Hot Now

Supra-stima de sine

04 07 2012, Ana Glavce , 2 comentarii, 5.480 afisari

Am tot vorbit despre problemele pe care lipsa stimei de sine le poate pune; paradoxal, dacă este fragilă, o înaltă stimă de sine poate pune cel puțin la fel de multe probleme. În plus, ne este mai ușor să identificăm la cineva (sau chiar la noi înșine) lipsa de stimă de sine decât ne este să identificăm supra-stima. La o primă vedere, oamenii cu o stimă de sine înaltă (dar fragilă) ne apar “deciși”, “puternici”, “dinamici”. E greu să admiți faptul că aceste caracteristici aparent pozitive,  ascund uneori probleme importante.

De cele mai multe ori, aceste tipuri de persoane sunt identificate prin comentariile pe care cei care au a face cu ele le fac frecvent: “este inteligent(ă)/ decisă/ puternică/ competentă, DAR”: “reușește să intre în conflict cu oricine”, “are darul de a face imposibilă viața celor din jur”, “face ce face și sfârșește prin a declanșa antipatie”, “este o persoană arogantă, ostentativă, tăioasă” etc.  Adeseori, cei vizați de asemenea comentarii preferă să-și explice că sunt victimele invidiei celor din jur, a inferiorității pe care o simt aceștia atunci când se află în interacțiune cu ei, decât să-sș pună problema că “tăria caracterului lor” ar putea fi o problemă.

În realitate, aceste persoane nu se deosebesc prea mult de cele cu joasă stimă de sine. Diferența constă numai în strategiile pe care le aleg pentru a face față unui ego la fel de fragil: încearcă cu orice preț să strălucească, să se impună și să se afirme – eforturile de menținere ale stimei de sine la un nivel ridicat sunt de fapt mecanisme de apărare, încercări de a evita confruntarea directă cu fragilitățile lor, cu indoielile pe care le au despre propria persoană.  Ei se compară permanent cu alții și devin dependenți de “succes” – orice interacțiune este o ocazie de a se compara, de a intra în competiție (competiție concentrată mai mult pe denigrarea celuilalt decât pe scoaterea în evidență a propriilor competențe sau calități) și este vital pentru ei să iasă “învingători”. În absența succesului, se găsesc în mare dificultate și nu găsesc în interior resursele necesare menținerii stimei de sine la un nivel ridicat (spre deosebire de cei care manifestă o înaltă stimă de sine autentică și robustă, construită și menținută cu resurse provenite din interiorul persoanei lor și nu atât de strâns dependentă de confirmările primite din exterior).

De multe ori, aceste persoane își “fabrică” o mască sociala, omițând anumite caracteristici sau preferințe personale sau, dimpotrivă, accentuîndu-le pe altele, astfel încât “personajul” expus lumii să fie ceea ce li se pare a fi “modelul individului de succes”. Obsedați de succes, performanță și recunoaștere, ajung să “modifice” realitatea în așa fel încât să evite cu orice preț confruntarea cu ei înșiși.

Identificarea lor corectă este dificilă: ei știu să mimeze empatia, știu chiar să devină umili și au o uimitoare capacitate de a sesiza și fructifica în folosul lor greșeli ale celor din jur, imaginează strategii și formează coaliții. Când o persoană sau conjunctură nu servește nevoii de confirmare sau afirmare, preferă să amputeze realitatea de persoana sau conjunctura respectivă, decât să pună în chestiune eventualitatea că ar putea face o schimbare la ei înșiși sau că și-ar putea ajusta așteptările.

Asemenea persoane nasc conflicte în jurul lor și în general joacă “jocuri cu sumă nula” : ceea ce altul câștigă este privit ca fiind o pierdere; pe cale de consecință, important pentru ei nu e numai să câștige, ci și să-i împiedice pe alții să câștige. Convingerile și opțiunile le sunt influențate mai curând de ceea ce le poate aduce “succesul” decât de adevăratele preferințe personale sau de valoarea intrinsecă a respectivelor convingeri și opțiuni. Se mândresc cu “intransigența” și din vocabularul lor lipsește adeseori cuvântul “mulțumesc” sau “scuze”; practică răzbunarea din nevoia de a “face dreptate” și privesc iertarea ca pe o intolerabilă slăbiciune. Sunt capabili să mimeze umilința și modestia, pentru a-și atinge scopurile. În cazul în care această strategie nu le oferă câștigul scontat, “modestia” se transformă rapid și violent în furie, resentiment și depresie.

Chiar dacă o vreme reușesc să facă față cerințelor muncii în echipă, cu greu pot să rămână integrați într-o echipă sau organizație pe termen lung. Abili și calculați, grijulii cu imaginea proiectată în exterior, vor ști să exploateze un timp nevoile și așteptările pe care le identifică la cei din jur. Lipsa de autenticitate va deveni însă greu de susținut pe termen lung, în special dacă cei pe care “îi tolerează” sau pentru care “fac concesii” nu răspund cerințelor ego-ului lor imperativ.

CV-ul unei asemenea persoane ne poate arăta schimbări frecvente și/sau încercări repetate sau intenții de carieră pe cont propriu – antreprenoriat, free-lancing. Bineînțeles că nu susțin faptul că asemenea caracteristici ale CV-ului trebuie să ne ducă imediat cu gândul la o personalitate dificilă; interviul și referințele ne pot însă da indicii suplimentare (mai ales că, de cele mai multe ori, un candidat cu tendințe narcisiste este un candidat fermecator, iar “competitivitatea” pe care o clamează ne poate ușor tenta sau induce în eroare).

Comentarii (2)
 1. Mirela spune:

  Foarte bun articolul!

  Cu totii ne fabricam masti, nu doar cei cu probleme de stima de sine. Eu am incercat sa o dau jos pe a mea si situatia a devenit prea intensa, asa ca am pus-o repede la loc:) Mai important este sa fim constienti de aceste masti si sa nu ne identificam cu ele.

  Asa cum ai precizat si tu, acesti oameni cu stima de sine „balonata” genereaza probleme in organizatii pe termen lung prin antrenarea celorlalti in „jocurile lor” care sunt de cele mai multe ori automatisme.

  In completare, daca imi permiti, am gasit urmatoarele situatii generate de astfel de persoane in organizatii, narcisismul de grup si mobbing-ul la locul de munca. In Romania incep sa apara initiative pentru combaterea acestui tip de discriminare (mobbing) ceea ce ma bucura foarte tare.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mobbing
  http://en.wikipedia.org/wiki/Group_narcissism

  Eu insami am fost tinta mobbing-ului si nu a fost simplu. Ma bucur ca am stiut cum sa ma apar si cum sa nu ma las antrenata mai adanc in acest tip de competitie.

 2. Daniel spune:

  Buna seara,
  Aveti perfecta dreptate. Exista astfel de oameni si e greu sa-i descoperi de la inceput. Eu am auzit si de companii mari la care persoanele sunt testate – in perioada de proba – daca rezista la astfel de sefi cu stima de sine joasa. Foarte interesant articolul. Felicitari

Adauga comentariu

Cele mai noi

CIO Council și Revista CARIERE în parteneriat cu Dell Technologies și Intel organizează joi, 16 iulie, între orele 16:00-17:30, evenimentul online cu tema “Leading Change for the Digital Future” care are loc sub umbrela CIO Talks. În ultimele luni am conștientizat cu toții că acum, mai mult ca niciodată, tehnologia trebuie să se afle în […]

Detalii

Deși companiile europene intenționează să accelereze transformarea digitală, este posibil ca investițiile lor mai lente în inovare să nu le permită să ajungă din urmă companiile americane și chineze Două treimi (66%) dintre liderii afacerilor la nivel mondial sunt încrezători că piața europeană va înregistra o revenire relativ rapidă în urma recesiunii economice cauzate de […]

Detalii

Regulamentul intern este un document obligatoriu pentru toți angajatorii și acesta a căpătat o importanță sporită în contextul epidemiei de coronavirus. De ce? Pentru că fiecare angajator trebuie să-și adapteze regulamentul intern la regulile de protecție sanitară stabilite recent prin legislație. Conform Codului muncii, regulamentul intern stabilește aspecte precum regulile de protecție, igienă și securitate în muncă, […]

Detalii

Tehnologiile sigure de colaborare care ajută oamenii să lucreze de oriunde reprezintă o preocupare majoră pentru orice CIO, punând presiune pe echipele IT nevoite să asigure suport atât pentru angajații care lucrează de la distanță, cât și pentru planificarea revenirii la birou. Cisco (NASDAQ: CSCO) anunță câteva îmbunătățiri cheie aduse soluției Webex, pentru a răspunde […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter