Hot Now

Primul job

12 03 2013, Cristi Ariton , Comenteaza, 4.280 afisari

Am avut prima revelaţie a muncii în jurul vârstei de 16 ani. Într-o zi, cel mai bogat copil din gaşcă vine şi ne spune că tatăl lui i-a găsit un job de vară la o … spălătorie auto. Ştirea a avut un efect Sawyer general, toţi ne doream să ne găsim un job de sezon şi ni se părea că în felul acesta vom face un pas uriaş, câştigând respectul colegilor, prietenilor, rudelor. Dacă cel mai bogat din grup se mândreşte cu un asemenea job înseamnă că n-are de ce să ne fie frică şi ruşine nici nouă.

Mai târziu, student fiind, am văzut muncitori foarte tineri în restaurante, terase, făcând promoţii şi împărţind fluturaşi pe stradă. În Danemarca şi Norvegia am fost şocat de faptul că majoritatea liceenilor au un job part-time. Şcolile au parteriate cu firmele locale şi acestea primesc elevi în practică plătită (e valabil atât pentru supermarketuri, cât şi pentru case de avocatură).

Perioada liceului şi a primilor ani de facultate are un avantaj unic: nimeni nu se aşteaptă să ştii ceva, ci doar să ai voinţă, să înveţi repede şi să fii conştiincios. Entuziasmul,inteligenţa, prospeţimea şi  creativitatea îţi sunt acceptate la schimb pentru nişte bani, pentru şansa de a-ţi începe viaţa profesională şi toate beneficiile ce decurg de aici.

Din păcate, opţiunile de angajare în etapa aceasta sunt reduse (mai ales în timpul liceului, unde programul e mai strict) şi de cele mai multe ori munca se face la negru, leafa e puţină, şi mai grav e că nu există un plan pentru dezvoltarea profesională a celor aflaţi la început de drum. E de prisos să spunem că pilele şi relaţiile joacă rol decisiv la acest nivel.

În acest context e salutară iniţiativa celor de la juniorjobs.ro, primul portal de cariere destinat în exclusivitate tinerilor cu vârsta sub 22 de ani. Saitul are două secţiuni principale în care accesul se face gratuit, pe bază de cont. Una este pentru companii interesate de acest segment de vârstă, şi cealaltă este pentru tineri. Dincolo de posibilitatea găsirii primului loc de munca tinerii au şansa să socializeze profesional, să primească sfaturi pentru cariera, să afle mai multe despre companiile pentru care îşi doresc să lucreze. Saitul e simplu construit şi redirecţionează vizitatorii spre conturile sociale ale junior jobs.

Indiferent de portalul de joburi unde aveţi cont şi de demersurile pe care le faceti pentru a obţine un loc de muncă e bine să ştiţi că aici găsiţi o atentă selecţie de informaţii despre cariera şi un learning shop accesibil şi preţios.

P.S. La primul job nu contează atât de mult tipul muncii şi nici sumele câştigate, ci  faptul că se  dislocă o parte semnificativă din temeri, prejudecăţi şi… lene. Succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter