Secțiune susținută de

Modificările la Codul muncii intră în vigoare: 30 noiembrie va fi zi liberă pentru angajați

Portal HR \ HR Pedia \ Modificările la Codul muncii intră în vigoare: 30 noiembrie va fi zi liberă pentru angajați

Angajații români vor avea parte de încă o zi liberă, după ce și ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare legală în care nu se lucrează. Codul muncii a fost modificat printr-o lege publicată marți. Noile reglementări intră în vigoare în 27 iulie, ceea ce înseamnă că ziua de 30 noiembrie va fi liberă chiar din acest an.

Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.Actul normativ completează art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, prin această modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau în prezent angajații este adăugată și data de „30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României”. Noile prevederi au intrat în vigoare pe 27 iulie, ceea ce înseamnă că salariații vor beneficia de liber pe 30 noiembrie începând chiar din acest an.Legea de modificare a Codului muncii a fost adoptată la finalul lunii iunie de către deputați cu 236 de voturi „pentru”, 10 „impotriva” și 2 abtineri, după ce Senatul o adoptase tacit în noiembrie.

Inițiatorii acestui proiect, deputatul Giurgiu Mircia și senatorii Francu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus, explicau în expunerea motivelor propunerii că declararea zilei Sfântului Andrei ca sărbătoare legală este un act firesc de celebrare a celui care, în calitate de apostol,”a înnobilat ființa națională”. Ei consideră că 30 noiembrie este ziua spiritualității românești din moment ce Sfântul Andrei a format primele comunități creștine din țara noastră, fiind de accea socotit și patronul spiritual al românilor.

În plus, se mai arată în expunerea de motive, „în Romania există în acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică (…), țara noastra fiind printre țările cu cele mai puține zile declarate legal nelucrătoare, iar o atât de mare sărbătoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificații atât de profunde pentru neamul românesc, ar trebui să fie marcată în mod solemn”.

Citiți aici și ce amenzi riscă angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală.

Articol de Roxana Neagu, preluat de pe Avocatnet.ro.

Data articol: iulie 30, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam