Hot Now

Primul job

12 03 2013, Cristi Ariton , Comenteaza, 3.720 afisari

Am avut prima revelaţie a muncii în jurul vârstei de 16 ani. Într-o zi, cel mai bogat copil din gaşcă vine şi ne spune că tatăl lui i-a găsit un job de vară la o … spălătorie auto. Ştirea a avut un efect Sawyer general, toţi ne doream să ne găsim un job de sezon şi ni se părea că în felul acesta vom face un pas uriaş, câştigând respectul colegilor, prietenilor, rudelor. Dacă cel mai bogat din grup se mândreşte cu un asemenea job înseamnă că n-are de ce să ne fie frică şi ruşine nici nouă.

Mai târziu, student fiind, am văzut muncitori foarte tineri în restaurante, terase, făcând promoţii şi împărţind fluturaşi pe stradă. În Danemarca şi Norvegia am fost şocat de faptul că majoritatea liceenilor au un job part-time. Şcolile au parteriate cu firmele locale şi acestea primesc elevi în practică plătită (e valabil atât pentru supermarketuri, cât şi pentru case de avocatură).

Perioada liceului şi a primilor ani de facultate are un avantaj unic: nimeni nu se aşteaptă să ştii ceva, ci doar să ai voinţă, să înveţi repede şi să fii conştiincios. Entuziasmul,inteligenţa, prospeţimea şi  creativitatea îţi sunt acceptate la schimb pentru nişte bani, pentru şansa de a-ţi începe viaţa profesională şi toate beneficiile ce decurg de aici.

Din păcate, opţiunile de angajare în etapa aceasta sunt reduse (mai ales în timpul liceului, unde programul e mai strict) şi de cele mai multe ori munca se face la negru, leafa e puţină, şi mai grav e că nu există un plan pentru dezvoltarea profesională a celor aflaţi la început de drum. E de prisos să spunem că pilele şi relaţiile joacă rol decisiv la acest nivel.

În acest context e salutară iniţiativa celor de la juniorjobs.ro, primul portal de cariere destinat în exclusivitate tinerilor cu vârsta sub 22 de ani. Saitul are două secţiuni principale în care accesul se face gratuit, pe bază de cont. Una este pentru companii interesate de acest segment de vârstă, şi cealaltă este pentru tineri. Dincolo de posibilitatea găsirii primului loc de munca tinerii au şansa să socializeze profesional, să primească sfaturi pentru cariera, să afle mai multe despre companiile pentru care îşi doresc să lucreze. Saitul e simplu construit şi redirecţionează vizitatorii spre conturile sociale ale junior jobs.

Indiferent de portalul de joburi unde aveţi cont şi de demersurile pe care le faceti pentru a obţine un loc de muncă e bine să ştiţi că aici găsiţi o atentă selecţie de informaţii despre cariera şi un learning shop accesibil şi preţios.

P.S. La primul job nu contează atât de mult tipul muncii şi nici sumele câştigate, ci  faptul că se  dislocă o parte semnificativă din temeri, prejudecăţi şi… lene. Succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Talentul continuă să fie un element cheie, iar în noua realitate a muncii, capacitatea de a crea condiții colaborative pentru talente crește în importanță. Centrele de inovație importante continuă să se dezvolte și în afara ecosistemului Silicon Valley. Abilitatea de a crea conditii pentru dezvoltarea acestora face diferența între economii cu valoare adaugată mare și […]

Detalii

Majoritatea consumatorilor (83%) spun că firmele ar trebui să fie proactive și preocupate constant de politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG), iar 76% arată că vor întrerupe relația cu companii care nu tratează bine angajații, mediul înconjurător sau comunitatea în care își desfășoară activitatea, potrivit sondajului “Consumer Intelligence on ESG” realizat de […]

Detalii

Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei vacanțe reușite sunt lecturile. Dacă nu v-ați hotărât încă ce să puneți în bagaj, avem noi câteva sugestii proaspăt ieșite din tipar. 1. Mentalitatea de cercetaș de Julia Galeff Despre carte: Când vine vorba despre convingerile oamenilor, știm că ei văd ce vor să vadă. Cu alte […]

Detalii

În perioada 6-15 iulie 2021, tineri din 10 țări europene explorează împreună care sunt abilitățile de care următoarele generații vor avea nevoie pentru a se adapta la joburile din viitor, în cadrul unei mobilități co-finanțate prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Zece organizații de tineret care activează la nivelul Uniunii Europene, Republica Macedoniei de Nord […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter