Hot Now

Spațiile de birouri sunt în curs de adaptare la cerințele generației Y

18 04 2018, Portal HR , Comenteaza, 1.174 afisari

O treime din profesioniștii din Europa Centrală și de Est (ECE) – Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria – consideră că locul lor de muncă se va schimba în următorii 2-3 ani, conform unui nou raport realizat de Colliers International și firma internațională de avocatură CMS. Raportul Is your Workplace Millennial-ready? analizează natura schimbătoare a locului de muncă din ECE și include un sondaj la care au participat peste 72 de profesioniști din regiune.

Echilibrul între viața profesională și cea personală – cheia satisfacției la locul de muncă

Aproximativ 77% dintre respondenți au considerat echilibrul între viața profesională și cea personală drept factorul cel mai important în alegerea unui loc de muncă, în timp ce salariile, oportunitățile de dezvoltare a leadership-ului și locația – ultima considerată ca fiind foarte importantă, cu 58% din răspunsuri – reprezintă împreună cheia satisfacției la locul de muncă. Proiectarea birourilor și facilitățile au fost mai puțin importante – doar 37% dintre respondenți au spus că acești factori au fost foarte importanți – în timp ce doar 18% au considerat durabilitatea unui birou și certificările verzi ca fiind o caracteristică semnificativă a unui birou modern.

“Spațiile de tip co-working s-au dovedit a fi populare în rândul respondenților, în special a celor din orașele-capitală. Peste un sfert dintre cei chestionați au fost întru totul de acord că desfășurarea activității într-un spațiu de tip co-working / flexibil este foarte eficientă, iar 40% doar de acord. În funcție de repartizarea geografică, 36% din respondenții localizați în centrul orașelor-capitală au fost puternic de acord cu spațiile de tip co-working, în timp ce doar 4% nu au fost de acord”, a declarat Mark Robinson, specialist cercetare pentru regiunea ECE, Colliers International.

Modul de lucru de tip agil, inclusiv munca de acasă, câștigă teren în întreaga regiune. 49% dintre profesioniști au declarat că s-au bazat pe un mod de lucru agil cel puțin o parte din timp, iar 57% au indicat același lucru pentru munca de acasă. Cei care fac parte din boardul unei organizații și, în special, seniorii au aplicat cel mai des acest mod de lucru, fapt ce indică posibilitatea ca acesta să devină o practică obișnuită pentru generația milenialilor din ECE.

Cum va afecta tehnologia biroul viitorului?

Progresele tehnologice, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale și introducerea soluțiilor de tip „smart office”, vor continua să reprezinte oportunități și provocări pentru angajați și firmele pentru care lucrează.

În ceea ce privește introducerea tehnologiei care monitorizează localizarea angajaților în birou, doar 4% dintre respondenții ECE au fost foarte mulțumiți de idee, în timp ce 65% nu au fost de acord cu acest concept, iar dintre aceștia din urmă 44% au manifestat un dezacord total. Acest lucru este în contrast cu opiniile din Marea Britanie, unde 65% dintre angajați s-au declarat mulțumiți de această tehnologie de urmărire.

Cu toate acestea, au existat viziuni similare în ambele regiuni. La întrebarea dacă inteligența artificială ar afecta rolurile lor în viitor, 65% dintre profesioniștii din ECE și 55% din Marea Britanie nu au fost deloc îngrijorați.

Siguranța locului de muncă devine din ce în ce mai importantă

Evenimentele și crizele geopolitice recente au schimbat modul în care milenialii se raportează la idea de siguranță a locului de muncă. Potrivit studiului Deloitte din 2018 – First Steps into the Labour Market – care examinează așteptările generației Y din regiunea ECE de la locul de muncă – majoritatea acestora atribuie o valoare mai mare unui loc de muncă ce presupune un program full-time, fiind mai puțin dispuși să îl schimbe. De asemenea, același studiu arată că flexibilitatea din punctul de vedere al timpului de lucru, opțiunilor de carieră, sistemelor de instruire și evaluare, precum și al codului vestimentar, este esențială pentru acest grup. 

Consecințe pentru piața de birouri din ECE

Toate aceste transformări vor afecta sectorul de birouri din ECE. Chiriașii vor căuta aranjamente de închiriere mai flexibile, poate chiar pe durate mai scurte, cu toate că economiile puternice din regiune au observat scăderea ratelor de neocupare și revenirea puterii de negociere către proprietari. Aceste tendințe pot determina dezvoltatorii și proprietarii să ia în considerare noi soluții de co-working pentru clădirile lor; aceștia ar putea, totodată, să abordeze mai des reconversiile de clădiri care au o amplasare mai bună.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter