Hot Now

Monitorizarea progresului sau ”Când v-ați luat ultima oară temperatura?”

09 05 2017, Corina Anghel , Comenteaza, 1.681 afisari

Colegii mei sunt sătui deja de povestea celebrului experiment, puțin macabru, cu broasca, așa că vi-l reamintesc și vouă: se spune că dacă pui o broască într-o oală cu apă rece și apoi oala pe foc, broasca va muri fiartă, pentru că încălzindu-se treptat, ea nu va simți schimbarea de temperatură a apei.

Voi cât de des testați apa, pentru voi, sau în organizațiile voastre?

Pentru a produce cu adevărat o schimbare, pentru a te asigura că progresezi într-un proces de învățare ajută foarte mult să îți construiești un termometru care să-ți spună, din când în când și cât mai des, pe unde te afli. Astfel, vei putea să-ți ajustezi strategia și te vei alimenta și de la bucuria dată de conștientizarea progresului.

Sistemele de management al performanței (însoțite uneori și de sisteme pentru setarea planurilor de dezvoltare/de carieră) nu sunt foarte populare în rândul angajaților, dar percepția despre ele poate fi îmbunătățită dacă sunt folosite chiar cu scop de termometru, nu doar de rating de 2 ori pe an.

Un studiu din 2013 al Gallup, arăta că angajații ce au bifat performanța managerilor ca fiind ”foarte bună” au evaluat și sistemul de performanță ca fiind eficient, spre deosebire de angajații care și-au evaluat managerii cu ”sub medie” și care au considerat și sistemul de performanță ca fiind ”slab”. Relația cu managerul este cheia pentru că un manager bun setează așteptările clar, comunică scopul și valoarea procesului de evaluare în dezvoltarea echipei și face follow-up constant – adică pune termometrul. (insights similare, mai recente, pe același topic, tot de la Gallup, găsiți aici).

De doi ani testez cu echipa mea conceptul acesta de monitorizare a progresului. O dată pe lună avem câte o întâlnire de o oră în care nu facem decât să luăm temperatura – și în munca lor de zi cu zi, dar mai ales pe planul de dezvoltare. ”Ce mai faci, cutare?” a devenit la noi un obicei care ne ajută să nu fim luați prin surprindere de evaluările formale. Avem timp să corijăm, să ajustăm planurile de dezvoltare cât să profităm de oportunități pe care nu le-am putut prevedea până atunci, să ne bucurăm de succese la timpul lor. Și vedem progresul cu ochii noștri.

O organizație care învață știe să seteze la ce ”temperatură” vrea să ajungă, dar investește și efort în a-și ajuta oamenii să aibă la îndemână termometre și obiceiul de a le folosi.

Ca să n-ajungă ca broasca din experiment.

Save

Save

Adauga comentariu

Cele mai noi

Majoritatea angajaților români (84%) consideră că pandemia COVID-19 le-a afectat parțial sau chiar mult parcursul profesional și doar 2% au afirmat că a avut un aport pozitiv, potrivit unui sondaj realizat de Dora, robotul de recrutare, și prezentat în cadrul unui webinar organizat de PwC România, Happy Recruiter și Școala Informală de IT. Cei mai […]

Detalii

Munca la distanță poate deveni alternativa programelor de mobilitate internațională (cum ar fi relocarea în alt oraș sau altă țară) în cazul pozițiilor care o permit, poate genera economii de costuri pentru companii și poate debloca noi surse de talente, potrivit sondajului ”Remote work policies – Why leading companies are opting in” realizat de PwC […]

Detalii

În ciuda eforturilor concentrate de ani de zile, doar 37% dintre companii reușesc să realizeze valoarea maximă așteptată din investițiile lor în cloud, o creștere de doar 2%, față de acum doi ani, conform celui mai recent studiu Accenture. Raportul, intitulat „Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximize Cloud Value”, are la bază un […]

Detalii

Productivitatea angajaților a crescut de la implementarea muncii de acasă, arată circa 30% dintre companiile respondente ale Raportului HR Barometru, realizat de PwC România în luna octombrie, în timp ce 44% spun că a rămas constantă. Dintre respondenții care au menționat creșterea productivității, 76% spun că principalul factor care contribuie la această evoluție este majorarea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter