Managementul resurselor umane cu… dizabilități
Dizabilitatea le dă bătăi de cap românilor cam la orice capitol mai puţin la cel sportiv. Infrastructura specifică este jalnică, atunci când nu lipseşte cu desăvârşire, sporurile şi indemnizatiile sunt reduse, atitudinea publică e defensivă şi stagnează în cuvântul “handicapat”, spus cu milă şi teamă. Performanţele lui Eduard Novak şi popularitatea de care se bucură acesta sunt un context nesperat pentru a vorbi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi.
Dacă urmărim ce au scris Manafu, Elena şi Cristi despre Eduard ne ruşinam şi apoi ne dăm seama ce resursă preţioasă am neglijat atâta timp. Persoanele cu dizabilităţi au poveşti, principii şi lecţii de viaţă care pot imprima culturii şi mediului organizaţional o atmosferă sănătoasă, responsabilă, competitivă, durabilă.
Ce poate face HR-ul pentru a beneficia de talentul persoanelor cu dizabilităţi?
1) Să se asigure că politica de resurse umane cuprinde o secţiune specifică pentru această problemă.
2) Să asigure infrastructura necesară pentru ca un angajat actual sau potenţial să îşi poată desfăşura în mod optim activitatea.
3) Să menţină o relaţie activă cu ONG-urile care se ocupă cu problema persoanelor cu dizabilităţi.
4) Să achiziţioneze servicii din domeniul resurselor umane de la unităţi protejate şi să încurajeze în companie parteneriatul cu astfel de unităţi. Mai multe informaţii aici şi un exemplu de învingători aici.
5) Să includă în anunţurile de recrutare faptul că persoanele cu handicap sunt încurajate să aplice. Să discute toate aspectele de infrastructură şi sănătate pentru a asigura un interviu de succes.
6) Puţin CSR în HR: să încurajeze angajaţii să se implice in ONG-urile ce se ocupă de formarea profesională a persoanelor cu dizabilitaţi. Să ofere 1-2 locuri gratuite la sesiunile de training ale diverselor departamente. Să sponsorizeze participarea la conferinţe şi seminarii a 1-2 persoane cu dizabilităţi.
7) Să scrie guestpost-uri pe blogurile de cariere & HR în care să îşi prezinte oferta şi politica pentru persoanele cu handicap.
Multe lucruri se pot face, multe lucruri trebuie făcute. Altfel, egalitatea de şanse în recrutare, angajare şi muncă rămâne doar un articol (5) în codul muncii.
Mulţumim Eduard Novak, mulţumim Sally Lamont!
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam