Secțiune susținută de

Piaţa de muncă temporară se extinde tot mai mult pe segmentul specialiştilor

Portal HR \ Actual \ Piaţa de muncă temporară se extinde tot mai mult pe segmentul specialiştilor

Munca temporară este o piață în continuă creștere în România, pe măsură ce economia devine tot mai dinamică, atât companiile, cât și angajații înțelegând beneficiile multiple ale acestui tip de contract. Astfel, numărul contractelor de muncă temporară a crescut în prima jumătate a anului mai ales pe segmentul specialiştilor, potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR.

”Contextul de piață pentru această tendință este favorabil din ambele perspective. Angajatorii au nevoie de suplimentare a personalului în perioadele de vârf, fie că vorbim de producție, vânzări, transport, dar și de substituție a unor angajați-cheie, care decid să plece în concediu de maternitate, iar potențialii angajați – de la studenți, la muncitori calificați și necalificați și din ce în ce mai mulți specialiști – au înțeles că acest tip de contract poate fi avantajos pentru ei, alegând să profite de flexibilitatea pe care o oferă”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Astfel, piața de muncă temporară vizează atât recrutarea de specialişti, dar şi recrutarea de personal necalificat. În plus, piaţa de profil se află în plin proces de maturizare și dezvoltare, iar jucătorii din top 10 confirmă acest trend, cu creșteri în special pe segmentul angajaților înalt calificați – ingineri, specialiști în IT sau sectorul financiar, profesionişti în construcții.

De asemenea, potrivit reprezentantului companiei, în acest moment Smartree are cca. 1.500 de angajaţi în regim de muncă temporară, plasaţi în cadrul companiilor cliente.

Avantaje pentru ambele părți

Prin intermediul contractelor în regim de muncă temporară, companiile au acces facil la specialiști care aduc plus-valoare proiectelor punctuale, în sensul randamentului crescut, datorat tocmai acestui sistem de lucru.

”În ceea ce privește potențialii angajați, aceștia au început să acceseze joburi variate, deoarece consideră că astfel au posibilitatea de a învăța și a acumula competențe în diverse domenii, oferind în același timp flexibilitate. În plus, cei care aleg să lucreze pentru o perioadă în regim temporar dobândesc o experiență de relaționare la locul de muncă și un nivel de adaptabilitate foarte apreciate de către angajatori”, a explicat Adrian Stanciu.

Potrivit Smartree, în cazul angajaţilor în regim temporar în middle sau top management, principalele motive pentru care aleg un astfel de job sunt dorinţa de a experimenta lucrul în mai multe medii şi de a avea posibilitatea de a lucra doar în proiecte.

„Anul viitor, ca efect la majorarea indemnizației pentru creșterea copilului și la încurajarea mamelor de a rămâne în concediu doi ani, estimăm că vom asista la o creştere a cererii companiilor pe zona de muncă temporară, în special pentru angajatele din middle și top management”, a mai spus Adrian Stanciu.

Dezvoltarea pieței de muncă temporară are, de asemenea, un efect pozitiv la nivelul întregii economii, la creșterea nivelului de ocupare, la stimularea mobilității forței de muncă, la intrarea lină în câmpul muncii a absolvenților fără experiență și astfel la creșterea economică, potrivit reprezentanților Smartree.

Data articol: septembrie 8, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam