Secțiune susținută de

Mihai Vasiliu: Cheia succesului în trading este autocunoașterea

Portal HR \ Opinia consultantului \ Mihai Vasiliu: Cheia succesului în trading este autocunoașterea

Cu un CV impresionant și o experiență de viață care l-a purtat din Canada până în Singapore, Mihai Vasiliu este unul dintre puținii Traderi independenți din România. Are un background în Telecomunicații și a lucrat pentru companii ca Ericsson, Orange, Cosmote și Nobel, unde a deținut poziții de middle și top management în direct sales, business development și customer service.

În 1998 a început să tranzacționeze acțiuni la London Stock Exchange și Bourse de Paris, în timpul unui an petrecut la Londra, pentru studii. Din 2006 s-a dedicat în întregime trading-ului, ca Trader independent, iar în prezent este deținătorul francizei Trading Educators Romania și aduce principiile Trading Educators în Scandinavia, Benelux și Romania.

Dincolo de o călătorie fascinantă în lumea Trading-ului, discuția cu Mihai Vasiliu vă invită și la introspecție, autocunoaștere și reflectarea asupra propriei educații, șabloanelor și așteptărilor individuale.

Prin ce se deosebește un trader de un investitor?

De obieci, când începem investițiile bursiere, suntem doar investitori. Investitorul este cel care prin intermediul broker-ului plasează banii, investește, vinde și cumpără. In acest scop, dă instrucțiuni broker-ului. Niciun investitor individual nu merge direct la bursă, ci printr-un intermediar – brokerul.

Un investitor devine trader din momentul în care își execută singur ordinele. Dacă îți plasezi ordinele de vânzare sau de cumpărare printr-o platformă și faci acest lucru relativ frecvent față de un investitor ocazional, atunci devii trader. Pe 22 octombrie organizăm Conferința de Trading și Investiții cu Joe Ross (detalii pe site-ul www.tradingeducators.ro), fondatorul Trading Educators, care vine în România. Este o oportunitate pentru cei care investesc și pentru traderi să îl vadă și să-l audă, să învețe din experiența a 56 de ani de investiții și trading. Conferința se adresează atât traderilor, cât și investitorilor, într-un cadru mai larg.

Aș vrea să ne spui mai multe despre factorul psihologic al traderului – din perspectiva ta, a unui trader.

În primul rând, sunt foarte puțini aceia care se desprind de mediul lor profesional și pot trăi din trading. Majoritatea trăiesc din altceva, dintr-un salariu sau poate chiar din propriul business, dar nu numai din trading.

Dacă tradingul este principala sursă de venituri, apar niște aspecte extrem de complexe legate de latura psihologica. De ce? Pentru că poți ajunge foarte ușor într-un roller-coaster emoțional. Veniturile pot fi foarte inconstante, dacă nu ai abilitate practică, timp și nu faci eforturi de învățare în direcția corectă. Există permanent risc, dar îl poți controla. În trading, riscul este singurul lucru pe care îl poți controla. Restul depinde de piață. Bineînțeles că diferența între succes și eșec stă, de asemenea, în a ști cand și cum să-ți iei profiturile, dar aceasta este o discuție secundară față de importanța de a controla riscul.

Pe plan internațional, 70% dintre traderi își pierd banii. Este o statistică valabilă oriunde în lume, în orice grup de traderi. Doar 11,5% reușesc să câștige, restul sunt pe break even.

De ce pierd cei 70%? Fiindcă ei cred că cel mai important aspect este capitalul, ceea ce nu este cazul. Capitalul este al treilea ca importanță, pe locul doi urmează educația și cel mai important aspect este cunoașterea de sine. Care multora le lipsește. Traderii de succes înțeleg și aplică la nivel celular faptul că a te cunoaște pe tine însuți este baza succesului în acest domeniu, mai mult decât în oricare altul. Este vital să-ți cunoști propriile emoții, generate de acțiunile și rezultatele tale în piață. Din acest motiv, tradingul este o provocare personală!

În Hong Kong, mai exact în Stanley Bay, o zonă retrasă, discretă

Cum poți învăța să devii trader?

Nu există un șablon general valabil, unii învață din cărți, alții din mentoring, alții pur și simplu tranzacționând pe cont propriu fără vreun sfat, ceea ce invariabil devine foarte  costisitor. Sunt zeci de mii de cărți în domenul ăsta, majoritatea nu prea te ajută, cărțile cu adevărat valoroase sunt foarte puține. O altă cale este cu ajutorul unui tutor, care are o putere a exemplului personal foarte mare. Un tutor îi inspiră și îi motivează pe cei care doresc să devină traderi de success, să facă pașii potriviți pe acest drum. Pentru că în acest business sunt milioane de moduri de a eșua și foarte puține de a avea succes.

Nu toți traderii învață la fel și, pentru că fiecare om vede diferit business-ul acesta, e foarte important să testeze, să vadă ce-i place și ce funcționează pentru el. Educația este importantă pentru că îi dă un fundament universal valabil, peste care, după aceea, fiecare trader trebuie să își clădească propriul sistem, propria metodă de a tranzacționa. Trebuie să crezi în ceea ce faci, de aceea fiecare își modifică sistemul în funcție de propriile convingeri. Se formează un mix intre educația pe care noi o dăm și propriile convingeri ale traderilor, dar asta vine în timp și necesită autocunoaștere.

Practic, orice persoană care, pe o platformă de tranzacționare, a dat un click și a cumpărat acțiuni, este trader. Dar asta nu înseamnă automat și că este un trader de succes – asta implică mult mai multe lucruri: efort, timp…

Cam cât timp?

Pentru că nu suntem toți la fel, depinde de fiecare și de sursa din care învață. Sunt foarte rare cazurile când poți să dobândești asta din familie, cum e cazul lui Joe Ross, al cărui tată era investitor în mărfuri la Bursa din Chicago. Eu, de exemplu, am călătorit foarte mult în lume, ca să aflu cât mai multe. Nu e obligatoriu să faci același lucru, e suficient să ai un mentor bun. Sunt, însă, și mulți pseudo-mentori, care oferă educație de slabă calitate și scumpă, sau prea complicată și e nevoie de efort și timp ca să îi deosebești pe unii de alții. Cum spuneam, am călătorit foarte mult, timp de câțiva ani, am vizitat toate bursele mari ale lumii, care contează în business-ul de trading. Am vrut să înțeleg toate mecanismele piețelor de capital, mai ales pe cele nevăzute și despre care nu te învață nicio universitate din lumea asta. A te expune la lucrurile acestea reprezintă un mare avantaj, dar ia timp și efort. Mie mi-a luat câțiva ani și zeci de mii de dolari. Însă nu e singura rețetă, eu am făcut lucrul ăsta și din pasiune.

În Rocky Mountains, Canada, mai exact pe Moraine Lake (Alberta), un lac glaciar din care poți bea apă

Acum, practic, ești mentor?

Da, prin antreprenoriatul în care am intrat – franciza Trading Educators pentru zece țări europene – sunt mentor în trading, pentru acei investitori care doresc și au disponibilitatea de timp și de investiție să devină traderi. Profilul studenților noștri se conturează foarte frumos: avem un segment de investitori din clasa de venituri medie și superioară, care vin la noi pentru a învăța să tranzacționeze pe piețele locale și internaționale. Ca și profil, ei provin din mediul corporatist (de unde vin și eu), au minimum 35 de ani, dar am și studenți de 65 de ani și au în medie 20.000 de euro în cont, capital de tranzacționare. Caracteristica lor principală este că sunt suficient de maturi pentru a înțelege importanța educației. Nu se grăbesc să se arunce cu capul înainte și să își piardă banii, cum o fac majoritatea traderilor incepatori. Însă miza pentru care am luat această franciză de educație în trading nu este România, ci Scandinavia și Benelux. Mi-aș dori să se schimbe lucrurile, însă în România, deși sunt bani puțini, nu banii sunt problema, ci mentalitatea, lipsa culturii investiționale.

Sunt românii pregătiți pentru trading?

Este un subiect pe cât de delicat – pe atât de important! Și asta pentru că este vorba despre mentalități, moștenirea regimului comunist, lipsa unei tradiții în trading și, poate cel mai important aspect – educația. “Românul, când are o țeavă spartă, nu cheamă instalatorul, ci încearcă să peticească, să rezolve el singur, conform mentalității: merge și-așa!”, spune Mihai Vasiliu.

Cum sunt românii – sunt pregătiți pentru trading?

Da și nu. Sunt lucruri pe care românii le pot schimba și lucruri pe care nu le pot schimba, cel puțin nu de pe o zi pe alta. Un aspect care nu ține de noi este faptul că nu avem mentalitate de investitori. Și asta pentru că am fost 50 de ani sub comunism și nu facem parte din lumea celor care au în sânge investițiile și tranzacțiile de 200 de ani sau chiar mai mult, care au burse de 150 de ani, care moștenesc portofolii de acțiuni din generație în generație. Toate acestea au format o mentalitate. Noi nu am avut nimic din toate astea.

Mai este un aspect greu de schimbat, dar cu impact direct în prezentul nostru: educația. Sunt societăți care înțeleg la nivel de convingeri că e nevoie de un anumit nivel de educație pentru a ajunge la succes într-un domeniu. La noi, nu există această convingere. Iar impactul este covârșitor. Este un lucru pe care l-am mai spus și cu alte ocazii: românul, când are o țeavă spartă, nu cheamă instalatorul, ci încearcă să peticească, să rezolve el singur, conform mentalității: merge și-așa!

Un aspect important, care ține de noi, este autocunoașterea, cu care noi, românii, nu suntem obișnuiți. În primul rând pentru că nu ne-a învățat nimeni, și apoi pentru că a te uita în oglindă nu e comod.

Nu crezi că asta are legătură și cu sărăcia?

Nu, e o problemă de mentalitate, de educație. Nu cred că banii rezolvă asta, am văzut destui îmbogățiți și parveniți care habar nu au pe ce lume trăiesc. Ieșiti la o plimare pe Dorobanți.

Dar totuși, au trecut 20 de ani de când am ieșit din comunism, nu e de ajuns?

Nu, nici încă 20 de ani nu vor fi de ajuns. Trebuie să se schimbe două generații. Au trecut 20 de ani și nu s-a întâmplat mare lucru. Am călătorit foarte mult și aș fi putut să rămân în multe locuri din lume, mai ales că ceea ce fac eu cere doar o legătură la Internet. Nu am făcut-o din mai multe cauze, dar ca în 2012, nu m-am gândit niciodată atât de serios să trăiesc în altă țară. Au plecat mulți oameni buni, pentru că aici nu s-a clădit deloc. Și mă refer la educație, sănătate, lucruri care sunt atât de importante, care țin de nevoi și protecție de bază într-o societate. Cauza, după părerea mea, e lipsa de disponibilitate de a te uita în interior și de a dori să crești la nivel de individ și apoi la nivel de grupuri și de societate.

De ce este atât de importantă autocunoașterea? Cât de bine trebuie să te cunoști ca să devii un trader de succes?

Pe Sentosa Island, din Singapore, o destinație pentru activități recreative

E necesar să te cunoști cât mai bine, pentru că în piață ești supus unor emoții extrem de puternice, în timpul acțiunilor tale și mai ales odată ce apar rezultatele acestora, în ambele direcții (și când câștigi și când pierzi). În momentul în care câștigi, ești bucuros, evident, ești exaltat – moment în care ești predispus instantaneu la a nu mai gândi la rece și la a face greșeli, în sensul de overtrading (a tranzacționa mai mult decât îți permiți). Dacă tranzacția decurge în defavoarea ta, apare regretul, intervine și speranța că poziția își poate reveni, intervine și frica de a pierde și mai mult – moment în care faci mișcări greșite. Însă și mișcările greșite fac parte din business-ul de trading, care este unul probabilistic. Este un șir de câștiguri și pierderi, în care nu știi care se întâmplă primul și în ce ordine se succed. Vrei ca la capătul acestui șir de tranzacții să fii pe plus. Este vital să ai un plan de tranzacționare. Numai că acest aspect, deși este cunoscut la nivel teoretic de către mulți traderi, puțini au în fapt un plan și-l pun în practică. Mulți acționează haotic, fara un plan, bazandu-se pe speranță. Își doresc să se întâmple ceva, o minune. De aceea, este ideal să începi cu un mentor, să ai o educație de calitate în care ești expus acestor aspecte. Trebuie să ai un plan. Cine nu are un plan ajunge, mai devreme sau mai târziu, în acei 70% care își pierd toți banii.

“Cu cât ești mai școlit în business, cu atât ești mai predispus la eșec în trading”

Sună paradoxal, dar chiar așa este! Și asta din pricina naturii probabilistice a trading-ului, care “este diferit de lucrurile care ni se întâmplă în viață”, după cum spune Mihai Vasiliu. Dacă vrei să ai succes în acest business, lasă deoparte șabloanele sau educația tradițională, în care ni se spune ce e bine și ce e rău. Iar cel mai bun sfat pe care l-am auzit de la Mihai Vasiliu este să ne “autoeducăm, lăsându-ne liberi către cunoaștere și autocunoaștere”.

E nevoie de niște calități înnăscute ca să devii trader de succes?

Nu, de fapt traderii cei mai buni nu s-au născut de succes și nici nu sunt oamenii cei mai școliți. Cu cât ai mai multe facultăți, cursuri, super-joburi sau funcții – cu atât ești mai predispus la insucces în trading. Pentru că tradingul este diferit de lucrurile care ni se întâmplă în viață, unde ni se spune de mici care e dreapta și care e stânga, în timp ce suntem îndoctrinați cu ce e bine și ce nu e bine să facem, urmând pattern-uri. Aparent, nimic rău până aici. Școala ne învață, însă, conform cu sistemele de educație “standard”, care se aplică la 95% din populația Globului, să fim riguroși, ne spun ce să facem, că numai muncind și punând piesele într-un puzzle, într-o anumită ordine, putem crește, dobândi succes, avansa, promova. Dar asta se întâmpla în lumea angajaților și a business-ului clasic. În trading este diferit. Natura trading-ului fiind probabilistică, nu poți să dezvolți o așteptare vizavi de un anumit trade. Nu este ca în business, când faci efort, înveți, lupți, muncești și clădești, iar rezultatele se văd imediat, într-un mod previzibil, anticipatoriu.

Deci ai nevoie de niște calități dobândite…

Da, dar sunt contrare cu pattern-urile cu care majoritatea oamenilor sunt obișnuiți. Cu cât ești mai școlit în business, cu atât ești mai predispus la eșec în trading, pentru că ți-e cu atât mai greu să accepți natura probabilistică a trading-ului. E contrar modului în care suntem recompensați în viață.

Apoi, în acest business, cine nu a mai făcut niciodată trading este cel mai probabil să ajungă cel mai repede la succes, cu o educație de calitate. Pentru că îl iei de la zero și clădești de la bun început o fundație sănătoasă în trading.

Majoritatea studenților care vin la cursuri și care au avut ani de insucces în trading au deja niște convingeri greșite – și aici vorbim despre subconștient. Nu degeaba îi spunem subconștient: pentru că ei nu-și dau seama de propriile lor convingeri greșite despre trading. Acest lucru provine din lipsa de autocunoaștere si lipsa disponibilității de a se uita în oglindă, în interior.

În trading îți trebuie, pe lângă un plan, și un jurnal de trading, în care să scrii lucrurile pe care le faci și le gândești. În momentul acela, conștientizezi ceea ce se află în subconștient. Iar când ai trecut printr-un trade nereușit și ai scris motivele pentru care nu ai reușit – realizezi unde ai greșit și înveți. Când nu ai acest jurnal de tranzacționare, nu ai o măsură a ceea ce faci bine și a ceea ce nu faci bine.

Din această persectivă, este ca în alte domenii, sau ca în viață, în general. Cu cât ești mai conștient de ce ai făcut – și bine, și rău – ai șansa să înveți din greșeli sau din ce ai făcut bine. De aceea e foarte importantă autocunoașterea. Ea te ajută să îți stăpânești emoțiile, care îți fac ravagii în piață, dacă nu le cunoști. Dar a le cunoaște înseamnă, de fapt, a dori să te uiți la tine.

Poți să fii și angajat și un trader de succes?

Da, absolut. Am acum studenți care sunt corporatiști și au la dispoziție relativ puțin timp pentru această activitate. Îi sfătuiesc ca un sfert de oră, o jumătate de oră pe zi, să studieze grafice de preț și să se întrebe dacă acest lucru este pentru ei. Dacă ți-ai setat așteptările corect și iei acțiuni corespunzătoare (nu îți propui mai mult decât e posibil), poți să ajungi sa îți rotunjești veniturile. Nu poți trăi din trading din prima. Trebui să faci o tranziție de câteva luni sau chiar un an, doi. Mie mi-au trebuit șase ani ca să renunț să mai fiu angajat, dar nu e un șablon. Cu o educație de calitate și cu multă perseverență, poți ajunge să căștigi în mod constant și după câteva luni sau un an. Dar nu trebuie să te desprinzi brusc de surse de venituri sigure (dacă un salariu mai poate fi numit astfel în ziua de astăzi), până când nu vezi dacă tradingul este pentru tine.

Mi-ai spus, la un moment dat, că traderii sunt mai nonconformiști. De ce sunt așa?

Multe dintre ingredientele succesului în business-ul ăsta nu țin de conformitatea din viața profesională clasică – de aici provine o parte din nonconformism. Dar mai vine și din natura probabilistică a acestei ocupații. A fi nonconformist înseamnă a nu respecta șablonul. Nu știi ce urmează să se întâmple, practic nu există un șablon.

Continuând discuția cu șabloanele din educație, aș vrea să mai adaug faptul că prin natura educației primite, oamenii sunt învățați să gândească în șabloane, în pattern-uri. Asta se întâmplă nu numai la nivelul societății românești, ci și al altora, chiar mai dezvoltate. Dar in special aici, la noi, pentru că democrația și deschiderea către alte opinii au apărut de puțini ani. Gândirea în șabloane ne creează anumite așteptări în subconștient, care nu ne lasă să gândim liber și să luam decizii adecvate. În trading, natura probabilistică îți cere să te lași liber pentru ce urmează.

Și în viață, în general, ai enorm de câștigat dacă te lași liber. Poți avea suprize neplăcute când dezvolți o preconcepție, o așteptare despre ce urmează să se întâmple. În aceste condiții, devine important să ne autoeducăm, lăsându-ne liberi către cunoaștere și autocunoaștere.

Data articol: octombrie 18, 2012

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam