în noi. Și cred că, pentru a începe să scăpăm de toate ideile preconcepute, care ne urmăresc încă din copilărie, ar trebui să renunțăm să le spunem fetițelor noastre povești despre prințese, care nu fac altceva decât să fie frumoase și să aștepte să fie salvate de Feți Frumoși și să le povestim mai multe despre femei puternice și inteligente”.

Alina Udrea, TM1 Team Lead, este o altă femeie implicată în companie, de mai bine de șapte ani, pe care i-a realizat abia când a început să se gândească la începuturile sale în companie. Ea coordonează echipa și se asigură că totul funcționează conform planurilor și că nicio provocare nu le stă în cale, așa cum povestește: „Cea mai mare satisfacție este atunci când reușim să anticipăm nevoile clienților și să le oferim soluții la problemele lor. Îmi place să vorbesc cu clienții, să le înțeleg modul de gândire și să ne putem apropia cât mai mult de ceea ce-și doresc. Cel mai dificil este atunci când știu ce vor, dar nu reușesc să descrie exact.  Este extraordinar că suntem din ce în ce mai multe femei, latura noastră creativă aduce un pic de sare și piper în această industrie”.

Data articol: aprilie 5, 2022

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam