Hot Now

Sondaj: 84% dintre angajații români spun că pandemia le-a afectat parcursul profesional și simt o scădere a motivației

26 11 2020, Portal HR , Comenteaza, 606 afisari

Majoritatea angajaților români (84%) consideră că pandemia COVID-19 le-a afectat parțial sau chiar mult parcursul profesional și doar 2% au afirmat că a avut un aport pozitiv, potrivit unui sondaj realizat de Dora, robotul de recrutare, și prezentat în cadrul unui webinar organizat de PwC România, Happy Recruiter și Școala Informală de IT.

Cei mai afectați au fost absolvenții de studii vocaționale (peste 57%), care au arătat că evoluția lor profesională a regresat în 2020.

”Conform sondajului, angajații nu sunt dispuși să facă schimbări în carieră, dar cum tendința de digitalizare s-a accentuat și companiile au fost nevoite să apeleze la soluții digitale și să se descurce cu mai puțini oameni, cred este un moment bun pentru îmbunătățirea competențelor și pregătirea pentru munca viitorului. Această tendință este prezentă și în alte țări, precum Belgia și Olanda, și se va păstra și în continuare”, spune Călin Ștefănescu, Co-Founder și CEO la Happy Recruiter.

Dintre cei care și-au schimbat locul de muncăde la începutul pandemiei până în prezent, cei mai mulți au fost cei cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani (23.3% din respondenți), urmați de cei cu vârste între 18-24 de ani (21.8% din respondenți) și 35-44 de ani (17.4% din respondenți).

Munca de acasă aduce cu sine discuții legate de motivație și starea generală de bine a angajaților. Potrivit sondajului, doar 7,42% dintre respondenți se foarte motivați. În schimb, 50% se consideră demotivați sau foarte demotivați. Principalele provocări întâmpinate de angajați în munca de acasă sunt echilibrul între muncă și familie, indicat de 31,4% dintre respondenți și lipsa interacțiunilor sociale (17,9%). Alte răspunsuri vizează aspecte de ordin logistic: acces la tehnologie 14,7%, restricții de spațiu 9,32% sau utilizarea anumitor aplicații: 6.3%.

”Sentimentul angajaților față de impactul lucrului de  acasă asupra moralului lor este în strânsă cauzalitate cu presiunea emoțională puternică a izolării sau lipsei de socializare, mai ales pentru cei singuri sau cu copii.  Starea de bine a angajaților (well-being) este esențială pentru productivitate, dar și pentru sănătatea oamenilor, iar companiile au început să investească în programe dedicate”,  a declarat Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation PwC România.

Pe de altă parte, munca de acasă cu instrumente online a scos la iveală multe dezechilibre la nivelul pregătirii digitale a angajaților și o nevoie de îmbunătățire a competențelor acestora. Potrivit sondajului, nevoia de a dobândi abilități noi este mai degrabă importantă pentru cei cu studii universitare (27,9%) și postuniversitare (20,45%), în timp ce în zonele cele mai expuse digitalizarii rapide – angajații cu studii vocaționale/ liceale – interesul este mult mai scăzut, de doar 13,76%.

”Companiile pot profita de această criză pentru a investi în programe de digitalizare, mai ales că formarea online este acum disponibilă indiferent de locația cursantului. Persoanele curioase, care vor căuta mereu să învețe și sa se reinventeze, vor dobândi mai repede competențele necesare pentru a se adapta cerințelor pieței muncii”,  a declarat Carmen Ciulacu, General Manager Digital Stack, divizia de business a Școlii Informale de IT.

Sondajul a fost realizat de HappyRecruiter.com prin Dora, Robotul de Recrutare, pe un eșantion la nivel național de 2.345 persoane. Sondajul complet poate fi găsit aici.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Revista Biz a lansat ediția a 13-a a clasamentului celor mai active branduri în social media din România aduce în prim-plan 50 de branduri care fac performanță în digital. Top Social Brands 2021 este o analiză unică a peisajului social media din România, care scoate în evidență noile tendințe în domeniu, inovațiile realizate de brandurile […]

Detalii

În România, KPMG a lansat cea de-a 6-a ediție a „Ghidului privind detașarea internațională a lucrătorilor”, care include informații detaliate despre modificările aduse de noua Directivă privind detașările internaționale în fiecare stat membru. Chiar dacă anul 2020 a schimbat radical mobilitatea internațională așa cum o știam, a adus și noi obligații în ceea ce privește […]

Detalii

Săptămâna aceasta, pe 9-11 iunie, are loc DevTalks Reimagined, cel mai amplu eveniment de tehnologie din România. Păstrând formatul de expo-conferință, evenimentul va reuni developeri, ingineri, manageri, freelanceri și pasionați de tehnologie pentru a lua parte la o experiență complexă desfășurată pe parcursul celor 3 zile: o agendă cu 15 scene tehnice, susținută de peste […]

Detalii

Mai mult de trei sferturi dintre companii intenționează să-și perfecționeze / recalifice până la 25% din forța de muncă în următorii trei ani. Până la 5,7 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create în toată Europa până în 2030 ca urmare a investițiilor accelerate în domeniul digital și al sustenabilității, însă liderii […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter