Hot Now

Talentul și responsabilitatea corporativă sunt principalele preocupări ale liderilor executivi în contextul pandemiei COVID-19

16 09 2020, Portal HR , Comenteaza, 934 afisari

  • Studiul indică modificări semnificative ale riscurilor și priorităților.
  • Talentul este perceput ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri de către liderii unora dintre cele mai mari companii din lume.
  • Majoritatea liderilor se concentrează pe asimilarea avantajelor de mediu obținute în perioada de carantină.
  • Doar o treime dintre liderii intervievați privesc cu optimism perspectivele de creștere la nivel global în următorii trei ani.

Ca o consecință a pandemiei COVID-19, liderii unora dintre cele mai influente companii din lume consideră riscul privind talentul drept una dintre cele mai mari provocări pentru creștere și acordă o atenție sporită scopului companiei și contribuției acesteia în societate. În primul studiu care evaluează cum au evoluat prioritățile liderilor executivi pe parcursul pandemiei, KPMG a desfășurat două cercetări. Astfel, KPMG a intervievat 1.300 de lideri executivi în ianuarie și februarie 2020, înainte ca piețele să resimtă efectele pandemiei. Între 6 iulie și 5 august, KPMG a derulat a doua cercetare împreună cu 315 lideri executivi pentru a obține o imagine de ansamblu asupra schimbărilor în gândirea acestora ca rezultat al crizei. 

Ediția 2020 a studiului KPMG CEO Outlook arată că agenda liderilor s-a modificat substanțial de la începutul anului, pe măsură ce trenduri precum Responsabilitatea de Mediu, Socială și Guvernanța corporativă (RMSGC), programul flexibil de lucru și transformarea digitală s-au intensificat. Analizând perspectivele de creștere în următorii trei ani, 32% dintre liderii executivi sunt în prezent mai puțin optimiști în ceea ce privește perspectivele de creștere în următorii trei ani față de începutul anului. Liderii sunt mai încrezători în trendul de creștere al propriei lor țări (45%) și mai încrezători în reziliența propriei afaceri în următorii trei ani.

Bill Thomas, Președinte Global și CEO KPMG, a declarat: „Schimbarea semnificativă în prioritățile liderilor executivi din ultimele 6 luni este un indicator clar ca afacerile au fost nevoite să își schimbe foarte rapid strategia pentru a face față provocărilor aduse de pandemie. Liderii în afaceri din întreaga lume încearcă să gestioneze incertitudinea. Această criză a accelerat strategiile deja create pentru digitalizare și responsabilitate socială. Totuși, în anumite arii, planificarea pentru viitor a devenit mai dificilă, mai ales în ceea ce privește viitorul muncii și al soluționării problemelor. Așadar, nu este o surpriză că liderii se concentrează pe importanța talentului pentru susținerea și creșterea afacerilor viitorului.”

Riscul privind talentul devine cel mai important pentru afaceri

In ianuarie, liderii executivi clasau riscul privind talentul pe locul 11 intre cele care afectau potențialul de creștere. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei, talentul a urcat în clasament până pe locul 1, devenind cea mai mare amenințare pentru o afacere, devansând chiar lanțul de aprovizionare și riscul de mediu.

Impactul personal al COVID-19 asupra liderilor

Patru din zece respondenți (39%) au afirmat că sănătatea lor sau a unui membru de familie a fost afectată de virus, iar 55% și-au modificat strategiile pentru pandemie din această cauză. Liderii executivi au fost afectați și financiar, aproximativ două treimi (63%) indicând că și-au modificat nivelul de compensație în urma crizei.

Digitalizarea îmbunătățește reziliența operațională

Liderii au investit considerabil în tehnologie în timpul carantinei și anticipează o contribuție semnificativă a transformării digitale pentru creșterea rezilienței operaționale a companiilor, pentru un plus de agilitate și îmbunătățire a focusului asupra clienților. Majoritatea respondenților (80%) confirmă că transformarea digitală a afacerii lor s-a accelerat în timpul pandemiei. Cel mai important progres s-a înregistrat la nivelul transformării digitale a operațiunilor, 30% dintre respondenți afirmând că situația curentă este avansată cu mai mulți ani față de estimări. Este posibil ca două treimi (67%) dintre liderii executivi să investească mai mult capital în tehnologie decât în oameni, această tendință fiind o constantă încă de la studiul inițial.

Focus pe misiune și Responsabilitatea de Mediu, Socială și Guvernanța corporativă

În prima parte a acestui an, liderii au afirmat că organizațiile lor pot juca un rol mai important în societate. Două treimi (65%) consideră că publicul se așteaptă ca organizațiile să își asume provocările sociale, iar trei sferturi (76%) sunt de acord că liderii sunt responsabili personal cu schimbarea în ceea ce privește provocările sociale.


Pandemia a încurajat liderii globali să se concentreze asupra rolului în societate și să examineze cu atenție practicile organizațiilor pe care le conduc. Liderii intervievați de KPMG consideră că situația curentă i-a determinat să analizeze dacă obiectivele companiei îndeplinesc așteptările părților interesate, 79% dintre ei afirmând că au re-evaluat scopurile organizației în contextul pandemiei de COVID-19. Aceeași majoritate (79%) simte o conexiune emoțională cu obiectivele companiei mai puternică acum față de începutul crizei sanitare.

Această evoluție a transformat Responsabilitatea de Mediu, Socială și Guvernanța corporativă (RMSGC) într-una dintre principalele priorități ale agendei liderilor în afaceri, iar aproximativ două treimi (63%) dintre respondenți au mutat focusul către componenta socială a RMSGC în această perioadă de incertitudine. Deși problemele societății sunt o preocupare importantă, multe sectoare sunt vizate de riscurile schimbării climatice. O mare parte dintre liderii intervievați (65%) consideră că managementul acestui risc este esențial pentru succes, mai ales în ceea ce privește siguranța propriului loc de muncă în următorii cinci ani.

Ramona Jurubiță, Country Managing Partner, KPMG în România, afirmă: „2020 este un an transformațional. Aceasta pandemie a scos în evidență capacitatea noastră ca indivizi, companii, guverne de adaptare și de schimbare. Am evoluat mai repede decât puteam anticipa și am schimbat modul în care trăim, lucrăm, ne dezvoltăm afacerea. Este marele câștig al acestei crize și trebuie să construim pe această fundație ca să întărim societatea, guvernanța, mediul, pe noi înșine. Liderii în afaceri din întreaga lume au învățat lecții valoroase pe măsură ce au sacrificat profitul pe termen scurt pentru reziliența pe termen lung, schimbând rapid strategiile tradiționale pentru a-și asigura supraviețuirea în prezent și prosperitatea în viitor. Sunt încrezătoare că, pe măsură ce pandemia se va încheia, vom fi mai puternici ca oricând”.

Bill Thomas a concluzionat: „Criza COVID-19 redefinește conducerea corporației. Necesită din partea liderilor executivi ceea ce puțini își imaginau în urmă cu câteva luni. Considerentele de mediu rămân importante, dar impactul asupra societății este mult mai sus în lista de priorități. Liderii sunt mai bine conectați cu scopul organizației, cu motivul de a opera, și se pot folosi de aceste elemente ca un ghid pentru deciziile de afaceri în vremuri imprevizibile.”

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter