Hot Now

Primul job

12 03 2013, Cristi Ariton , Comenteaza, 3.501 afisari

Am avut prima revelaţie a muncii în jurul vârstei de 16 ani. Într-o zi, cel mai bogat copil din gaşcă vine şi ne spune că tatăl lui i-a găsit un job de vară la o … spălătorie auto. Ştirea a avut un efect Sawyer general, toţi ne doream să ne găsim un job de sezon şi ni se părea că în felul acesta vom face un pas uriaş, câştigând respectul colegilor, prietenilor, rudelor. Dacă cel mai bogat din grup se mândreşte cu un asemenea job înseamnă că n-are de ce să ne fie frică şi ruşine nici nouă.

Mai târziu, student fiind, am văzut muncitori foarte tineri în restaurante, terase, făcând promoţii şi împărţind fluturaşi pe stradă. În Danemarca şi Norvegia am fost şocat de faptul că majoritatea liceenilor au un job part-time. Şcolile au parteriate cu firmele locale şi acestea primesc elevi în practică plătită (e valabil atât pentru supermarketuri, cât şi pentru case de avocatură).

Perioada liceului şi a primilor ani de facultate are un avantaj unic: nimeni nu se aşteaptă să ştii ceva, ci doar să ai voinţă, să înveţi repede şi să fii conştiincios. Entuziasmul,inteligenţa, prospeţimea şi  creativitatea îţi sunt acceptate la schimb pentru nişte bani, pentru şansa de a-ţi începe viaţa profesională şi toate beneficiile ce decurg de aici.

Din păcate, opţiunile de angajare în etapa aceasta sunt reduse (mai ales în timpul liceului, unde programul e mai strict) şi de cele mai multe ori munca se face la negru, leafa e puţină, şi mai grav e că nu există un plan pentru dezvoltarea profesională a celor aflaţi la început de drum. E de prisos să spunem că pilele şi relaţiile joacă rol decisiv la acest nivel.

În acest context e salutară iniţiativa celor de la juniorjobs.ro, primul portal de cariere destinat în exclusivitate tinerilor cu vârsta sub 22 de ani. Saitul are două secţiuni principale în care accesul se face gratuit, pe bază de cont. Una este pentru companii interesate de acest segment de vârstă, şi cealaltă este pentru tineri. Dincolo de posibilitatea găsirii primului loc de munca tinerii au şansa să socializeze profesional, să primească sfaturi pentru cariera, să afle mai multe despre companiile pentru care îşi doresc să lucreze. Saitul e simplu construit şi redirecţionează vizitatorii spre conturile sociale ale junior jobs.

Indiferent de portalul de joburi unde aveţi cont şi de demersurile pe care le faceti pentru a obţine un loc de muncă e bine să ştiţi că aici găsiţi o atentă selecţie de informaţii despre cariera şi un learning shop accesibil şi preţios.

P.S. La primul job nu contează atât de mult tipul muncii şi nici sumele câştigate, ci  faptul că se  dislocă o parte semnificativă din temeri, prejudecăţi şi… lene. Succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii

În perioada 1-9 septembrie 2020 se va desfășura ediția a XIV-a a Școlii de Vară HR Club Next Generation, dedicată studenților și masteranzilor pasionați de resurse umane. Adaptându-ne “noului normal”, formatul va fi puţin diferit faţă de anii trecuţi, iar cursurile se vor desfăşura pe o platformă virtuală, însă obiectivul rămâne acelaşi: continuăm să ne […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter