Secțiune susținută de

Pasiunea pentru ciocolată a Meșterului Manole

Portal HR \ Opinia consultantului \ Pasiunea pentru ciocolată a Meșterului Manole

Andreea și Octavian sunt frați. Și mari mâncători de ciocolată. Nimic neobișnuit, dacă stăm să ne gândim, însă ce face ca povestea lor să fie una specială este faptul că, deși ambii au pregătire în domeniul economic, în prezent se numără printre puținii ciocolatieri de meserie din România. Povestea lor este una duioasă și delicată, exact ca ciocolata artizanală pe care o pregătesc împreună. În micul lor laborator din apropierea Bucureștiului iau naștere praline savuroase, bomboane cu umpluturi surprinzătoare și valuri de ciocolată de cea mai bună calitate. Au învățat tehnicile specifice acestei meserii la cele mai bune școli din afară, iar acum vor să le arate românilor ce înseamnă ciocolata adevărată. Vă invităm să descoperiți povestea savuroasă a Meșterilor Manole din interviul de mai jos:

1. De la cifre la ciocolată! Cum a fost acest drum?

Octavian: Destul de lung și s-a întâmplat destul de târziu. Lung pentru că amândoi am avut parte cam de aceeași educatie. Am urmat școli și licee cu același profil, am absolvit Facultatea de Marketing în cadrul ASE București. Deci nimic care să aibă legătură cu ciocolata. Am lucrat în vânzări, în domeniul bancar și în media, chiar și în Horeca. Eu am rămas în România, în timp ce Andreea a locuit aproape șapte ani în Franța. Fiecare pe drumul lui, cum s-ar spune. Nu ne-am gândit că vom lucra împreună, dar tot ce am făcut pare că ne-a apropiat și adus în momentul în care să visăm la un mic atelier de ciocolată și patiserie.

2. Cum de amândoi v-ați îndreptat spre domeniul culinar și ați ales să lucrați împreună?

Andreea: Amândoi suntem mari mâncători de ciocolată și patiserie. De mici am luat contact cu patiseria franțuzească și ciocolata elvețiană și ne-am îndrăgostit. Și nu ne gândeam vreodată că putem face singuri ciocolata noastră. Așa a fost să fie.

Octavian: Andreea a fost cea care a deschis drumul. După perioada petrecută în Franța s-a mutat în Belgia și s-a înscris la Institutul Roger Lambion în Bruxelles, unde timp de 2 ani a studiat ciocolata și a obținut diploma de ciocolatier. Încurajat și de sora mea, eu am plecat în Franța, unde am fost acceptat la școala de bucătari din cadrul Greta des Côtes d’Armor în regiunea Bretagne. Aici am avut ocazia să fac și cursuri de patiserie. De aici cumva tot ce a urmat ne-a făcut să ne apropiem mai mult și să ne gândim la posibilitatea de a construi o mică afacere și de a lucra împreună.

3. Andreea, care este povestea ta, cum te-ai îndreptat spre acest domeniu și unde ai studiat pentru a deveni ciocolatier?

După ce am terminat facultatea am decis să plec în Franța, unde am lucrat pentru La Brioche Dorée și McDonalds ca Manager de Locație. După 7 ani petrecuți în Franța am decis să mă mut în Belgia, unde, descoperind Institutul Roger Lambion, m-am înscris imediat la cursurile de ciocolată. De aici începe aventura mea în acest univers dulce. Totul a plecat de la o curiozitate. Eram în Franța și întâmplător am descoperit un magazin de ciocolată artizanală. Am intrat și am fost uimită de bogăția sortimentelor, de culori și de mirosuri. Țin minte și acum că prima pralină pe care am gustat-o a fost o pralină cu „fleur de sel” și nu mi-a venit să cred că poate exista ceva atât de bun. Și atunci am avut revelația că asta este ceea ce mi-ar plăcea să fac.

Citește tot interviul pe Cooltura Mall: POVESTEA CIOCOLATEI FĂCUTE DE MEȘTERII MANOLE

Data articol: aprilie 13, 2018

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam