Secțiune susținută de

Încasarea salariului: Te poate obliga angajatorul să primești banii într-un cont bancar?

Portal HR \ HR Pedia \ Încasarea salariului: Te poate obliga angajatorul să primești banii într-un cont bancar?

Atunci când vine vorba de plata salariului, legislația muncii este destul de clară. Însă cititorii ne-au atras atenția de mai multe ori că există angajatori care-și obligă salariații să încaseze banii într-un cont bancar. Din acest motiv, am cerut opinia unor specialiști pentru a explica cum stau lucrurile de fapt.

În mod obișnuit, plata salariului se face în bani, adică în numerar, stabilește Codul muncii în prezent, însă există și posibilitatea plății prin virament într-un cont bancar. Cu alte cuvinte, fiind vorba de o posibilitate, angajatorul nu-și poate obliga salariații la încasarea banilor în cont bancar.

„Modalitatea uzuală de plată a salariului este în bani (în numerar), iar prin excepție plata se poate face și prin virament bancar. Astfel, plata prin virament bancar este o opțiune pe care părțile o pot alege, nefiind o obligație pentru angajat sau angajator să primească, respectiv să plătească salariul prin virament”, a declarat, pentru redacția noastră, Bogdan Riti, managing associate la Mușat & Asociații.

De aceeași părere este și Mihaela Gherghe, avocat la Rizoiu & Poenaru, care a subliniat că prevederile legale impun existența acordului salariaților: „Formularea folosită de Codul muncii indică necesitatea ca salariatul să își exprime acordul la plata salariului prin virament într-un cont bancar. Prin urmare, angajatorul nu poate impune angajatului să accepte această metodă de plată”. Avocata a atras atenția că există o decizie a Curții Constituționale prin care s-a stabilit că bugetarii nu pot fi obligați să încaseze salariile prin virament bancar. În ceea ce privește situația din mediul privat, pentru virament trebuie să existe un acord între salariat și angajator.

Totuși, la angajare, salariații trebuie să citească cu atenție prevederile contractului individual/colectiv de muncă și ale regulamentului intern al angajatorului. Actele respective pot include modalitatea de plată a salariului, astfel că, dacă salariatul este de acord cu prevederile, schimbarea ulterioară a modalității de încasare necesită acordul angajatorului.

„Menționăm, însă, că angajații trebuie să verifice dacă modalitatea de plată a salariului este prevăzută în unul dintre actele juridice care guvernează raporturile lor de muncă (contract individual sau colectiv de muncă, regulament intern etc.). În acest caz, câtă vreme salariatul și-a exprimat în mod valabil acordul pentru plata salariului într-o anumită modalitate, va fi necesar acordul angajatorului pentru modificarea modalității de plată”, a spus Mihaela Gherghe.

Citește tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet: Încasarea salariului: Te poate obliga angajatorul să primești banii într-un cont bancar?

Save

Save

Save

Data articol: noiembrie 7, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam