Hot Now

Structura salariilor din domeniul financiar în România în 2013

29 10 2013, Portal HR , Comenteaza, 3.300 afisari

FinanceProfessionals.ro a realizat o analiză a nivelului de salarizare al profesioniștilor din domeniul financiar din România.

Studiul arată că nivelul salariilor în acest domeniu depinde de etapele dezvoltării profesionale și acumularea de experiență practică. Doar 10% din profesioniștii cu experientă mai mică de un an sunt plătiți cu mai mult de 500 de euro. În cazul celor cu experiență între 2 și 3 ani, acest procent crește la 55%.

Salariul poate crește substanțial după pragul de 7 ani de experiență. Astfel, 16% din specialiștii cu vechime între 7 și 10 ani au un salariu ce depășește 2,000 de euro, iar ponderea acestora ajunge la 32% în cazul celor cu vechime între 10 și 20 de ani. Diferențierea majoră între pachetele salariale se face în funcție de domeniul în care activează compania angajatoare, categoria jobului și nivelul ierarhic.

Dintre profesioniștii cu experiență între 15 și 20 de ani, doar 8% au un salariu sub 500 de euro, dar această pondere crește la 17% în cazul celor cu peste 20 de ani de experiență. O mare parte dintre aceștia și-au început cariera înainte de 1989 și în prezent se confruntă cu o competiție dură din partea generațiilor mai tinere.

Structura salarii

În domeniul financiar, primii ani ai carierei sunt esențiali pentru succesul pe termen lung. Candidații care reușesc să acumuleze experiență relevantă și să își asigure un start accelerat, vor avea un avantaj net pe piața muncii în perioada de maturitate. Cei care nu reușesc să atingă un salariu de 2,000 de euro în primii 10 ani de carieră riscă să se plafoneze sub acest nivel.” a declarat Nadir Ali, reprezentantul FinanceProfessionals.ro.

Analiza FinanceProfessionals.ro identifică patru etape critice ale unei cariere în domeniul financiar.

  • Primii 3-5 ani sunt esențiali pentru construirea unei baze solide de cunoștințe. În această etapă, creșterile salariale sunt relativ reduse, cu o rată anuală medie de creștere între 10-15%, dar raportată la o bază de pornire relativ mică.
  • Între 5 și 10 ani se înregistrează cele mai importante creșteri salariale, în anumite situații chiar de peste 20% pe an. Trebuie menționat că un astfel de ritm de creștere nu este, de regulă, posibil în cadrul aceleiași companii, fiind determinat, în principal, de avansarea în carieră prin schimbarea locului de muncă. Acesta este nivelul de experiență de la care încep să fie ocupate poziții de middle management, iar companiile concurează pentru a atrage cei mai buni candidați.
  • În intervalul cuprins între 10 și 20 ani de experiență, piața se stabilizează iar creșterile salariale sunt mai mici, cu o rată medie anuală de creștere de aproximativ 5%. Dar tot în această perioadă se remarcă și vârfurile de generație, cei care devin experți în domeniul lor sau ocupă poziții de top management. 7% din profesioniștii cu 15-20 de ani de experiență din baza de date FinanceProfessionals.ro au un salariu net de peste 4,000 de euro lunar.
  • În cazul specialiștilor cu peste 20 de ani de experiență, nivelul mediu al salariilor este în scădere. Doar 24% au în prezent un salariu lunar de peste 2,000 de euro. Aceștia se confruntă cu o competiție puternică din partea generațiilor mai tinere.

Salariile medii lunare ale specialiștilor din baza de date FinanceProfessionals.ro în funcție de numărul de ani de experiență relevantă:

 

Ani de experiență

Salariul mediu net

(euro)

< 1 an

430

1-2 ani

600

2-3 ani

730

3-5 ani

820

5-7 ani

1,120

7-10 ani

1,330

10-15 ani

1,740

15-20 ani

1,750

> 20 ani

1,570

 

Concluziile se bazează pe analiza salariilor declarate de candidații înregistrați în baza de date FinanceProfessionals.ro. Salariile mentionate sunt lunare nete, exprimate în EUR. Analiza nu are la bază o cercetare statistică.

Adauga comentariu

Cele mai noi

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter