Secțiune susținută de

Încă o zi liberă în decembrie

Portal HR \ HR Pedia \ Încă o zi liberă în decembrie

Ultima zi nelucrătoare de sărbătoare legală din 2016 va fi, în cazul salariaților care lucrează după un program obișnuit, 26 decembrie, adică a doua zi de Crăciun. Totuși, anumite categorii de persoane vor fi nevoite să se ducă la serviciu și în această zi, urmând să fie recompensate ulterior.

Salariații cu program de lucru de luni până vineri se vor mai bucura în acest an de o singură zi liberă legală, conform prevederilor Codului muncii. Concret, din moment ce prima zi de Crăciun (25 decembrie) pică duminica, angajatorii vor trebui să dea liber salariaților doar în a doua zi de Crăciun (26 decembrie), ce pică lunea.

În 2016, angajații s-au bucurat de timp liber pe 1 ianuarie (din moment ce a doua zi a anului a picat sâmbăta), pe 2 mai (din moment ce prima zi de Paște și Ziua Muncii s-au suprapus într-o duminică), pe 20 iunie (din moment ce prima zi de Rusalii a fost duminica), pe 15 august, pe 30 noiembrie și pe 1 decembrie.

Din 2017, lista liberelor legale (prevăzută în mod exclusiv de Codul muncii) va fi mai lungă, deoarece va include și zilele de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) și 1 iunie (Ziua Copilului).

Zilele libere sunt acordate de către angajatori, iar prin contractul colectiv de muncă se pot stabili și alte zile libere. În orice caz, nici liberele legale, nici liberele plătite stabilite prin contractul colectiv nu pot fi incluse în concediul anual de odihnă.

Compensațiile pentru salariații care vor lucra de Crăciun

Regula generală stabilită de Codul muncii este că salariații trebuie să stea acasă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Totuși, regula nu se aplică anumitor categorii de persoane.

Mai exact, unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică trebuie să asigure asistență medicală, respectiv alimente de strictă necesitate, astfel că au programe speciale de lucru în liberele legale. „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, prevede actul normativ indicat.

De asemenea, în zilele de sărbătoare legală mai trebuie să lucreze și persoanele a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.

În fine, trebuie amintit că angajatorii care se ocupă în centrele comerciale cu vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare pot să-și cheme salariații la muncă, în zilele de sărbătoare legală, doar dacă acordă compensațiile legale, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Munca în zilele nelucrătoare trebuie compensată cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive întemeiate, nu se acordă zile libere, salariații au dreptul la un spor salarial.

Atenție! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și  10.000 de lei.

Articol de Alexandru Boiciuc, preluat de pe Avocatnet: Salariații vor sta acasă pe 26 decembrie.

Save

Data articol: decembrie 12, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam