Secțiune susținută de

Intrebarile care provoaca inovatia

Portal HR \ HR Pedia \ Intrebarile care provoaca inovatia

Daca dezvoltarea sau cultivarea inovatiei in organizatia in care lucrezi este pe lista ta de prioritati pentru 2011, e firesc sa te intrebi de unde sa o apuci. O initiativa de acest gen este laudabila dar daca ramane doar la stadiul de proiect risca sa intre si ea in panoplia esecurilor care macina reputatia HR-ului si/sau a managementului.

Articolul de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi ne propune un exercitiu de gandire care are avantajele de a canaliza ideile esentiale mai eficient decat o poate face un brainstorming. Este vorba de 31 de intrebari pe care sa vi le puneti (individual sau in echipa responsabila de aceasta dimensiune in organizatie) pentru a putea facilita o intelegere comuna a inovatiei si a modalitatilor in care ea poate fi „convinsa” sa se manifeste in organizatii.

Pentru o usurinta si mai mare in utilizare, am prelucrat cateva din intrebarile sugerate de autor in nota organizationala:

1. Cum se defineste inovatia in organizatia noastra? (daca raspunsul la aceasta intrebare nu este atat de usor, incercati o intrebare ajutatoare de genul: Cum recunoastem inovatia in organizatia noastra?)

2. Cum identificam oportunitatile de manifestare a inovatiei in organizatie? Care sunt situatiile critice in care ea ar putea sa se manifeste? Ce o impiedica/ce o favorizeaza?

3. Care sunt clientii (interni/externi) care provoaca/obliga organizatia sa inoveze? Cum se intampla asta?

4. Cum apar ideile noi in organizatie? Citatul din Picasso: „artistii buni copiaza, cei extraordinari fura” e cat se poate de relevant in acest sens. De la cine si de unde ne putem inspira?

5. Ce inseamna „suficient de bun” din punctul de vedere al performantei individuale si organizationale? Cand ne putem permite sa sacrificam o viziune traditionalista asupra standardelor de performanta pentru a veni cu ceva nou?

6. Ce este un model de business? Care este modelul nostru de business? Cum il putem schimba in sens inovator?

7. Cum ne dam seama daca o idee e buna?

8. De ce avem nevoie de inovatie? Ce se intampla daca ii ignoram rolul in organizatie?

9. De ce ne este atat de greu sa inovam? Cum putem depasi faza executiei?

10. Cum putem incuraja inovatia in organizatie? Care este filosofia noastra vizavi de esec?

Cititi tot articolul 31 Innovation Questions (and Answers) To Kick Off the New Year pentru si mai multe intrebari si raspunsuri care au potentialul de a provoca inovatia.Data articol: ianuarie 5, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam